Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι αγορές κατάλαβαν την αδυναμία των ελληνικών τραπεζών – Δεν βρίσκουν κεφάλαια μέσω ομολογιακών ή ΑΜΚ ενώ το ΤΧΣ δεν έχει ούτε ευρώ

Οι αγορές κατάλαβαν την αδυναμία των ελληνικών τραπεζών – Δεν βρίσκουν κεφάλαια μέσω ομολογιακών ή ΑΜΚ ενώ το ΤΧΣ δεν έχει ούτε ευρώ
Οι αγορές έχουν διαγνώσει μια συστημική αδυναμία στις ελληνικές τράπεζες
Τι συμβαίνει στις ελληνικές τράπεζες;
Οι μετοχές καταρρέουν και μόλις σε 2 μήνες έχουν χάσει σχεδόν 3 δισεκ. και συνολικά εμφανίζουν χρηματιστηριακή αξία 6,8 δισεκ. ευρώ.
Ξέρουν κάτι οι ξένοι και ανησυχούν, πουλάνε τράπεζες οδηγώντας τις αποτιμήσεις στο χάος;
Σημειώνεται ότι οι μετοχές των τραπεζών βρίσκονται σχεδόν 30% κατά μέσο όρο χαμηλότερα από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 ενώ οι αποκλίσεις φθάνουν έως 65%.
-Προφανώς η κρίση στις αναδυόμενες και ειδικά στην Τουρκία οδήγησε πολλά funds να εγκαταλείψουν τις αναδυόμενες αγορές – μεταξύ αυτών και την Ελλάδα οπότε μέρος των πιέσεων σχετίζεται με αποχώρηση hedge funds.
-Προφανώς και η κρίση στην Ιταλία διαδραματίζει ρόλο καθιστώντας τους επενδυτές πολύ επιφυλακτικούς
-Προφανώς και η παροχολογία Τσίπρα έχει μειώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Ελλάδα, θεωρούν τα ελληνικά assets ρίσκου χωρίς ουσιαστική απόδοση, αυτό ονομάζεται μη επενδύσιμη αγορά.
Όλοι αυτοί οι λόγοι έχουν παίξει ρόλο στην τρέχουσα αποκαρδιωτική χρηματιστηριακή εικόνα των τραπεζών.
Υπάρχει και ένα βαθύτερο πρόβλημα πολύ ουσιαστικό, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει ξανά ακόμη και την Ελλάδα σε αδιέξοδο.
Ποιο είναι αυτό το πρόβλημα;
Όπως έδειξε το β΄ τρίμηνο 2018 οι ελληνικές τράπεζες έχουν σοβαρό πρόβλημα εσόδων.
Δεν παράγουν έσοδα και αυτό είναι δομικό και συστημικό πρόβλημα.
Υπάρχει και κάτι πιο σοβαρό.
Οι τράπεζες κατέγραψαν μείωση κεφαλαίων στο β΄ τρίμηνο 2018, ωστόσο σχεδίαζαν πριν μήνες να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους μέσω ομολογιακών δανείων tier 2.
Η πόρτα των αγορών για την Ελλάδα στα κρατικά ομόλογα έχει κλείσει.
Μαζί έκλεισε και η δυνατότητα των τραπεζών να δανειστούν ομολογιακά δάνεια tier 2 ή μειωμένης εξασφάλισης.
Εάν σήμερα επιχειρούσε να αντλήσει κεφάλαια με tier 2 ελληνική τράπεζα θα αποτύγχανε εξέλιξη καταστροφική.
Εάν κατάφερνε να αντλήσει κεφάλαια – σχεδόν μηδενική πιθανότητα – θα υποχρεωνόταν να πληρώσει επιτόκιο 12% το οποίο θα ήταν ακραία αρνητική είδηση.
Οπότε οι ελληνικές τράπεζες που σχεδίαζαν να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους με ομολογιακά tier 2 πλέον έχουν εγκαταλείψει τα σχέδια.
Ταυτόχρονα είναι αδύνατη η άντληση κεφαλαίων μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, σήμερα εάν μια τράπεζα ανακοίνωνε αύξηση κεφαλαίου η άμεση αντίδραση θα ήταν κατάρρευση μετοχής.
Το κυριότερο δεν θα καλυπτόταν η αύξηση κεφαλαίου.
Άρα οι ελληνικές τράπεζες είναι εγκλωβισμένες δεν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια ούτε μέσω ομολογιακών tier 2 ούτε μέσω αυξήσεων κεφαλαίου.
Οι αγορές το έχουν αντιληφθεί και το θεωρούν συστημική αδυναμία να μην μπορεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να βρει κεφάλαια.
Υπάρχει και κάτι χειρότερο.
Με την ολοκλήρωση του 3ού μνημονίου μεταξύ άλλων το ΤΧΣ επέστρεψε στον ESM τα 10 δισεκ. που διακρατούσε ως κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας εάν χρειαστούν κεφάλαια οι τράπεζες.
Το ΤΧΣ λοιπόν δεν έχει κεφάλαια για να καλύψει αύξηση κεφαλαίου καμίας τράπεζας.
Οι αγορές έχουν αντιληφθεί μια αδυναμία στις ελληνικές τράπεζες ότι δεν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια οποιασδήποτε μορφής ενώ το ΤΧΣ δεν μπορεί να καλύψει καμία αύξηση κεφαλαίου γιατί απλά δεν έχει κεφάλαια.
Αυτή την αδυναμία αρχίζουν να αποτιμούν οι ξένοι επενδυτές.
Οι τράπεζες για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτή την επικίνδυνη πρόκληση…πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή το κουβάρι του προβλήματος.
Πρέπει να αυξήσουν τα έσοδα τους τα οποία δείχνουν επικίνδυνη κόπωση και ο μόνος τρόπος είναι γενναίες μειώσεις προσωπικού, αυξήσεις επιτοκίων στα δάνεια και μειώσει επιτοκίων στις καταθέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης