Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fitch: Πλήγμα για την οικονομία της Τουρκίας η πτώση της λίρας - Ανησυχίες για την ικανότητα της Κεντρικής Τράπεζας να παρέμβει

tags :
Fitch: Πλήγμα για την οικονομία της Τουρκίας η πτώση της λίρας - Ανησυχίες για την ικανότητα της Κεντρικής Τράπεζας να παρέμβει
Σύμφωνα με τη Fitch, το ΑΕΠ της Τουρκίας θα αυξηθεί κατά 3,8% το 2018 και 1,2% το 2019
Η απότομη πτώση της λίρας θα αναγκάσει την οικονομία της Τουρκίας να ρίξει σημαντικά τους ρυθμούς ανάπτυξής της, ενώ θα δυσχεράνει τις προσπάθειες μείωσης του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος προχώρησε σε μείωση των προβλέψεων ανάπτυξης για το 2018-2020 καθώς βλέπει σημαντικούς και ευρέως διαδεδομένους κινδύνους.
Σύμφωνα με τη Fitch, το ΑΕΠ της Τουρκίας θα αυξηθεί κατά 3,8% το 2018 και 1,2% το 2019, αναθεωρώντας κατά 0,7% και 2,4% χαμηλότερα τις υποθέσεις που διατύπωσε στις 13 Ιουλίου 2018.
Αναμένει, επίσης, ότι η ανάπτυξη θα ανακάμψει κάπως το 2020, στο 3,9%, αλλά θα παραμείνει κάτω από το ρυθμό τάσης.
Μάλιστα, όπως αναφέρει ο οίκος οι προβλέψεις υπόκεινται σε σημαντική αβεβαιότητα, καθώς οι κίνδυνοι για το βασικό της σενάριο είναι κατά κύριο λόγο οι λανθασμένες πολιτικές, το αυξημένο οικονομικό στρες στον ιδιωτικό τομέα, οι γεωπολιτικές εντάσεις και πιθανή πτώση των κεφαλαίων.
Οι αναθεωρημένες προβλέψεις υποθέτουν ότι οι αρχές θα συνεχίσουν να λαμβάνουν βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη στήριξη της λίρας και ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας θα αυξήσει τα επιτόκια.
Εντούτοις, αυτή η αύξηση δεν θα επαρκέσει για να μειώσει τον ρυθμό του πληθωρισμού σε μονοψήφια επίπεδα, τουλάχιστον έως το τέλος του 2020.




Η κεντρική τράπεζα δήλωσε τη Δευτέρα ότι η "νομισματική της θέση θα προσαρμοστεί" όταν θα πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρίασή της αργότερα τον Σεπτέμβριο, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 17,9% τον Αύγουστο.
Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, η απουσία πιο έγκαιρης και πλήρους πολιτικής αντίδρασης και η αβεβαιότητα σχετικά με την ανοχή των αρχών για μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλής ανάπτυξης προσθέτουν στις ανησυχίες της αγοράς σχετικά με την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής.
Μάλιστα η Fitch, εξακολουθεί να δίνει μικρές πιθανότητες στο σενάριο επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων ή ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ.
Τα πρώτα σημάδια εξωτερικής προσαρμογής αναδύονται, όπως η μείωση του ορατού εμπορικού ελλείμματος τον Ιούλιο.
Προβλέπει ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί φέτος στο 3,9% του ΑΕΠ και στο 1,7% το 2019, καθώς η νομισματική αδυναμία και η σημαντική οικονομική επιβράδυνση μειώνουν τις εισαγωγές και ενισχύουν τις εξαγωγές.
Το καθαρό εμπόριο και ο τουρισμός (ο αριθμός επισκεπτών αυξήθηκε κατά 29% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018) θα προσφέρει κάποια στήριξη για την ανάπτυξη.
Οι χαμηλότερες προβλέψεις ανάπτυξης οδηγούν σε κάποια δημοσιονομική επιδείνωση σε σχέση με το προηγούμενο βασικό σενάριο.
Προβλέπει τώρα ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης της Τουρκίας θα διευρυνθεί φέτος στο 3,2% του ΑΕΠ και το 3,6% το επόμενο έτος, ενώ θα μειωθεί στο 2,9% το 2020.
Ο αντίκτυπος είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου από τα χαμηλότερα κρατικά έσοδα.
Πράγματι, οι προβλέψεις μας για το ΑΕΠ και το έλλειμμα δεν περιλαμβάνουν καμία πιθανή προσπάθεια μείωσης των επιπτώσεων στην ανάπτυξη μέσω δημοσιονομικών κινήτρων.
Οι πρόσθετες δαπάνες θα μπορούσαν να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στο κυρίαρχο πιστωτικό προφίλ της Τουρκίας, καθώς το χαμηλό δημόσιο χρέος και η σχετική δημοσιονομική πειθαρχία παρέχουν βασική υποστήριξη για την αξιολόγηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης