Οι επενδυτές με την παροχολογία έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα και πιέζουν ομόλογα και μετοχές.
(upd18)Η παροχολογία Τσίπρα προκαλεί τρόμο στους επενδυτές οι οποίοι ρευστοποιούν από ελληνικές μετοχές και ομόλογα.
Υπό τον φόβο ότι ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει στην ΔΕΘ ένα νέο κύκλο παροχών οι επενδυτές μειώνουν το ρίσκο στην Ελλάδα.
Το χρηματιστήριο υποχώρησε κάτω από τις 700 μονάδες στις 696 μονάδες, οι μετοχές συνεχίζουν να βυθίζονται με απώλειες -6,7% η Εθνική , -4,96% η Eurobank ενώ στα ομόλογα η Ελλάδα έχει τεθεί εκτός αγορών καθώς το 10ετές βρίσκεται στο 4,60%.
Απόδειξη ότι οι παροχές Τσίπρα τρομάζουν τους διεθνείς επενδυτές είναι ότι στην Ιταλία καταγράφεται βελτίωση λόγω των εποικοδομητικών συνομιλιών όσον αφορά την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2019 που θα σέβεται τις δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ.
Η χρηματιστηριακή αγορά έχει επηρεαστεί κυρίως από τις εξελίξεις στα ομόλογα όπου η Ελλάδα έχει τεθεί εκτός αγορών λόγω της επικίνδυνης παροχολογίας της κυβέρνησης Τσίπρα που πειραματίζεται εκτινάσσοντας τις αποδόσεις των ομολόγων στο 4,58% - 5,50%.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν εκτιναχθεί στο 4,58% έως 5,50% στα μακροπρόθεσμα ομόλογα διευρύνοντας το spread Ελλάδος – Ιταλίας από 1,10% που ήταν το «φυσιολογικό» κοντά στο 1,70% καθώς το Ιταλικό 10ετές έχει βελτιωθεί στο 2,90%
Παραλληλα σε αρνητικό έδαφος έχουν επιστρέψει οι ευρωαγορές με τον DAX στο -1,20%, CAC -1,30%, με εξαίρεση την Ιταλία που κινείται σε θετικό πρόσημο, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με τις αναδυόμενες αγορές και το παγκόσμιο εμπόριο εξακολουθούν να επηρεάζουν τους επενδυτές.
Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν οι τράπεζες με προσπάθεια ανάκαμψης ενδοσυνεδριακώς χωρις επιτυχία, επιβεβαιώνοντας την προβληματική τους εικόνα.
Είναι κατανοητό, ότι οι τράπεζες είναι κεφαλαιακά αδύναμες, δεν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια, ούτε να εκδώσουν ομολογιακά tier 2 καθώς θα υποχρεώνονταν σε επιτόκια 12% δηλαδή καταστροφή, και δεν μπορούν να υλοποιήσουν αύξηση κεφαλαίου καθώς το ΤΧΣ έχοντας επιστρέψει τα 10 δισεκ. κεφαλαιακού αποθέματος δεν μπορεί να συνεισφέρει κεφάλαια στις τράπεζες.
Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η Εθνική και ακολούθησε η Eurobank καθώς έχει σημαντική επιβάρυνση από την Ρουμανία και την θυγατρική της Bancpost.
Στην Alpha bank υπάρχει αμερικανός πωλητής ωστόσο υπάρχει και μια φήμη ότι υφιστάμενος μεγάλος μέτοχος θέλει να πουλήσει.
Επίσης σε περαιτέρω αύξηση των ανοικτών προς πώληση θέσεων στην Alpha Bank προχώρησε το Lansdowne καθώς μετά τις κινήσεις των προηγούμενων ημερών έφτασε πλέον στο 2,51% (3/9) ενώ στις 23/08 η θέση ήταν στο 2,41%
Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειοψηφία στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Aegean, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ ενώ άνοδο κατέγραψαν μόνο ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ και Motor Oil.
Ειδικότερα, κέρδη +3% κατέγραψε ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά την συμφωνία της ΕΛΙΝΟΙΛ με τον ΗΡΩΝ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καθώς έχει ως βάση την αποκλειστική συνεργασία των δύο εταιρειών στην αγορά του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας
Η πορεία της ελληνικής οικονομίας στην μεταμνημονιακή εποχή εγείρει ερωτηματικά καθώς η χώρα με την παροχολογία, εκτός αυστηρής επιτήρησης, εκτός φθηνού δανεισμού και αμφίβολη την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων καθιστά αδύνατη την εμπιστοσύνη για μια ακόμη φορά από τους διεθνείς επενδυτές και την διάθεση νέου ρίσκου με αποτέλεσμα να ρευστοποιούν θέσεις σε ομόλογα κα μετοχές
Τα απογοητευτικά αποτελέσματα των τραπεζών σε συνδυασμό με την επιβράδυνση του ελληνικού ΑΕΠ έδειξαν ότι οι ξένοι επενδυτές δεν είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν ειδικότερα και μέσα σε ένα αβέβαιο διεθνή περιβάλλον με την Ιταλία και με τις αναδυόμενες αγορές να σφυροκοπούνται, με την τούρκική λίρα να εξακολουθεί να πιέζεται στο 6,63/δολάριο
Σε τεχνικό επίπεδο η καθοδική διάσπαση των 700 μονάδων θα οδηγήσει την χρηματιστηριακή αγορά στις 680 μονάδες.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε πτωτικά στις 696 μονάδες με πτώση -1,99% έχοντας υψηλό στις 714,48 μονάδες και χαμηλό στις 696,09 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 70 εκατ. ευρώ εξ αυτών τα 5,8 εκατ. σε πακέτα και ο όγκος 29 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 22 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,84 εκατ. ευρώ και όγκου 1,12 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 648 χιλ. τεμάχια αξίας 943 χιλ. ευρώ και ο ΟΤΕ 477 χιλ. τεμάχια αξίας 4,9 εκατ. ευρώ.
Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς
Για εποικοδομητικές συνομιλίες όσον αφορά την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2019 έκανε λόγο η ιταλική κυβέρνηση ύστερα από τη συνάντηση κορυφής που είχαν σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte, οι αντιπρόεδροι Matteo Salvini και Luigi Di Maio, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Giovanni Tria και του υπουργού Εξωτερικών Enzo Moavero.
Σε δηλώσεις του με το πέρας της συνάντησης ο πρωθυπουργός Conte έδωσε το στίγμα ότι η Ιταλία δεν πρόκειται να αγνοήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ, κάτι για το οποίο άλλωστε είχαν προειδοποιήσει νωρίτερα τόσο ο Matteo Salvini όσο και κατά τη διάρκεια όλων των προηγούμενων ημερών ο ΥΠΟΙΚ Giovanni Tria.
Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο Benoît Coeuré, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ ανέφερε σχετικά με την κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών ότι έχει ενισχυθεί σημαντικά στη διάρκεια του προγράμματος και ποσοτικά τα επίπεδά της είναι σήμερα υψηλότερα από ό,τι σε άλλες χώρες που επηρεάστηκαν από την κρίση.
Ωστόσο, η ποιότητα του κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών είναι χαμηλότερη από ό,τι σε άλλα μέρη της Ευρώπης, καθώς αποτελείται εν μέρει από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις, ενώ υπάρχει μεγάλο υπόλοιπο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) ως κατάλοιπο της κρίσης.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του ο επικεφαλής αναλυτής της J.P. Morgan Chase, Marko Kolanovic με αφορμή τα 10 χρόνια από την τεράστια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 κάνει λόγο για επικείμενη σοβαρή κρίση ρευστότητας, εν μέσω δραστικής νομισματικής σύσφιξης από τις κεντρικές τράπεζες.
Η κρίση, η οποία δεν θα λάβει χώρα πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2019, θα οδηγήσει όχι μόνο σε ραγδαία πτώση των τιμών στα περιουσιακά στοιχεία, αλλά και σε κοινωνικές αναταραχές.
Στα εταιρικά νέα στην κορυφή της ειδησεογραφίας έχει βρεθεί η μετοχή των ΕΛΠΕ μετά την είδηση ότι ο αγοραστής θα πρέπει υποχρεωτικά να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση εφόσον αγοράσει το πακέτο δημοσίου και Λάτση.
Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν αναμενόμενη και ίσως οδηγήσει σε ακύρωση τον διαγωνισμό ενώ όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς αν τώρα ακυρωθεί ο διαγωνισμός και γίνει μερικά χρόνια αργότερα ίσως να γίνει σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα
Μεγάλες απώλειες στις ασιατικές αγορές
Με σημαντική πτώση έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση -0,44%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε πτωτικά στο -1,68% στις 2.704,34 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε στο -2,69% στις 27.2220 μονάδες
Με αρνητικά πρόσημα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Με πτωτικές τάσεις κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω ανησυχιών για το εμπόριο με εξαίρεση το χρηματιστήριο του Μιλάνου
Ειδικότερα ο DAX καταγράφει πτώση -1,20%, ο CAC 40 στο -1,30%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται ανοδικά +0,32% ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,48% ενώ ο FTSE 100 κινείται με πτώση -1,21%.
Στην Wall ο Dow κινείται με οριακή πτώση -0,23%, ο S&P 500 καταγράφει απώλειες -0,61% και το ETF GREC με πτώση -0,12%( 8,30 δολ.)
Συστημική αδυναμία των τραπεζών να αντλήσουν νέα κεφάλαια
Ο συνδυασμός εσωτερικών παραγόντων όπως η παραχολογία, η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και τα αποτελέσματα των τραπεζών σε συνδυασμό με εξωγενείς παράγοντες όπως Ιταλία και αναδυόμενες αγορές έχουν συντελέσει σε ένα πολύ αρνητικό κλίμα που απομακρύνουν τους διεθνείς επενδυτές
Στα ομόλογα τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια πολύ μεγάλη επιδείνωση που θεωρείται επικίνδυνη με το 10ετές στο 4,58% διευρύνοντας το spread Ελλάδος – Ιταλίας από 1,10% που ήταν το «φυσιολογικό» στο 1,7%.
Στο χρηματιστήριο η εικόνα είναι ακόμη πιο τραγική με πρωταγωνιστή την απογοητευτική εικόνα των τραπεζών καθώς ενώ πριν από λίγο καιρό η κεφαλαιοποίηση ήταν 9 δισεκ. και σήμερα η χρηματιστηριακή τους αξία έχει υποχωρήσει στα 6,7 δισεκ. ευρώ περίπου.
Και ενώ τα αποτελέσματα έδειξαν σοβαρό πρόβλημα εσόδων εντούτοις στην παρούσα φάση είναι αδύνατη η άντληση κεφαλαίων μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου καθώς η άμεση αντίδραση θα ήταν κατάρρευση μετοχής ενώ το ΤΧΣ δεν έχει κεφάλαια να καλύψει νέα αύξηση κεφαλαίου.
Από την άλλη είναι αδύνατον να δανειστούν οι τράπεζες ομολογιακά δάνεια tier 2 ή μειωμένης εξασφάλισης καθώς θα υποχρεωνόταν να πληρώσει επιτόκιο 12% το οποίο θα ήταν ακραία αρνητική είδηση.
Η αγορά, οι διεθνείς επενδυτές στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ελλάδα, δεν είναι success story, η οικονομία είναι ασταθής και η παροχολογία πλήττει την αξιοπιστία της χώρας και βάλλει κατά της αποκατάστασης εμπιστοσύνης.
Με ισχυρές απώλειες οι τράπεζες - Με την μεγαλύτερη πτώση η Εθνική
Με ισχυρές πιέσεις έκλεισαν οι τράπεζες για μια ακόμη συνεδρίαση, επιβεβαιώνοντας την προβληματική τους εικόνα, οι οποίες αδυνατούν να ξεκολλήσουν από συγκεκριμένο εύρος τιμών ενώ οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου απογοήτευσαν με θετικό μόνο σημείο η μείωση των προβληματικών τους δανείων.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,0340 ευρώ με πτώση -6,70% με όγκο 4,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,86 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0066 ευρώ προ RS ή 0,099 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1νέα ). Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1νέα δωρεάν στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 0,99 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,3900 ευρώ με πτώση -3,34% με όγκο 7,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,15 δισεκ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Alpha Βank είναι στα 0,9490 ευρώ ή προ RS στα 0,01898 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1νέα)
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,0440 ευρώ με πτώση -3,58% με όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 893 εκατ. ευρώ
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,00067 ευρώ προ RS ή 0,067 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) . Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 1,34 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,6700 ευρώ με πτώση -4,96% όγκο 7,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,46 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,33 ευρώ με πτώση -1,69% με κεφαλαιοποίηση 1,04 δισ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2010 ευρώ με πτώση -0,50% με όγκο 47 χιλ. μετοχές και κεφαλαιοποίηση 93 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,05 ευρώ με πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 279 εκατ. ευρώ.
Με αρνητικά πρόσημα οι μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Με πτωτικές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Aegean, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ
Στον αντίποδα, άνοδο κατέγραψαν μόνο ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ και Motor Oil.
Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλές μετοχές του FTSE 25 θεωρούνται ακραία υπερτιμημένες ακόμη και σε αυτές τις τιμές.
Η Coca Cola έκλεισε στα 28,56 ευρώ με πτώση -3,25% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,61 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,46 ευρώ με πτώση -1,13% και αποτίμηση 5,13 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,5710 ευρώ με πτώση -1,19% και αποτίμηση 364 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,5940 ευρώ με πτώση -2,21% και κεφαλαιοποίηση 370 εκατ ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,0200 ευρώ με πτώση -2,17% έχοντας κεφαλαιοποίηση στα 2,88 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,66 με πτώση -1,95% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,52 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,33 ευρώ με άνοδο +2,09% και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,25 ευρώ με άνοδο +0,75% και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,54 ευρώ με πτώση -1,39% και κεφαλαιοποίηση 1,22δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,72 ευρώ με πτώση -2,15% και κεφαλαιοποίηση 1,73 δισ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,40 ευρώ με πτώση -0,92% και με την κεφαλαιοποίηση στα 279 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0970 ευρώ με πτώση -0,51% με την κεφαλαιοποίηση 91 εκατ. ευρώ
Εκτός αγοράς η Ελλάδα στα ομόλογα το 10ετές στο 4,58% με το 25ετές στο 5,50%
Η Ελλάδα είναι εκτός αγορών στα ομόλογα, δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές μετά την μεγάλη επιδείνωση που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το 10ετές ομόλογο έχει εκτιναχθεί στο 4,58% ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει και στο 4,66% που αυτό σημαίνει ότι εάν σήμερα η Ελλάδα έβγαζε 10ετές ομόλογο θα είχε επιτόκιο 5% με 5,10%.
Το αξιοπερίεργο πάντως είναι ότι η Ιταλία βελτιώνεται στο 2,90% από 3,20% πριν λίγες ημέρες και η Ελλάδα επιδεινώνεται.
Η Ιταλία βελτιώνεται γιατί η κυβέρνηση Salvini – Di Maio – Conte έκανε λόγο σήμερα για την σύνταξη ενός προϋπολογισμού που θα σέβεται τις δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ και συνάμα θα είναι θαραλλέος για τους Ιταλούς με στόχο να μην οξυνθεί η σύγκρουση με την ΕΕ.
Η αιτία της επιδείνωσης στα ελληνικά ομόλογα είναι η επικίνδυνη παροχολογία Τσίπρα και οι αδύναμες ελληνικές τράπεζες.
Μέχρι πρότινος το spread η διαφορά απόδοσης Ελλάδος και Ιταλίας ήταν 110 μονάδες βάσης και σήμερα είναι 170 μονάδες βάσης.
Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι εσωτερικό.
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 102,16 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 1,14%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 103,28 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,46% με απόδοση αγοράς 3,51% και απόδοση πώλησης 3,41%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 99,48 μονάδες βάσης και απόδοση 3,63%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 95,30 μονάδες βάσης και απόδοση 4,22% απομακρύνεται στο ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 93,53 μονάδες βάσης και απόδοση 4,61% με απόδοση αγοράς 4,60% και απόδοση πώλησης 4,57%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 87,33 μονάδες βάσης και απόδοση 5,16%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 83 μονάδες βάσης και απόδοση 5,49%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 83,03 μονάδες βάσης και απόδοση 5,51%
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 425 μονάδες βάσης από 410 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Βελτίωση στην Ιταλία το 10ετές στο 2,90% αλλά η αβεβαιότητα παραμένει
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας καθώς σήμερα καθησύχασε τις αγορές μετά τις εποικοδομητικές συνομιλίες Salvini – Di Maio – Conte για τον προϋπολογισμό του 2019 με στόχο να μην οξυνθεί η σύγκρουση με την ΕΕ.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 5/9/2018 στο 0,37% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,88% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,83% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,87% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το παλαιό 10ετές το 2016 είχε φθάσει έως το 4,18% και ιστορικό χαμηλό 1,74% στις 20 Δεκεμβρίου 2017….
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,46% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 2,90%, από 3,09% χθες 4/9/2018, με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
www.bankingnews.gr
Υπό τον φόβο ότι ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει στην ΔΕΘ ένα νέο κύκλο παροχών οι επενδυτές μειώνουν το ρίσκο στην Ελλάδα.
Το χρηματιστήριο υποχώρησε κάτω από τις 700 μονάδες στις 696 μονάδες, οι μετοχές συνεχίζουν να βυθίζονται με απώλειες -6,7% η Εθνική , -4,96% η Eurobank ενώ στα ομόλογα η Ελλάδα έχει τεθεί εκτός αγορών καθώς το 10ετές βρίσκεται στο 4,60%.
Απόδειξη ότι οι παροχές Τσίπρα τρομάζουν τους διεθνείς επενδυτές είναι ότι στην Ιταλία καταγράφεται βελτίωση λόγω των εποικοδομητικών συνομιλιών όσον αφορά την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2019 που θα σέβεται τις δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ.
Η χρηματιστηριακή αγορά έχει επηρεαστεί κυρίως από τις εξελίξεις στα ομόλογα όπου η Ελλάδα έχει τεθεί εκτός αγορών λόγω της επικίνδυνης παροχολογίας της κυβέρνησης Τσίπρα που πειραματίζεται εκτινάσσοντας τις αποδόσεις των ομολόγων στο 4,58% - 5,50%.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν εκτιναχθεί στο 4,58% έως 5,50% στα μακροπρόθεσμα ομόλογα διευρύνοντας το spread Ελλάδος – Ιταλίας από 1,10% που ήταν το «φυσιολογικό» κοντά στο 1,70% καθώς το Ιταλικό 10ετές έχει βελτιωθεί στο 2,90%
Παραλληλα σε αρνητικό έδαφος έχουν επιστρέψει οι ευρωαγορές με τον DAX στο -1,20%, CAC -1,30%, με εξαίρεση την Ιταλία που κινείται σε θετικό πρόσημο, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με τις αναδυόμενες αγορές και το παγκόσμιο εμπόριο εξακολουθούν να επηρεάζουν τους επενδυτές.
Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν οι τράπεζες με προσπάθεια ανάκαμψης ενδοσυνεδριακώς χωρις επιτυχία, επιβεβαιώνοντας την προβληματική τους εικόνα.
Είναι κατανοητό, ότι οι τράπεζες είναι κεφαλαιακά αδύναμες, δεν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια, ούτε να εκδώσουν ομολογιακά tier 2 καθώς θα υποχρεώνονταν σε επιτόκια 12% δηλαδή καταστροφή, και δεν μπορούν να υλοποιήσουν αύξηση κεφαλαίου καθώς το ΤΧΣ έχοντας επιστρέψει τα 10 δισεκ. κεφαλαιακού αποθέματος δεν μπορεί να συνεισφέρει κεφάλαια στις τράπεζες.
Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η Εθνική και ακολούθησε η Eurobank καθώς έχει σημαντική επιβάρυνση από την Ρουμανία και την θυγατρική της Bancpost.
Στην Alpha bank υπάρχει αμερικανός πωλητής ωστόσο υπάρχει και μια φήμη ότι υφιστάμενος μεγάλος μέτοχος θέλει να πουλήσει.
Επίσης σε περαιτέρω αύξηση των ανοικτών προς πώληση θέσεων στην Alpha Bank προχώρησε το Lansdowne καθώς μετά τις κινήσεις των προηγούμενων ημερών έφτασε πλέον στο 2,51% (3/9) ενώ στις 23/08 η θέση ήταν στο 2,41%
Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειοψηφία στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Aegean, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ ενώ άνοδο κατέγραψαν μόνο ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ και Motor Oil.
Ειδικότερα, κέρδη +3% κατέγραψε ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά την συμφωνία της ΕΛΙΝΟΙΛ με τον ΗΡΩΝ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καθώς έχει ως βάση την αποκλειστική συνεργασία των δύο εταιρειών στην αγορά του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας
Η πορεία της ελληνικής οικονομίας στην μεταμνημονιακή εποχή εγείρει ερωτηματικά καθώς η χώρα με την παροχολογία, εκτός αυστηρής επιτήρησης, εκτός φθηνού δανεισμού και αμφίβολη την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων καθιστά αδύνατη την εμπιστοσύνη για μια ακόμη φορά από τους διεθνείς επενδυτές και την διάθεση νέου ρίσκου με αποτέλεσμα να ρευστοποιούν θέσεις σε ομόλογα κα μετοχές
Τα απογοητευτικά αποτελέσματα των τραπεζών σε συνδυασμό με την επιβράδυνση του ελληνικού ΑΕΠ έδειξαν ότι οι ξένοι επενδυτές δεν είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν ειδικότερα και μέσα σε ένα αβέβαιο διεθνή περιβάλλον με την Ιταλία και με τις αναδυόμενες αγορές να σφυροκοπούνται, με την τούρκική λίρα να εξακολουθεί να πιέζεται στο 6,63/δολάριο
Σε τεχνικό επίπεδο η καθοδική διάσπαση των 700 μονάδων θα οδηγήσει την χρηματιστηριακή αγορά στις 680 μονάδες.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε πτωτικά στις 696 μονάδες με πτώση -1,99% έχοντας υψηλό στις 714,48 μονάδες και χαμηλό στις 696,09 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 70 εκατ. ευρώ εξ αυτών τα 5,8 εκατ. σε πακέτα και ο όγκος 29 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 22 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,84 εκατ. ευρώ και όγκου 1,12 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 648 χιλ. τεμάχια αξίας 943 χιλ. ευρώ και ο ΟΤΕ 477 χιλ. τεμάχια αξίας 4,9 εκατ. ευρώ.
Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς
Για εποικοδομητικές συνομιλίες όσον αφορά την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2019 έκανε λόγο η ιταλική κυβέρνηση ύστερα από τη συνάντηση κορυφής που είχαν σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte, οι αντιπρόεδροι Matteo Salvini και Luigi Di Maio, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Giovanni Tria και του υπουργού Εξωτερικών Enzo Moavero.
Σε δηλώσεις του με το πέρας της συνάντησης ο πρωθυπουργός Conte έδωσε το στίγμα ότι η Ιταλία δεν πρόκειται να αγνοήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ, κάτι για το οποίο άλλωστε είχαν προειδοποιήσει νωρίτερα τόσο ο Matteo Salvini όσο και κατά τη διάρκεια όλων των προηγούμενων ημερών ο ΥΠΟΙΚ Giovanni Tria.
Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο Benoît Coeuré, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ ανέφερε σχετικά με την κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών ότι έχει ενισχυθεί σημαντικά στη διάρκεια του προγράμματος και ποσοτικά τα επίπεδά της είναι σήμερα υψηλότερα από ό,τι σε άλλες χώρες που επηρεάστηκαν από την κρίση.
Ωστόσο, η ποιότητα του κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών είναι χαμηλότερη από ό,τι σε άλλα μέρη της Ευρώπης, καθώς αποτελείται εν μέρει από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις, ενώ υπάρχει μεγάλο υπόλοιπο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) ως κατάλοιπο της κρίσης.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του ο επικεφαλής αναλυτής της J.P. Morgan Chase, Marko Kolanovic με αφορμή τα 10 χρόνια από την τεράστια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 κάνει λόγο για επικείμενη σοβαρή κρίση ρευστότητας, εν μέσω δραστικής νομισματικής σύσφιξης από τις κεντρικές τράπεζες.
Η κρίση, η οποία δεν θα λάβει χώρα πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2019, θα οδηγήσει όχι μόνο σε ραγδαία πτώση των τιμών στα περιουσιακά στοιχεία, αλλά και σε κοινωνικές αναταραχές.
Στα εταιρικά νέα στην κορυφή της ειδησεογραφίας έχει βρεθεί η μετοχή των ΕΛΠΕ μετά την είδηση ότι ο αγοραστής θα πρέπει υποχρεωτικά να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση εφόσον αγοράσει το πακέτο δημοσίου και Λάτση.
Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν αναμενόμενη και ίσως οδηγήσει σε ακύρωση τον διαγωνισμό ενώ όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς αν τώρα ακυρωθεί ο διαγωνισμός και γίνει μερικά χρόνια αργότερα ίσως να γίνει σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα
Μεγάλες απώλειες στις ασιατικές αγορές
Με σημαντική πτώση έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση -0,44%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε πτωτικά στο -1,68% στις 2.704,34 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε στο -2,69% στις 27.2220 μονάδες
Με αρνητικά πρόσημα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Με πτωτικές τάσεις κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω ανησυχιών για το εμπόριο με εξαίρεση το χρηματιστήριο του Μιλάνου
Ειδικότερα ο DAX καταγράφει πτώση -1,20%, ο CAC 40 στο -1,30%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται ανοδικά +0,32% ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,48% ενώ ο FTSE 100 κινείται με πτώση -1,21%.
Στην Wall ο Dow κινείται με οριακή πτώση -0,23%, ο S&P 500 καταγράφει απώλειες -0,61% και το ETF GREC με πτώση -0,12%( 8,30 δολ.)
Συστημική αδυναμία των τραπεζών να αντλήσουν νέα κεφάλαια
Ο συνδυασμός εσωτερικών παραγόντων όπως η παραχολογία, η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και τα αποτελέσματα των τραπεζών σε συνδυασμό με εξωγενείς παράγοντες όπως Ιταλία και αναδυόμενες αγορές έχουν συντελέσει σε ένα πολύ αρνητικό κλίμα που απομακρύνουν τους διεθνείς επενδυτές
Στα ομόλογα τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια πολύ μεγάλη επιδείνωση που θεωρείται επικίνδυνη με το 10ετές στο 4,58% διευρύνοντας το spread Ελλάδος – Ιταλίας από 1,10% που ήταν το «φυσιολογικό» στο 1,7%.
Στο χρηματιστήριο η εικόνα είναι ακόμη πιο τραγική με πρωταγωνιστή την απογοητευτική εικόνα των τραπεζών καθώς ενώ πριν από λίγο καιρό η κεφαλαιοποίηση ήταν 9 δισεκ. και σήμερα η χρηματιστηριακή τους αξία έχει υποχωρήσει στα 6,7 δισεκ. ευρώ περίπου.
Και ενώ τα αποτελέσματα έδειξαν σοβαρό πρόβλημα εσόδων εντούτοις στην παρούσα φάση είναι αδύνατη η άντληση κεφαλαίων μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου καθώς η άμεση αντίδραση θα ήταν κατάρρευση μετοχής ενώ το ΤΧΣ δεν έχει κεφάλαια να καλύψει νέα αύξηση κεφαλαίου.
Από την άλλη είναι αδύνατον να δανειστούν οι τράπεζες ομολογιακά δάνεια tier 2 ή μειωμένης εξασφάλισης καθώς θα υποχρεωνόταν να πληρώσει επιτόκιο 12% το οποίο θα ήταν ακραία αρνητική είδηση.
Η αγορά, οι διεθνείς επενδυτές στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ελλάδα, δεν είναι success story, η οικονομία είναι ασταθής και η παροχολογία πλήττει την αξιοπιστία της χώρας και βάλλει κατά της αποκατάστασης εμπιστοσύνης.
Με ισχυρές απώλειες οι τράπεζες - Με την μεγαλύτερη πτώση η Εθνική
Με ισχυρές πιέσεις έκλεισαν οι τράπεζες για μια ακόμη συνεδρίαση, επιβεβαιώνοντας την προβληματική τους εικόνα, οι οποίες αδυνατούν να ξεκολλήσουν από συγκεκριμένο εύρος τιμών ενώ οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου απογοήτευσαν με θετικό μόνο σημείο η μείωση των προβληματικών τους δανείων.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,0340 ευρώ με πτώση -6,70% με όγκο 4,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,86 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0066 ευρώ προ RS ή 0,099 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1νέα ). Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1νέα δωρεάν στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 0,99 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,3900 ευρώ με πτώση -3,34% με όγκο 7,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,15 δισεκ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Alpha Βank είναι στα 0,9490 ευρώ ή προ RS στα 0,01898 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1νέα)
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,0440 ευρώ με πτώση -3,58% με όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 893 εκατ. ευρώ
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,00067 ευρώ προ RS ή 0,067 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) . Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 1,34 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,6700 ευρώ με πτώση -4,96% όγκο 7,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,46 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,33 ευρώ με πτώση -1,69% με κεφαλαιοποίηση 1,04 δισ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2010 ευρώ με πτώση -0,50% με όγκο 47 χιλ. μετοχές και κεφαλαιοποίηση 93 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,05 ευρώ με πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 279 εκατ. ευρώ.
Με αρνητικά πρόσημα οι μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Με πτωτικές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Aegean, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ
Στον αντίποδα, άνοδο κατέγραψαν μόνο ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ και Motor Oil.
Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλές μετοχές του FTSE 25 θεωρούνται ακραία υπερτιμημένες ακόμη και σε αυτές τις τιμές.
Η Coca Cola έκλεισε στα 28,56 ευρώ με πτώση -3,25% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,61 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,46 ευρώ με πτώση -1,13% και αποτίμηση 5,13 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,5710 ευρώ με πτώση -1,19% και αποτίμηση 364 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,5940 ευρώ με πτώση -2,21% και κεφαλαιοποίηση 370 εκατ ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,0200 ευρώ με πτώση -2,17% έχοντας κεφαλαιοποίηση στα 2,88 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,66 με πτώση -1,95% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,52 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,33 ευρώ με άνοδο +2,09% και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,25 ευρώ με άνοδο +0,75% και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,54 ευρώ με πτώση -1,39% και κεφαλαιοποίηση 1,22δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,72 ευρώ με πτώση -2,15% και κεφαλαιοποίηση 1,73 δισ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,40 ευρώ με πτώση -0,92% και με την κεφαλαιοποίηση στα 279 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0970 ευρώ με πτώση -0,51% με την κεφαλαιοποίηση 91 εκατ. ευρώ
Εκτός αγοράς η Ελλάδα στα ομόλογα το 10ετές στο 4,58% με το 25ετές στο 5,50%
Η Ελλάδα είναι εκτός αγορών στα ομόλογα, δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές μετά την μεγάλη επιδείνωση που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το 10ετές ομόλογο έχει εκτιναχθεί στο 4,58% ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει και στο 4,66% που αυτό σημαίνει ότι εάν σήμερα η Ελλάδα έβγαζε 10ετές ομόλογο θα είχε επιτόκιο 5% με 5,10%.
Το αξιοπερίεργο πάντως είναι ότι η Ιταλία βελτιώνεται στο 2,90% από 3,20% πριν λίγες ημέρες και η Ελλάδα επιδεινώνεται.
Η Ιταλία βελτιώνεται γιατί η κυβέρνηση Salvini – Di Maio – Conte έκανε λόγο σήμερα για την σύνταξη ενός προϋπολογισμού που θα σέβεται τις δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ και συνάμα θα είναι θαραλλέος για τους Ιταλούς με στόχο να μην οξυνθεί η σύγκρουση με την ΕΕ.
Η αιτία της επιδείνωσης στα ελληνικά ομόλογα είναι η επικίνδυνη παροχολογία Τσίπρα και οι αδύναμες ελληνικές τράπεζες.
Μέχρι πρότινος το spread η διαφορά απόδοσης Ελλάδος και Ιταλίας ήταν 110 μονάδες βάσης και σήμερα είναι 170 μονάδες βάσης.
Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι εσωτερικό.
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 102,16 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 1,14%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 103,28 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,46% με απόδοση αγοράς 3,51% και απόδοση πώλησης 3,41%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 99,48 μονάδες βάσης και απόδοση 3,63%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 95,30 μονάδες βάσης και απόδοση 4,22% απομακρύνεται στο ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 93,53 μονάδες βάσης και απόδοση 4,61% με απόδοση αγοράς 4,60% και απόδοση πώλησης 4,57%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 87,33 μονάδες βάσης και απόδοση 5,16%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 83 μονάδες βάσης και απόδοση 5,49%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 83,03 μονάδες βάσης και απόδοση 5,51%
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 425 μονάδες βάσης από 410 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Βελτίωση στην Ιταλία το 10ετές στο 2,90% αλλά η αβεβαιότητα παραμένει
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας καθώς σήμερα καθησύχασε τις αγορές μετά τις εποικοδομητικές συνομιλίες Salvini – Di Maio – Conte για τον προϋπολογισμό του 2019 με στόχο να μην οξυνθεί η σύγκρουση με την ΕΕ.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 5/9/2018 στο 0,37% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,88% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,83% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,87% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το παλαιό 10ετές το 2016 είχε φθάσει έως το 4,18% και ιστορικό χαμηλό 1,74% στις 20 Δεκεμβρίου 2017….
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,46% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 2,90%, από 3,09% χθες 4/9/2018, με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών