Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μετά το τσεκάρισμα του ELIA ο ΑΔΜΗΕ αποφασισμένος για μπρα ντε φερ τελικής λύσης με τον Euroasia Ιnterconnector

tags :
Μετά το τσεκάρισμα του ELIA ο ΑΔΜΗΕ αποφασισμένος για μπρα ντε φερ τελικής λύσης με τον Euroasia Ιnterconnector
Η Κομισιόν έχει αναθέσει στον Elia ρόλο διαμεσολαβητή στην προσπάθεια υλοποίησης της «μεγάλης διασύνδεσης» της Κρήτης μέσω του project ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ
Συναίνεση από την πλευρά του Elia στις βασικές θέσεις του ΑΔΜΗΕ, αναφορικά με την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττική - Κρήτη, καταγράφηκε σύμφωνα με πληροφορίες του WorldEnergyNews στη χθεσινή (3/9) συνάντηση της διοίκησης του Διαχειριστή με τον Chris Peeters, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας που διαχειρίζεται το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του Βελγίου.
Ενδεικτικό είναι πως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από την πλευρά του Βέλγου Διαχειριστή δηλώθηκε πως, σε τυχόν σύμπραξή του (υπό οποιαδήποτε φόρμουλα) στην εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) που θα αναλάβει την υλοποίηση της διασύνδεσης, ο Elia δεν έχει καμία αντίρρηση να συμμετάσχει με μειοψηφικό ποσοστό.
Η δήλωση αυτή έχει ιδιαίτερο νόημα, κατ’ αρχάς γιατί η αξίωση που ήγειρε στην πορεία ο EuroAsia Interconnector για μικρότερη εκπροσώπηση από 51% του ΑΔΜΗΕ στο SPV, παρά τη σχετική πρόβλεψη στο MoU που είχε υπογράψει με τον Διαχειριστή από τον Οκτώβριο, αποτέλεσε σημαντικό λόγο για την «κατάρρευση» των διαπραγματεύσεών τους.
Επίσης, αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην τρέχουσα συγκυρία, καθώς στον Elia έχει αναθέσει η Κομισιόν ρόλο διαμεσολαβητή, στην προσπάθεια υλοποίησης της «μεγάλης διασύνδεσης» μέσω του project ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ που προωθεί ο EuroAsia.
Όμως το κρίσιμο ζήτημα είναι ποιά θα είναι η κατάληξη τελικά της διαπραγμάτευσης μεταξύ ΑΔΜΗΕ και Euroasia. Ο ΑΔΜΗΕ θέλει να ελέγξει το 51% του έργου είτε με την μορφή PSI που θέλουν και οι Ευρωπαίοι, είτε ως εθνικό έργο.
Οι Ευρωπαίοι βλέπουν και την διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου - Ισραήλ ως ιδιαίτερα σημαντική ενώ ο ΑΔΜΗΕ πρώτιστα δίνει βάση στο έργο Αττικής - Κρήτης.Βασικά ο ΑΔΜΗΕ είναι αποφασισμένος να βάλει ένα μπρα ντε φερ με τον Euroasia για να υλοποηθεί το έργο με τις δικές του προυποθέσεις.

Αξιοπιστία και υψηλή κερδοφορία για τον ELIA

Ο Elia διαχειρίζεται από το 2001 το εθνικό σύστημα μεταφοράς του Βελγίου, το οποίο θεωρείται από τα πιο αξιόπιστα στην Ευρώπη.
Ως συνέπεια, υπό την επίβλεψή του βρίσκονται περισσότερα από 8.600 χλμ. εναέριων και υπόγειων γραμμών, απασχολώντας 1.300 εργαζόμενους για τη συντήρηση και αναβάθμισή τους.
Πέρα από τη βελγική εταιρεία, στο ομώνυμο Όμιλο (Elia Group) περιλαμβάνεται ο διαχειριστής 50Hertz στην Γερμανία, ο οποίος δραστηριοποιείται στα βόρεια και ανατολικά της χώρας, καθώς και η Elia Grid International, η οποία παρέχει συμβουλευτικές και άλλες υπηρεσίες στους τομείς της μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο τέλος του 2017, η περιουσιακή βάση του Ομίλου άγγιζε τα 6,6 δισ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών του διαμορφώθηκε την περσινή χρονιά στα 887,5 εκατ. ευρώ.
Την ίδια χρονιά, τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 475,5 εκατ., ενώ τα καθαρά κέρδη στα 229 εκατομμύρια.
Υπενθυμίζεται πως η Elia Grid International είχε υπογράψει στρατηγική συμφωνία συνεργασίας με τον Euroasia, για την ανάπτυξη του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας.
Ωστόσο, με βάση όσα διέρρευσαν από τη χθεσινή συνάντηση ο διευθύνων σύμβουλος διευκρίνισε ότι εφόσον δεν έχει επιτευχθεί ακόμα συμφωνία μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του Euroasia Interconnector, δεν προχωρά η διαδικασία επιμελούς ελέγχου (due diligence) στον Εuroasia Interconnector.
Κάτι που αποτελεί προφανώς προαπαιτούμενο για να διερευνήσει η Elia την πιθανότητα μετοχικής συμμετοχής της στον φορέα προώθησης του project.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο Chris Peeters δήλωσε ότι θεωρεί δεδομένο τον έλεγχο από τον ΑΔΜΗΕ της διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής μόλις αυτή ολοκληρωθεί, στο μέτρο που αποτελεί κομβικό μέρος του εγχώριου εθνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι εάν υπήρχε αντίστοιχη διακρατική ηλεκτρική διασύνδεση PCI, τμήμα της οποίας αφορούσε μόνο στο σύστημα μεταφοράς του Βελγίου, ο έλεγχος του εθνικού σκέλους της από τον Elia θα ήταν αδιαπραγμάτευτος.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης