Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απίθανο να αναλάβει η Ιταλία το «τιμόνι» του SSM, «φαβορί» η ιρλανδή Donnery

Απίθανο να αναλάβει η Ιταλία το «τιμόνι» του SSM, «φαβορί» η ιρλανδή Donnery
Αυτό θα υπονόμευε την επιρροή της Ρώμης στο πιο ισχυρό θεσμικό όργανο της Ευρωζώνης, σε μια εποχή που ίσως χρειαστεί υποστήριξη.
Απίθανος θεωρείται ο διορισμός Ιταλού υποψηφίου στη θέση του επόμενου επικεφαλής της τραπεζικής εποπτικής αρχής της Ευρώπης, μειώνοντας τις πιθανότητες της Ρώμης να διατηρήσει την επιρροή της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μετά την αποχώρηση του Mario Draghi το επόμενο έτος .
Η Daniele Nouy πρόκειται να αποχωρήσει από επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), με τον διάδοχό της να πρέπει να επιλεγεί μέχρι το τέλος του έτους.
Παρόλο που δεν έχει ακόμη καταρτιστεί λίστα υποψηφίων, η Sharon Donnery από την κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας θεωρείται «φαβορί», μετά και τη διασφάλιση της υποστήριξης της Γερμανίας, όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Reuters», επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.
Οι άλλοι δύο γνωστοί υποψήφιοι είναι ο ιταλός επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ), Andrea Enria, και ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής της Γαλλίας, Robert Ophele.
Με τις πιθανότητες του Enria να μειώνονται, η Ιταλία θα μπορούσε να βρεθεί χωρίς έδρα στο 6μελές εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ για πρώτη φορά μετά την εισαγωγή του ευρώ, όταν λήξει η θητεία του Draghi ως προέδρου της ΕΚΤ, τον Οκτώβριο του 2019.
Αυτό θα υπονόμευε την επιρροή της Ρώμης στο πιο ισχυρό θεσμικό όργανο της Ευρωζώνης, σε μια εποχή που ίσως χρειαστεί υποστήριξη.
Η Ιταλία έχει το δεύτερο υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη, το κόστος δανεισμού της αυξάνεται από τότε που η κυβέρνηση συνασπισμού ανέλαβε την εξουσία τον Ιούνιο και οι τράπεζές της εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά την τελευταία οικονομική κρίση.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του Draghi, η ΕΚΤ έχει λάβει τολμηρά βήματα για να προστατεύσει χρεωμένες χώρες, όπως η Ιταλία, από την κερδοσκοπία και υιοθέτησε εξαιρετικά χαλαρές νομισματικές πολιτικές.
Μία εκ των πηγών του «Reuters» δήλωσε ότι η Ρώμη είναι «απομονωμένη» εντός του SSM, αφού ανάγκασε τη Nouy να χαλαρώσει μερικώς τις προτάσεις για τη μείωση των επισφαλών δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών -ένα μεγάλο πρόβλημα ιδιαίτερα για τις ιταλικές τράπεζες.
Ενώ ο Enria έχει τη φήμη ότι παραμένει ανεξάρτητος από τα συμφέροντα της χώρας του, η αδυναμία της Ρώμης να δημιουργήσει συμμαχίες μπορεί να κοστίσει στη χώρα.
Οι συγκρούσεις μεταξύ της λαϊκίστικης κυβέρνησης της Ιταλίας και σημαντικών εταίρων, όπως η Γαλλία, σε θέματα όπως η μετανάστευση, καθιστούν έτσι κι αλλιώς δύσκολη την εξεύρεση συμμάχων για τη Ρώμη, ανέφεραν τρεις πηγές στο «Reuters».
Προειδοποιήσεις από την ιταλική κυβέρνηση ότι θα εφαρμόσει πολιτικές που θα αυξήσουν το χρέος, παραβιάζοντας τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, έχουν επίσης «ενοχλήσει» ορισμένους στο μπλοκ, σχολιάζει το «Reuters».
«Οι πιθανότητες του Enria για να πάρει τη δουλειά είναι πολύ χαμηλές, κάτω από το 30%», ανέφερε μία εκ των πηγών.
Η απώλεια της κορυφαίας θέσης του SSM θα ήταν ένα πλήγμα για τη Ρώμη, καθώς σύντομα θα χάσει την έδρα της και στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ.
Αν ο Draghi δεν αντικατασταθεί από Γάλλο ή Γερμανό, κάτι που θα ελευθέρωνε μια θέση για την Ιταλία, η Ρώμη ίσως πρέπει να περιμένει μέχρι την αποχώρηση του Γάλλου Benoit Coeure τον Δεκέμβριο του 2019 ή του Yves Mersch του Λουξεμβούργου σχεδόν ένα χρόνο αργότερα.
Η Γαλλία είχε ήδη έναν δικό της πρόεδρο στην ΕΚΤ και η γερμανική κυβέρνηση επικεντρώνεται στην εξασφάλιση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης