Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Διαπραγματεύσεις Πλακόπητα για την πώληση της Ευρωκλινικής σε διεθνή funds

Διαπραγματεύσεις Πλακόπητα για την πώληση της Ευρωκλινικής σε διεθνή funds
Οι συζητήσεις με τρία funds, το χρονοδιάγραμμα, η κεφαλαιακή ενίσχυση μέχρι 10 εκ ευρώ και το ποσοστό που θα κρατήσει ο παλιός μέτοχος
Σε τροχιά αλλαγής μετόχου βρίσκεται ο όμιλος της Ευρωκλινικής καθώς σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με τρία τουλάχιστον funds προκειμένου να εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας.
Αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, η συμφωνία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2018.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο όμιλος Πλακόπητα θα περιορίσει αισθητά το ποσοστό του στον όμιλο κρατώντας μια μικρή μειοψηφική συμμετοχή ενώ η νέα ιδιοκτησία θα προχωρήσει σε κεφαλαιακή ενίσχυση που θα κυμαίνεται μεταξύ 5 και 10 εκ ευρώ προκειμένου η Ευρωκλινική να ενισχυθεί σε επίπεδο κεφαλαίου κίνησης αλλά και κεφαλαιακής θέσης με στόχο περαιτέρω ανάπτυξη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προ τριετίας ο όμιλος Ευρωκλινική είχε περιέλθει σε δυσχερή θέση.
Στη συνέχεια εφάρμοσε εκτεταμένο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης με αποτέλεσμα σήμερα να έχει θετικό EBITDA και να εμφανίζει θετικές προοπτικές. 
Ειδικότερα το 2017 για τον Όμιλο, τα κέρδη προ φόρων, τόκων, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (χωρίς rebate και clawback) ανήλθαν σε 5.75 εκ. Ευρώ αυξημένα κατά 1 εκ. Ευρώ σε σχέση με το 2016. Μετά την αφαίρεση των ποσών επιστροφής Rebate και Clawback, τα κέρδη προ φόρων, τόκων, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων του Ομίλου ανέρχονται σε 3.26 εκ. Ευρώ έναντι κερδών 1.32 εκ. ευρώ του 2016.
Για την Εταιρεία, τα κέρδη προ φόρων, τόκων, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (χωρίς rebate και clawback) ανήλθαν σε 5.67 εκ. ευρώ αυξημένα κατά 0.92 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2016. Μετά την αφαίρεση των ποσών επιστροφής Rebate και Clawback, τα κέρδη προ φόρων, τόκων, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων της Εταιρείας, ανέρχονται σε 3.19 εκ. Ευρώ έναντι κερδών 1.32 εκ. Ευρώ του 2016.
Ταυτόχρονα μειώθηκαν αισθητά οι μετά φόρων ζημίες καθώς το 2017 διαμορφώθηκαν σε 660 χιλιάδες ευρώ από ζημιές € 2,54 εκ. το 2016 σε ζημιές € 0,66 εκ. το 2017.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία στις αρχές του 2018 αναδιάρθρωσε το δανεισμό προκειμένου να τον εξυπηρετεί απρόσκοπτα. Συγκεκριμένα στις  07/03/2018 υπεγράφη η Σύμβαση Κάλυψης Κοινού Ομολογιακού Δανείου («ΚΟΔ») με κάλυψη από τις EUROBANK και ΠΕΙΡΑΙΩΣ  με εκπρόσωπο και πληρεξούσιο καταβολών την πρώτη, συνολικού ύψους 29.7 εκ. ευρώ.
Οι βασικοί όροι της Σύμβασης Κάλυψης του ΚΟΔ προβλέπουν

α) την αποπληρωμή του συνολικού κεφαλαίου του δανείου σε επτά (7) τριμηνιαίες δόσεις ποσού 75 χιλ. Ευρώ και τελική ημερομηνία αποπληρωμής την 07/03/2020 ποσού 29.2 εκ. Ευρώ,
β) τη δυνατότητα παράτασης για 1 έτος υπό την έγκριση των ομολογιούχων
γ) την τρίμηνη περίοδο εκτοκισμού με επιτόκιο Euribor και περιθώριο επιτοκίου 4% σε ετήσια βάση
δ) την τήρηση χρηματοοικονομικών δεικτών επί των εξαμηνιαίων και ετήσιων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων.

Προς εξασφάλιση των ομολογιούχων, έχουν παρασχεθεί εξασφαλίσεις από την εταιρεία οι οποίες περιλαμβάνουν την εγγραφή υποθήκης επί ενσώματων παγίων (ακινήτων) ποσού 35.7 εκ. ευρώ, σύσταση πλασματικού ενεχύρου επί εξοπλισμού ύψους 38.6 εκ. ευρώ, ενέχυρα επί απαιτήσεων από ασφαλιστικές εταιρείες, ενέχυρα επί των μετοχών και σήματος της Εταιρείας.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης