Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η παροχολογία Τσίπρα, οι φήμες για deal στις τράπεζες -7% και fund από ΗΠΑ παρέσυραν το ΧΑ -2,19% στις 710 μον. - Εκτός αγοράς η Ελλάδα με 10ετές ομόλογο 4,54%

Η παροχολογία Τσίπρα, οι φήμες για deal στις τράπεζες -7% και fund από ΗΠΑ παρέσυραν το ΧΑ -2,19% στις 710 μον. - Εκτός αγοράς η Ελλάδα με 10ετές ομόλογο 4,54%
Αρνητικός παράγοντας για την αναστροφή του κλίματος στο ελληνικό χρηματιστήριο αποτελούν οι τράπεζες που κατέγραψαν απώλειες -7%
(upd16)Ισχυρές πιέσεις σε τράπεζες έως -7% και στο FTSE 25 έως -4% σημειώθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο απόρροια της παροχολογίας Τσίπρα ενόψει της ΔΕΘ 8 και 9 Σεπτεμβρίου, την επιβράδυνση του ελληνικού ΑΕΠ και σε συνδυασμό με το γενικότερο ασταθές κλίμα είχε ως αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να οδηγηθεί στην κρίσιμη ζώνη των 710 μονάδων.
Σε τεχνικό επίπεδο η καθοδική διάσπαση των 710 μονάδων θα οδηγήσει την χρηματιστηριακή αγορά στις 700 με 680 μονάδες.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες αμερικανικό fund έδωσε εντολή για να ρευστοποιήσεις θέσεις σε 2 ή 3 ελληνικές τράπεζες και παρέσυρε και άλλους επενδυτές σε πωλήσεις.
Ωστόσο η επενδυτική θέση που έχει στις τράπεζες δεν ήταν σημαντική.
Ταυτόχρονα μεγάλη επιδείνωση σημειώνεται και στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 4,54% επίπεδα που ουσιαστικά θέτουν εκτός πρωτογενούς αγοράς την Ελλάδα, το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να δανειστεί σε αυτά τα επίπεδα. 
Παραλληλα σε αρνητικό έδαφος έχουν επιστρέψει οι ευρωαγορές με τον DAX στο -1,10%, CAC -1,20%, με εξαίρεση την Ιταλία που κινείται σε οριακό πρόσημο, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με τις αναδυόμενες αγορές και το παγκόσμιο εμπόριο εξακολουθούν να επηρεάζουν τους επενδυτές.
Οι τράπεζες και σήμερα με αφορμή τα απογοητευτικά αποτελέσματα 6μήνου σε συνδυασμό με τις παρασκηνιακές κινήσεις Paulson ο οποίος έχει έρθει σε επαφές με το Qatar για να συγχωνεύσει Πειραιώς και Alpha bank....δέχθηκαν καταιγισμό ρευστοποιήσεων.
Κύρια προβλήματα μεταξύ άλλων για το deal αυτό είναι τα ζητήματα του ανταγωνισμού και τα συστημικής ευστάθειας καθώς και τα υψηλά προβληματικά δάνεια των δύο τραπεζών
Επίσης η Πειραιώς φαίνεται ότι τάσσεται υπέρ ενός deal στην λογική της συγκέντρωσης δυνάμεων ενώ αντιθέτως η Alpha bank τάσσεται κατά θεωρώντας ότι προέχει η εξυγίανση των τραπεζών.
Επίσης το ΤΧΣ που είναι βασικός μέτοχος στην Πειραιώς με 26% και στην Alpha bank με 10,98% δεν φαίνεται να διάκειται θετικά σε ένα deal κυρίως λόγω αντικειμενικών δυσκολιών. 
Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν οι τράπεζες συνολικά, με την Alpha να υποχωρεί -6,32%, η Εθνική -7,23%, η Eurobank -3,42% και Πειραιώς -6,61%
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Εθνική ασκήθηκαν οι μεγαλύτερες πιέσεις καθώς εκτός από τα μέτρια αποτελέσματά της υπήρξε και υπόλοιπο μετοχών προς πώληση από την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI 
Ταυτόχρονα πιέσεις ασκήθηκαν και στον FTSE 25 με την ΕΧΑΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες. 
Σε περαιτέρω αύξηση των ανοικτών προς πώληση θέσεων στην ΔΕΗ προχώρησε το Lansdowne καθώς μετά τις κινήσεις των προηγούμενων ημερών έφτασε πλέον στο 1,40% (30/8) ενώ στις 13/08 η θέση ήταν στο  1,31%
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ  διαμορφώθηκε στο 1,8% σε ετήσια βάση το 2ο τρίμηνο του 2018, έναντι 2,5%  το 1ο τρίμηνο, γεγονός που ενδεχομένως να φρενάρει την κυβέρνηση σχετικά με την παροχολογία ενόψει ΔΕΘ το σαββατοκύριακο.
Συνεχίζεται το αρνητικό κλίμα στις αναδυόμενες αγορές ειδικότερα με την Τούρκικη λίρα να πιέζεται  στο 6,69/δολάριο και την Αργεντινή και με τους επενδυτές να προτιμούν την ασφάλεια των αναπτυγμένων χρηματιστηρίων  ρευστοποιώντας θέσεις σε μετοχές και νομίσματα αναδυόμενων αγορών
Παράλληλα το βλέμμα των επενδυτών εστιάζεται και στην κρίση στην Ιταλία σχετικά με το προϋπολογισμό και τις σχέσεις της με την Ευρώπη ενώ σύμφωνα με την Morgan Stanley  η απειλή από την πολιτική κρίση στην Ιταλία, που αποτελεί τον βασικό κίνδυνο για τις ευρωπαϊκές αγορές, έχει, ήδη προεξοφληθεί στις αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών.
Τα ελληνικά ομόλογα το κλίμα παραμένει βαρύ με το 10ετές στο 4,54% και το 25ετές στο 5,42%
Αντιθέτως βελτίωση σημειώνεται στα ομόλογα της Νότιας Ευρώπης, ειδικότερα το Ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 3,06%.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε πτωτικά στις 710 μονάδες με πτώση -2,19% έχοντας υψηλό στις 727,68 μονάδες και χαμηλό στις 708,27 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 52 εκατ. ευρώ και ο όγκος 24 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 17 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,1 εκατ. ευρώ και όγκου 600 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 300 χιλ. τεμάχια αξίας 440 χιλ. ευρώ και η Εθνική 300 χιλ. ευρώ αξίας 657 χιλ. ευρώ 

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος κατά 1 κλίμακα στην κατηγορία Β2 από Β3 θα προχωρήσει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s investors την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018 η οποία όμως θεωρείται αδιάφορη
καθώς ως γνωστό η ΕΚΤ και οι αγορές λαμβάνουν υπόψη την υψηλότερη βαθμολογία δηλαδή της Fitch ΒΒ-..
Με βάση την τρέχουσα βαθμολογία που δίνει η Moody’s στην Ελλάδα Β3 βρίσκεται δύο κλίμακες χαμηλότερα από την Standard and Poor’s και τρεις κλίμακες χαμηλότερα από την Fitch.
Σύμφωνα με την Morgan Stanley οι ευρωπαϊκές αγορές είναι αυτές που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες εκροές κεφαλαίων, γεγονός που έχει αρχίσει να τις καθιστά πιο ελκυστικές, η οποία προτείνει στους επενδυτές να δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία στις ευρωπαϊκές μετοχές καθώς η απειλή από την πολιτική κρίση στην Ιταλία, που αποτελεί τον βασικό κίνδυνο για τις ευρωπαϊκές αγορές, έχει, ήδη προεξοφληθεί στις αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών.
Η κατάρτιση του προϋπολογισμού της Ιταλίας αναμένεται να απασχολήσει έντονα τις ευρωπαϊκές, και όχι μόνο, αγορές το επόμενο μήνα
Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών, G. Tria ότι ο προϋπολογισμός του 2019 που θα σέβεται τη δημοσιονομική σταθερότητα, εντούτοις ο οίκος Fitch Ratings άλλαξε σε «αρνητική», από «σταθερή», την προοπτική για το ιταλικό κρατικό χρέος, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο, επικαλούμενος ανησυχίες για τη «νέα και αδοκίμαστη φύση» της λαϊκιστικής κυβέρνησης και τις υποσχέσεις της να αυξήσει τις δαπάνες.
Σε υψηλά 14 ετών και στο 17,9% αναρριχήθηκε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στην Τουρκία, η οποία βλέπει το νόμισμα της να κατρακυλά κι άλλο, στις 6,70 λίρες ανά δολάριο, μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις του προέδρου Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος προανήγγειλε πως θα εγκαταλείψει τις συναλλαγές με το δολάριο.   
Ο Erdogan επανέλαβε επίσης ότι η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για εμπορικές συναλλαγές  εκτός δολαρίου.
Εντείνονται οι διεργασίες στα Σκόπια ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου σχετικά με την κύρωση ή όχι της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Σε μια προσπάθεια να πείσει τους Σκοπιανούς πολίτες να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία που τους ανοίγει το δρόμο για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev ενισχύει τις ομιλίες και τις εμφανίσεις του και αυξάνει σε ένταση τη ρητορική του.
Σημειώνεται ότι το ερχόμενο Σάββατο 8/9 θα βρεθεί στα Σκόπια η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel προκειμένου να στηρίξει την κυβέρνηση Zaev ενόψει του δημοψηφίσματος.

Με θετικά πρόσημα οι ασιατικές αγορές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειοψηφία στις ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei έκλεισε με οριακή πτώση -0,10%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε ανοδικά στο 1,10% στις 2.750,58 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε στο +0,98% στις 27.984 μονάδες

Με αρνητικά πρόσημα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με απώλειες κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με εξαίρεση την Ιταλία.
Eιδικότερα ο DAX καταγράφει πτώση -1,10%, ο CAC 40 στο -1,20%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται με άνοδο +0,47%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,32% ενώ ο FTSE 100 κινείται με πτώση -0,56%.
Στην Wall ο Dow κινείται με πτώση -0,30%, ο S&P 500 καταγράφει απώλειες -0,23% και το ETF GREC στο -3,67% (8,40 δολ.)

Αλλαγή σχεδίων για την έξοδο στις αγορές με έκδοση 5ετές ομολόγου με στόχο επιτόκιο 3,60%

Το σχέδιο για έκδοση 10ετούς ομολόγου έχει εγκαταλειφθεί από το ελληνικό δημόσιο λόγω ξεκάθαρα της δυσμενούς συγκυρίας στην Ιταλία και στις αναδυόμενες αγορές με επίκεντρο την Τουρκία και την λίρα
Η έκδοση 10ετούς θεωρείται απαγορευμένο project καθώς με βάση τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσε να βγει στο 4,8% προφανώς θα θεωρείτο αποτυχία προκαλώντας μεγάλες παρενέργειες στην Ελλάδα.
Ο ΟΔΔΗΧ φαίνεται ότι έχει αλλάξει στρατηγική και επικεντρώνεται όχι πλέον σε έκδοση 10ετούς αλλά σε έκδοση 5ετούς.
Το νέο 5ετές ομόλογο – πλέον έχει εξελιχθεί σε 4ετές - λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 103,78 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,33% με απόδοση αγοράς 3,36% και απόδοση πώλησης 3,29%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 – το οποίο πλέον λόγω λήξης είναι 5ετές - έχει μέση τιμή 100,58 μονάδες βάσης και απόδοση 3,35%
Βεβαίως δεν υπάρχει σχέδιο για έκδοση ομολόγου σε αυτή την κακή συγκυρία για τις αγορές αλλά ένα νέο 5ετές θα είχε επιτόκιο 3,6% δηλαδή 1% χαμηλότερα από την πρόσφατη έκδοση 5ετούς στο 4,625%.με πιθανή ημερομηνία τέλη 2018 ή αρχές 2019

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές,καθώς δεν μπορούν  να ξεκολλήσουν από συγκεκριμένο εύρος τιμών ενώ οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου απογοήτευσαν με θετικό μόνο σημείο η μείωση των προβληματικών τους δανείων.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,18 ευρώ με πτώση -7,23% με όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,99 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0066 ευρώ προ RS ή 0,099 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1νέα ). Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1νέα δωρεάν στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 0,99 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,4380 ευρώ με πτώση -6,32% με όγκο 7,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,22 δισεκ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Alpha Βank είναι στα 0,9490 ευρώ ή προ RS στα 0,01898 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1νέα)
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,12 ευρώ με πτώση -6,61% με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 926 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,00067 ευρώ προ RS ή 0,067 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) . Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 1,34 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7050 ευρώ με πτώση -3,42% με όγκο 5,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,54 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,37 ευρώ με άνοδο +0,85% και με κεφαλαιοποίηση 1,05 δισ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2020 ευρώ με πτώση -3,35% με όγκο 95 χιλ.  μετοχές και κεφαλαιοποίηση 93 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,15 ευρώ με πτώση -0,70% και κεφαλαιοποίηση 281 εκατ. ευρώ.

Με αρνητικά πρόσημα οι μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειοψηφία στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι  ΕΧΑΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, ΕΥΔΑΠ, Φουρλής, ΟΛΠ και Lamda  
Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλές μετοχές του FTSE 25 θεωρούνται ακραία υπερτιμημένες ακόμη και σε αυτές τις τιμές.
Η Coca Cola έκλεισε στα 29,52 ευρώ αμετάβλητη με την κεφαλαιοποίηση στα 10,96 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,58 ευρώ με πτώση -3,47% και αποτίμηση 5,18 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,59 ευρώ με πτώση -3,64% και αποτίμηση 369 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,63 ευρώ με πτώση -0,73% και κεφαλαιοποίηση 378 εκατ ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,22 ευρώ με πτώση -2,28% έχοντας κεφαλαιοποίηση στα 2,94 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 20,05 με πτώση -0,25% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,55 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,18 ευρώ με πτώση -2,84% και κεφαλαιοποίηση 2,2 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,10 ευρώ με πτώση -0,50% και κεφαλαιοποίηση 2,23 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,66 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,24 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,77 δισ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,45 ευρώ με άνοδο +1,30% και με την κεφαλαιοποίηση στα 281 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0975 ευρώ με πτώση -4,41% με την κεφαλαιοποίηση 92 εκατ. ευρώ

Σε επικίνδυνα επίπεδα τα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 4,54% με το 25ετές στο 5,42%  

Σε επικίνδυνα επίπεδα διατηρούνται σήμερα τα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,54%, πρακτικά η Ελλάδα τίθεται εκτός πρωτογενούς αγοράς.  
Τα ελληνικά ομόλογα θα διατηρήσουν το spread – την διαφορά απόδοσης με την Ιταλία – στις 110 με 1,20 μονάδες βάσης ή 1,10% με 1,20% οπότε εάν δεν βελτιωθεί η Ιταλία…τα περιθώρια βελτίωσης στα ελληνικά ομόλογα είναι σχεδόν μηδενικά.  
Το γεγονός ότι η τουρκική λίρα συνεχίζει να δέχεται πιέσεις με 1 δολάριο να ισοδυναμεί με 6,69 τουρκικές λίρες αποτελεί ένα επιπλέον παράγοντα αποσταθεροποίησης.
Ωστόσο η Ελλάδα επηρεάζεται περισσότερο από την Ιταλία.
Η κατάσταση στην Ιταλική αγορά και η αβεβαιότητα για τον προϋπολογισμό του 2019 που θα συνταχθεί τέλη Σεπτεμβρίου σε συνδυασμό με τις κόντρες με ευρωπαίους αξιωματούχους μπορεί αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης με τις Βρυξέλλες δεν θα επιτρέψουν ουσιαστική βελτίωση στα ιταλικά χρεόγραφα πέραν από κάποιες παροδικές αναλαμπές.    
Εάν σήμερα το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων θα είχε απόδοση 4,80% σίγουρα θα ήταν αποτυχία.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 102,30 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,95%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 103,67 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,35% με απόδοση αγοράς 3,39% και απόδοση πώλησης 3,31%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 100,28  μονάδες βάσης και απόδοση 3,43%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 96,28 μονάδες βάσης και απόδοση 4,04% απομακρύνεται στο  ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 94,75 μονάδες βάσης και απόδοση 4,44% με απόδοση αγοράς 4,52% και απόδοση πώλησης 4,40%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 88,38 μονάδες βάσης και απόδοση 5,05%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 84,33 μονάδες βάσης και απόδοση 5,36%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 84,33 μονάδες βάσης και απόδοση 5,40%
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 410 μονάδες βάσης από 406 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στην Ιταλία το 10ετές στο 3,06% αλλά η αβεβαιότητα παραμένει

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με την αβεβαιότητα να παραμένει.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 4/9/2018 στο 0,34% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,86% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,83% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,86% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το παλαιό 10ετές το 2016 είχε φθάσει έως το 4,18% και ιστορικό χαμηλό 1,74% στις 20 Δεκεμβρίου 2017….
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,44% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 3,06%, από 3,09% νωρίτερα σήμερα, με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης