Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη διασύνδεση Αττική - Κρήτη καταθέτει τον Οκτώβριο ο ΑΔΜΗΕ

tags :
Τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη διασύνδεση Αττική - Κρήτη καταθέτει τον Οκτώβριο ο ΑΔΜΗΕ
Στο τελικό στάδιο βρίσκονται και οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου, ώστε να υποβληθούν στη ΡΑΕ
«Φουλάρει τις μηχανές» ο ΑΔΜΗΕ για τη δρομολόγηση κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη - Αττική.
Ενδεικτικό είναι πως, σύμφωνα με πληροφορίες του WorldEnergyNews, στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να καταθέσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο.
Όπως είναι γνωστό, το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα ο Διαχειριστής δεν είχε διακόψει την προετοιμασία του, ώστε να είναι καθ’ όλα έτοιμος να «τρέξει» άμεσα τις διαδικασίες κατασκευής της διασύνδεσης, μόλις οριστικοποιηθεί η «φόρμουλα» υλοποίησής της.
Ως συνέπεια, αυτή τη στιγμή βρίσκονται επίσης σε τελικό στάδιο οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου, ώστε να υποβληθούν στη ΡΑΕ.
Υπενθυμίζεται πως ο δρόμος για την κατασκευή της διασύνδεσης άνοιξε προχθές, με τη ΡΑΕ να δίνει εντολή στον ΑΔΜΗΕ για την ίδρυση εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) που θα υλοποιήσει το έργο.
Σε πρώτη φάση, ο Διαχειριστής θα κατέχει το 100% των μετοχών του SPV, ενώ από την Αρχή δίνεται διορία έως τα τέλη Δεκεμβρίου για να οριστικοποιηθεί η μετοχική του σύνθεση (στην οποία πάντως είναι «κλειδωμένη» η συμμετοχή του Διαχειριστή με 51%) μέσα από τον κύκλο διαπραγματεύσεων που θα μεσολαβήσουν με τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Από τους ενδιαφερόμενους, προτεραιότητα συμμετοχής στο SPV θα έχει ο Euroasia Interconnector, δηλαδή η εταιρεία κυπριακών συμφερόντων που προωθεί το project διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας (μέσω της Κρήτης), το οποίο έχει χαρακτηρισθεί από την Ε.Ε. ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI).
Το υπόλοιπο «πακέτο» μετοχών ή ολόκληρο το 49% σε περίπτωση που ναυαγήσουν εκ νέου οι διαβουλεύσεις με τον Euroasia, θα εκχωρηθεί μέσω διαγωνισμού.
Ενδιαφέρον συμμετοχής στο έργο έχουν δηλώσει ο βελγικός Διαχειριστής Elia και ο γαλλικός RTE.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης