Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νέα κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης με αφορμή τα ληξιπρόθεσμα δάνεια της ΝΔ

Νέα κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης με αφορμή τα ληξιπρόθεσμα δάνεια της ΝΔ
Η ΝΔ τονίζει ότι θα καταθέσει έφεση στη δικαστική απόφαση όταν αυτή τη λάβει
Ένα νέο πεδίο προκειμένου να ξεσπάσει μία ακόμη, αρκούντως σφοδρή, κόντρα «ανακάλυψαν» κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία.
Αφορμή στάθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη της Νέας Δημοκρατίας προς την Τράπεζα Πειραιώς, παρά το γεγονός ότι πηγές της Πειραιώς ξεκαθάρισαν, χθες 4/9, ότι δεν έχει υπάρξει δέσμευση των λογαριασμών ούτε της ΝΔ, ούτε του ΠΑΣΟΚ το οποίο, επίσης, έχει μεγάλο αριθμό ληξιπρόθεσμων δανείων.
Σημειώνεται ότι η Τρ. Πειραιώς είχε προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ τα οποία σχεδόν στο σύνολό τους δεν εξυπηρετούνται.
Είχε εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση, μη εκτελεστή.
Η Τράπεζα Πειραιώς ωστόσο ήταν υποχρεωμένη να ακολουθήσει όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο στις περιπτώσεις των μη εξυπηρετουμένων δανείων.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της ΝΔ φθάνουν στο επίπεδο των 137 εκατ. ευρώ.
Επίσης το ΠΑΣΟΚ έχει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 118 εκατ. ευρώ.

Γεωργιάδης: Να γίνουν δόσεις για τα κόμματα όπως και για τους πολίτες

Το όλο θέμα ξεκίνησε μετά από δήλωση του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ότι θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση και για τα δάνεια των κομμάτων ανάλογη με αυτήν που γίνεται για τους πολίτες.
«Όταν μιλάμε για τα χρέη των κομμάτων, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι όπως λέμε για όλους μας, όπως ψηφίσαμε το νόμο Κατσέλη που συμπεριλαμβάνει τον κάθε Έλληνα πολίτη, που λέει ότι μπορεί να πάει στο δικαστήριο και να αποδείξει ότι όχι με δική του υπαιτιότητα, λόγω της κρίσης άλλαξαν τα οικονομικά του δεδομένα, και άρα σήμερα δεν μπορεί να πληρώσει αυτά που μπορούσε πριν την κρίση.
Ο νόμος Κατσέλη προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία για τον κάθε πιστωτή, τον κάθε Έλληνα πολίτη που θα έχει το δάνειο του στα σημερινά οικονομικά δεδομένα.
Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό δεν αφορά τα κόμματα;
Δεν το καταλαβαίνω. Εκτός αν θέλουμε κόμματα πάντα εξαρτημένα»

ΝΔ: Θα εφεσιβάλουμε τη δικαστική απόφαση για τα δάνεια

Ακολούθησε ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι δεν έχει λάβει καμία δικαστική απόφαση, αναφορικά με τα χρέη του.
Πηγές της ΝΔ τόνισαν ότι δεν έχει υπάρξει καμία δέσμευση ή κατάσχεση και εφόσον κοινοποιηθεί «θα εφεσιβάλλουμε την απόφαση».
Διευκρινίζουν ότι τα τελευταία τρία χρόνια η ΝΔ είναι απολύτως οικονομικά αυτάρκης και καλύπτει τα έξοδά της από τις εισφορές των μελών της.
Σημειώνουν επίσης ότι το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης διοχετεύεται στην αποοπληρωμή των χρεών.
Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει κάποια ρύθμιση των χρεών, μία φόρμα εξυπηρέτησης των δανείων διαφορετικά θα οδηγήσουν σε διακοπή λειτουργίας του κόμματος.

Μαξίμου: Η ΝΔ στέλνει το λογαριασμό στο Δημόσιο, όταν πρέπει να πληρώσει

Σκληρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε, κατόπιν, το Γραφείο του πρωθυπουργού, με αφορμή την έφεση που θα καταθέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην απόφαση του δικαστηρίου για τα χρέη στην Τράπεζα Πειραιώς,.
«Χθες ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως θέλει να παραχωρήσει τις συντάξεις στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, πετώντας στον Καιάδα την πλειοψηφία των ασφαλισμένων.
Σήμερα ο Αντιπρόεδρός του είχε το θράσος και χωρίς ίχνος ντροπής ζήτησε διαγραφή των δανείων της ΝΔ, άνω των 200 εκατ. ευρώ.
«Αυτή είναι η ατζέντα της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.
Ομνύει στην ιδιωτική πρωτοβουλία όταν εμπλέκονται συμφέροντα, αλλά στέλνει το λογαριασμό στο Δημόσιο όταν πρέπει να πληρώσει», καταγγέλλει το Μαξίμου.

Ποια τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες στα πολιτικά κόμματα

Το ζήτημα των δανείων στα κόμματα φθάνουν τα 284 εκατ ευρώ θα λάβει διαστάσεις.
Τα 284 εκατ που είναι τα δάνεια στα κόμματα έχουν φθάσει στα 420 εκατ ευρώ με τους τόκους υπερημερίας.  
Από τα 284 εκατ τα 240 εκατ είναι καταγγελμένα ωστόσο εάν προσμετρήσουν και οι τόκοι υπερημερίας φθάνουν τα 420 εκατ.
Από αυτά περίπου 17 εκατ θεωρούνται και είναι εξυπηρετούμενα.
Με βάση την δομή των δανείων ανά κόμμα
Η ΝΔ έχει πάρει δάνεια 142 εκατ και εξυπηρετούνται μόλις 5 εκατ τα υπόλοιπα 137 εκατ είναι μη εξυπηρετούμενα.
Το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει δάνεια 127 εκατ εκ των οποίων εξυπηρετούμενα είναι τα 8,5 εκατ ευρώ και τα 118 εκατ μη εξυπηρετούμενα.
Το ΚΚΕ έχει λάβει δάνειο 7 εκατ το οποίο μερικώς εξυπηρετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ 8,5 εκατ το οποίο ακόμη εξυπηρετείται.
Με βάση την διάρθρωση των τραπεζών ανά τράπεζα η Εθνική έχει χορηγήσει περίπου 30 εκατ ευρώ.
Η Πειραιώς εμφανίζεται με 248 εκατ προς τα κόμματα αλλά από αυτά τα 220 εκατ προήλθαν από την Αγροτική τράπεζα που εξαγοράστηκε.  
Η Αγροτική τράπεζα με βάση τον κανονισμό πιστοδοτήσεων που είχε εγκριθεί από την ΤτΕ ρητά αναφερόταν ότι επιτρέπεται η χρηματοδότηση των κομμάτων.
Για να τεθεί απλά ο κανονισμός πιστοδοτήσεων της Αγροτικής προέβλεπε ρητά την δανειοδότηση των κομμάτων.
Με βάση το ιστορικό πρότυπο τα 2 μεγάλα κόμματα λάμβαναν εκλογικά ποσοστά περί το 80% των ψήφων και πάντα μέσα στα όρια της 4ετίας.
Επί εποχής Λάμπρου στην ΑΤΕ ζήτησε να πάρει τα δάνεια προς τα κόμματα της Εθνικής και έτσι η ΑΤΕ....βρέθηκε με 100 εκατ τα οποία επί θητείας Μηλιάκου έγιναν 200 εκατ ευρώ.
Όμως αξίζει να αναφερθεί ότι είχαν εισπραχθεί 35 εκατ ευρώ και μάλιστα με ομόφωνες αποφάσεις των εγκριτικών οργάνων.
Η Αγροτική χορηγούσε δάνεια στα κόμματα και για τις διαδικασίες που ακολουθούσε δεν είχε ουδέποτε καμία όχληση ή παρατήρηση από την ΤτΕ.
Τα πολιτικά κόμματα ως εγγύηση για τα δάνεια κατέθεταν τις επιχορηγήσεις από το κράτος.
Μάλιστα οι επιχορηγήσεις συνδέονταν με την πορεία του ΑΕΠ και όταν αυξανόταν όπως συνέβη εκείνη την περίοδο αυξάνονταν και οι επιχορηγήσεις.  
Η Attica bank χορήγησε στα πολιτικά κόμματα 7,5 εκατ. 5 εκατ στο ΠΑΣΟΚ και 2,5 εκατ στην ΝΔ.
Η Eurobank είχε χορηγήσει περίπου 8,5 εκατ δάνεια στα πολιτικά κόμματα.

www.bankingnews.gr
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης