Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

«Τσίπρα παρ' το αλλιώς γιατί τα βράχια είναι εμπρός» - Πουλάνε 4 funds από ΗΠΑ....ελληνικά ομόλογα και τράπεζες - Τι ακολουθεί στις 10/9;

«Τσίπρα παρ' το αλλιώς γιατί τα βράχια είναι εμπρός» - Πουλάνε 4 funds από ΗΠΑ....ελληνικά ομόλογα και τράπεζες - Τι ακολουθεί στις 10/9;
Ανεξάρτητα από τις προσωρινές τάσεις οι εξαγγελίες Τσίπρα στην ΔΕΘ και οι προϋπολογισμοί Ιταλίας και Ελλάδος στα μέσα Οκτωβρίου θα καθορίσουν εάν θα αλλάξει το αρνητικό κλίμα στα ελληνικά assets.
(upd4)Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνουν οι επιθετικές πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα και στο ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τράπεζες.
Τα ελληνικά ομόλογα ήδη βρίσκονται στα επίπεδα 4,45% (10 χρόνια) με 5,46% (25 χρόνια) σημείωσαν οριακά βελτίωση μετά τις αρχικές επιθετικές πωλήσεις ενώ το χρηματιστήριο έχει υποχωρήσει κάτω από τις 700 μονάδες με τις τραπεζικές μετοχές να έχουν καταρρεύσει.
Στέλεχος της Credit Agricole με αίσθηση χιούμορ τόνιζε στο bankingnews "ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να το πάρει αλλιώς γιατί τα βράχια είναι εμπρός" υπονοώντας ότι υπάρχει αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα και απαιτούνται πολύ προσεκτικές κινήσεις.


Τι πραγματικά συμβαίνει;


Υπάρχουν 4 αμερικανικά funds που πουλάνε ελληνικά assets τα 2 εξ αυτών ελληνικά ομόλογα επηρεαζόμενα κυρίως από τις αναδυόμενες αγορές και επίσης 2 αμερικανικά funds πουλάνε τράπεζες και μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο γιατί βλέπουν αύξηση του ρίσκου.
Η μεγάλη επιδείνωση στα ελληνικά assets είναι απόρροια συνδυασμού παραμέτρων.
Προφανώς η παροχολογία Τσίπρα βλάπτει την αγορά.
Οι επενδυτές εάν αντιληφθούν ότι η κυβέρνηση λίγες εβδομάδες από την έξοδο από τα μνημόνια επιδίδεται σε ακατάσχετη παροχολογία εις βάρος της στρατηγικής σταθεροποίησης που απαιτείται…θα πουλήσουν πιο επιθετικά ελληνικές μετοχές.
Οπότε οι εξαγγελίες Τσίπρα στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου στην ΔΕΘ θα αντιμετωπιστούν με πολύ μεγάλη προσοχή από τις αγορές.
Οι διεθνείς επενδυτές είναι έτοιμοι να χορέψουν την Ελλάδα με τα νταούλια – παραφράζοντας παλαιότερη φράση του Τσίπρα του έλληνα πρωθυπουργού – εάν διαπιστώσουν ότι ο Τσίπρας ρέπει προς τον λαϊκισμό και όχι προς τον συνετό δρόμο της σταθεροποίησης.
Στις 10 Σεπτεμβρίου 2018 εάν ο Τσίπρας αρχίσει την παροχολογία ενάντια στον ορθολογισμό και στις αγορές...θα υπάρξει σκληρό sell off σε μετοχές και ομόλογα.

Όμως δεν είναι μόνο η παροχολογία Τσίπρα που βλάπτει τα ελληνικά ομόλογα και το ελληνικό χρηματιστήριο.
Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν funds που πουλάνε Ελλάδα ως αναδυόμενη αγορά.
Ακόμη υπάρχουν πωλητές λόγω της κρίσης στις αναδυόμενες αγορές και η Ελλάδα ως αναδυόμενη με νόμισμα το ευρώ αποτελεί εύκολο στόχο παρ΄ ότι οι αγορές μετοχών και ομολόγων είναι ρηχές.
Είναι ενδεικτικό ότι οι πωλητές στα ομόλογα είναι δύο αμερικανικά funds που πουλάνε λόγω έκθεσης στις αναδυόμενες αγορές.
Και ενώ η παροχολογία και οι αναδυόμενες αγορές αποσταθεροποιούν την ελληνική αγορά υπάρχει και τρίτος λόγος που η εικόνα μετοχών και ομολόγων έχει επιδεινωθεί τόσο πολύ.
Οι τράπεζες με την εικόνα που εμφάνισαν στο α΄6μηνο του 2018 έδειξαν ότι έχουν επιδεινούμενα προβλήματα στα έσοδα και στα κεφάλαια.
Όταν η Alpha bank διενεργεί προβλέψεις όσες οι προβλέψεις των 3 άλλων τραπεζών δύο πράγματα συμβαίνουν ή η Alpha bank έχει προβλήματα ή οι άλλες 3 τράπεζες ωραιοποιούν τα προβλήματα τους.
Οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών στο α΄ 6μηνο του 2018 έδειξαν ότι υπάρχει πρόβλημα συστημικού τύπου.
Ταυτόχρονα οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου, δεν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια μέσω ομολογιακών tier 2 όχι μόνο λόγω ακραίων επιτοκίων αλλά γιατί δεν υπάρχει διάθεση να χρηματοδοτήσουν τις ελληνικές τράπεζες.
Επίσης το ΤΧΣ που λειτουργούσε στο παρελθόν ως δικλείδα ασφαλείας δεν έχει κεφάλαια γιατί τα 10 δισεκ. τα επέστρεψε στον ESM.
Οι τράπεζες δεν μπορούν να βρουν κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές και σίγουρα αυτή η αρνητική εξέλιξη αποτιμάται από τους διεθνείς επενδυτές.

Τι θα ακολουθήσει;

Μετά το σοκ οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα λίγο βελτιώθηκαν το 10ετές από 4,66% υποχωρεί στο 4,54% ενώ και στο χρηματιστήριο κάτω από τις 700 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κάτω από τις 640 μονάδες θα δώσει κάποιας μορφής τεχνική αντίδραση η οποία μπορεί να σημειωθεί στις 6 Σεπτεμβρίου 2018.
(Η αντίδραση σημειώθηκε αλλά ξεθώριασε γρήγορα)

Πιθανόν στις 7 Σεπτεμβρίου να σημειωθεί ξανά πτώση.
Θετικά επιδρά και η βελτίωση στην Ιταλία όπου το 10ετές ομόλογο έχει ανακάμψει.
Ανεξάρτητα από τις προσωρινές τάσεις οι εξαγγελίες Τσίπρα στην ΔΕΘ και οι προϋπολογισμοί Ιταλίας και Ελλάδος στα μέσα Οκτωβρίου θα καθορίσουν εάν θα αλλάξει το αρνητικό κλίμα στα ελληνικά assets.

Πρώτη ενημέρωση 23:12 5 Σεπτεμβρίου 2018

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης