Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος 0,2% για τον χρυσό, λόγω εμπορικών ανησυχιών - Στα 1.201,30 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Άνοδος 0,2% για τον χρυσό, λόγω εμπορικών ανησυχιών - Στα 1.201,30 δολ. ανά ουγγιά
Ανέκτησε τα 1.200 δολ. ο χρυσός, καθώς βρήκε στήριξη στην αποδυνάμωση του δολαρίου
Τα 1.200 δολ. «έπιασε» εκ νέου σήμερα (5/9/2018) ο χρυσός, καθώς βρήκε στήριξη στην αποδυνάμωση του δολαρίου, εν μέσω των επίμονων εμπορικών ανησυχιών.
Οι επενδυτές παρακολουθούν τον νέο γύρο εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Καναδά και των ΗΠΑ.
Αντιπρόσωποι των δύο χωρών συναντώνται σήμερα, προκειμένου να διευθετήσουν τις διαφορές τους και να διασφαλίσουν μια μελλοντική συμφωνία για το εμπόριο.
Η καναδή υπουργός Εξωτερικών, Chrystia Freeland, δήλωσε σήμερα μετά τη συνάντησή της με τον επικεφαλής διαπραγματευτή των ΗΠΑ για το εμπόριο, Robert Lighthizer, ότι οι συνομιλίες μεταξύ του Καναδά και των ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι «εποικοδομητικές».
«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά», δήλωσε η Freeland.
«Η ατμόσφαιρα εξακολουθεί να είναι εποικοδομητική και θετική.
Υπάρχει καλή πίστη και καλή θέληση και από τις δύο πλευρές», υπογράμμισε η ίδια.
Η Freeland δήλωσε ακόμη ότι κάθε διαπραγματευτική ομάδα θα έχει τώρα ξεχωριστές συζητήσεις, ενώ αργότερα μέσα στην ημέρα θα συναντηθούν εκ νέου για περαιτέρω συνομιλίες.
Η νέα συνάντηση ΗΠΑ - Καναδά έρχεται μία εβδομάδα αφότου ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, πέτυχε συμφωνία με το Μεξικό για την αντικατάσταση της NAFTA (Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών).
Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Trudeau, άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο «ναυαγίου» της NAFTA, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα δεχθεί μία επιζήμια συμφωνία για τη χώρα του.
Ο υπουργός Οικονομικών του Μεξικό, Ildefonso Guajardo, εξέφρασε, πάντως, την εκτίμηση ότι έως την ερχόμενη Παρασκευή (7/9) θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Καναδά.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με άνοδο 2,20 δολ. ή 0,2% στα 1.201,30 δολ. ανά ουγγιά, ενώ χθες είχε διολισθήσει στα 1.199,10 δολ. -το χαμηλότερο επίπεδο από τις 23 Αυγούστου 2018, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.
Την ίδια ώρα, το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,4% έναντι του δολαρίου, στο 1,162 δολ., ενώ ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- υποχωρούσε κατά 0,2% στις 95,2 μονάδες.
Σημειώνεται ότι το αποδυναμωμένο δολάριο τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά φθηνότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Εν τω μεταξύ, περαιτέρω πιέσεις στο δολάριο άσκησαν και ορισμένα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ εκτοξεύτηκε τον Ιούλιο του 2018 σε υψηλό πέντε μηνών, καθώς οι εισαγωγές ανήλθαν σε νέο ρεκόρ, με την αμερικανική οικονομία να βρίσκεται σε τροχιά να καταγράψει το μεγαλύτερο ετήσιο έλλειμμα σε μια δεκαετία.
Ειδικότερα, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο «εκτοξεύτηκε» σχεδόν κατά 10% τον Ιούλιο, στα 50,1 δισ. δολ., έναντι των αναθεωρημένων 45,7 δισ. του Ιουνίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,9%, στο επίπεδο - ρεκόρ των 261,2 δισ. δολ., ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1% στα 211,1 δισ. δολ., παραμένοντας, ωστόσο, κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης