Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στη Σμύρνη ο Κοτζιάς – Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του M. Cavusoglu - Στο επίκεντρο όλα τα διμερή θέματα

Στη Σμύρνη ο Κοτζιάς – Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του M. Cavusoglu - Στο επίκεντρο όλα τα διμερή θέματα
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί στην τελετή επανεγκατάστασης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας
Στην Τουρκία και συγκεκριμένα στη Σμύρνη μεταβαίνει σήμερα Τρίτη 4/9 ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς προκειμένου να παραστεί στην τελετή επανεγκατάστασης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας.
Στην τελετή έχουν προσκληθεί ο Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος, ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος Σμύρνης, εκπρόσωποι του Προξενικού Σώματος στη Σμύρνη, καθώς και μέλη της ελληνικής παροικίας.
Επιπλέον, θα παραστεί και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, M. Cavusoglu, με τον οποίο θα έχει κατ’ιδίαν συνάντηση ο κ.Κοτζιάς μετά το πέρας των εκδηλώσεων.
Η συνάντηση αυτή και σε συνδυασμό με τα εγκαίνια του ελληνικού προξενείου, έρχονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία λίγο μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών και ενώ μαίνεται η οικονομική κρίση στην Τουρκία.
Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών, η συμβολική παρουσία του Cavusoglu στα εγκαίνια και η συνάντηση με τον Κοτζιά θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης και της επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν το σύνολο των διμερών σχέσεων ενώ στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί και το Κυπριακό, δεδομένου ότι την ερχόμενη Τρίτη ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα υποδεχθεί στην Αθήνα την ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία έχει ήδη ολοκληρώσει τις επαφές της στην Κύπρο, στα Κατεχόμενα και στην Τουρκία και ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις που θέλουν τον ΟΗΕ να επιθυμεί την επανέναρξη της διαδικασίας δεδομένου ότι τον προσεχή Οκτώβριο αρχίζουν οι γεωτρήσεις της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σημειώνεται πως χθες ο Cavusoglu υποστήριξε ότι η Τουρκία μπορεί να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα στο φθινόπωρο.
Σημειώνεται πως το ελληνικό προξενείο θα στεγαστεί στο ανακαινισμένο κτήριο Καπετανάκη, το οποίο βρίσκεται επί της παραλίας της Σμύρνης και αποτελεί σημείο ιστορικής αναφοράς του Ελληνισμού.
Διεσώθη κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αποτελώντας ένα από τα λιγοστά διασωθέντα παλαιά κτήρια της πόλης.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης