Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ανοίγει ο δρόμος για αυξήσεις μισθών 66.000 ξενοδοχοϋπαλλήλων - Υπό εξέταση η επέκταση της κλαδικής σύμβασης

Ανοίγει ο δρόμος για αυξήσεις μισθών 66.000 ξενοδοχοϋπαλλήλων - Υπό εξέταση η επέκταση της κλαδικής σύμβασης
Η σύμβαση που ισχύει  έως την 31/12/2019 προβλέπει βασικούς μισθούς 780 έως 850 ευρώ για φέτος και αύξηση 1,5% για το 2019
Η κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων αναμένεται να εξεταστεί σήμερα (5/9) στη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληροί τις προϋποθέσεις για να επεκταθεί υποχρεωτικά στο σύνολο του κλάδου.
Η σύμβαση που ισχύει  έως την 31/12/2019 προβλέπει βασικούς μισθούς 780 έως 850 ευρώ για φέτος και αύξηση 1,5% για το 2019, οπότε οι ίδιοι μισθοί κλιμακώνονται από 792 έως 863 ευρώ.
Στον κλάδο απασχολούνται περίπου 136.000 εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποί τους εκτιμούν πως περίπου οι 70.000 (δηλαδή το 51,47%) καλύπτονται από την σύμβαση.
Επομένως οι υπόλοιποι 66.000 οι οποίοι έπαιρναν χαμηλότερους μισθούς, ακόμα και τον κατώτατο στις περισσότερες περιπτώσεις  θα έχουν την ευκαιρία να δουν αυξήσεις έως και 40%.
Ωστόσο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων πιστεύουν ότι οι ξενοδόχοι ,κυρίως των μικρότερων ξενοδοχείων ,θα χρησιμοποιήσουν τεχνάσματα όπως είναι η μερική απασχόληση η οι «κλειστές» συμφωνίες προκειμένου να αποφύγουν να αυξήσουν τους μισθούς.
Το ΑΣΕ αναμένεται να εξετάσει σήμερα και τη σύμβαση των μεταλλωρύχων.  
Τη Δευτέρα η υπουργός εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου, υπέγραψε  τις Υπουργικές Αποφάσεις για την επέκταση τεσσάρων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας οι οποίες  κηρύσσονται γενικώς υποχρεωτικές οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας στους κλάδους των:

- Τραπεζών

- Ναυτιλιακών πρακτορείων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων

- Γραφείων ταξιδίων και τουρισμού

- Πρακτορειακών επιχειρήσεων που είναι μέλη της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης

Οι συγκεκριμένες κλαδικές συμβάσεις καλύπτουν συνολικά 75.000 εργαζόμενους οι οποίοι αν δεν έχουν δει έως τώρα αυξήσεις  και παίρνουν τον κατώτατο μισθό η κάτι παραπάνω θα έχουν την ευκαιρία να δουν αυξήσεις στο άμεσο μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης