Τελευταία Νέα

Χ.A: Η βραχυχρόνια τεχνική προσέγγιση για δείκτες και μετοχές πρώτης κατηγορίας (6/9)

tags :
Χ.A: Η βραχυχρόνια τεχνική προσέγγιση για δείκτες και μετοχές πρώτης κατηγορίας (6/9)

Ο επενδυτής που εφαρμόζει σωστή Τεχνική Ανάλυση δεν κάνει προβλέψεις με αυτήν. Προσπαθεί να μετρήσει τι κάνει η “αγορά” ανά πάσα δεδομένη στιγμή, για να την ακολουθήσει…

Χ.A: Η βραχυχρόνια τεχνική προσέγγιση για δείκτες και μετοχές πρώτης κατηγορίας (6/9)

Η Τεχνική Ανάλυση μπορεί να βοηθήσει κόντρα στα οικονομικά πραγματικά δεδομένα.. Ειδικά, όταν γίνεται χαμός και πανικός; Φυσικά και ΟΧΙ
  • Κανείς επενδυτής… ούτε μεγάλος, ούτε μικρός δεν δίνει σημασία σε ακίνητες στηρίξεις/αντιστάσεις στο διάγραμμα… όταν θέλει να πουλήσει για οποιοδήποτε λόγο.
  • Το χρήμα και η κατεύθυνση του είναι αυτή που κινεί τις αγορές… Και όχι η Τεχνική Ανάλυση.
  • Ο επενδυτής που εφαρμόζει σωστή Τεχνική Ανάλυση δεν κάνει προβλέψεις με αυτήν.
  • Προσπαθεί να μετρήσει τι κάνει η “αγορά” ανά πάσα δεδομένη στιγμή, για να την ακολουθήσει…
AEGEAN AIRLINES@7,7500 και -3,37%: Συντηρητική επιλογή  με τον τίτλο να παίζει μεγάλο διάστημα μέσα σε ένα εύρος τιμών έχοντας σημαντική μερισματική απόδοση. Το 818 σε κλείσιμο είναι το στοπ στο short σε κλείσιμο και κύρια αντίσταση. Το 770 είναι στήριξη. (ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ)


ΔΤΡ@637 και -4,56%: 3 χρόνια βλέπουμε ένα κλάδο ο οποίος τα τελευταία 3 χρόνια κινείται μέσα σε ένα εύρος τιμών. Η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση έγινε στις 1000 μονάδες με τις τιμές από τότε να κυμαίνονται ανάμεσα στο 600 και το 1100 με δύο υπερβολές το πρώτο διάστημα στο 358 και το 1239. Δεν έχουμε κάποιο νεότερο υψηλό όλο αυτό το διάστημα σε μεγάλη εικόνα, με το υπόλοιπο χρηματιστήριο να κάνει ανοδική κίνηση δίνοντας σημαντικές αποδόσεις σε επιμέρους τίτλους. Η ζώνη του 630-655 έχει ενδιαφέρουσα στήριξη χωρίς να έχουμε ακόμα αγοραστικό σήμα σε κανένα χρόνο.

MYTIL- 60MIN




ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ- ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ@new-economy.gr: 

Σε τεχνικό επίπεδο, σε καθοδικό κανάλι παρέμεινε ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος στο ημερήσιο γράφημα ολοκλήρωσε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 764 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 609 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Διαγράφηκαν τα πρωινά κέρδη της ΕΥΔΑΠ, με την μετοχή να δέχεται σημαντικές πιέσεις, ολοκληρώνοντας κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να ακυρώνεται, και με την στήριξη να βρίσκεται στα €5,1139. Η μετοχή κατέγραψε απώλειες 5,29%, κι έκλεισε στα €5,1900.

Πέμπτη μέρα απωλειών για τον ΑΔΜΗΕ, με την μετοχή να καταγράφει νέο ιστορικό χαμηλό, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με την στήριξη να βρίσκεται στα €1,687. Η μετοχή σημείωσε απώλειες 2,21%, κι έκλεισε στα €1,5940.

Σε υψηλά δέκα ετών και πλέον η Τέρνα Ενεργειακή, με την μετοχή να κλείνει για ακόμη μία φορά πολύ κοντά στο όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με την αντίσταση στα €6,3716. Η μετοχή πραγματοποίησε κέρδη 0,99%, κι έκλεισε στα €6,1400.

Δεύτερη μέρα απωλειών για τα Πλαστικά Θράκης, με την μετοχή να κλείνει κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την στήριξη να βρίσκεται στα €1,9942. Η μετοχή υποχώρησε 0,47%, κι έκλεισε στα €2,1400.

Πιέσεις για τον Φουρλή, παρά τα ικανοποιητικά κέρδη εξαμήνου που ανακοίνωσε χθες, με την μετοχή να διατηρείται σε κατάσταση συσσώρευσης, κλείνοντας τελικά μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την στήριξη να βρίσκεται στα €5,1413. Η μετοχή κατέγραψε απώλειες 0,92%, κι έκλεισε στα €5,4000.

*** *** ***
http://www.greekfinanceforum.com

Ελπίζοντας πως θα υπάρξει άμεσα (σήμερα τη χρειαζόμαστε) μια ισχυρή αντίδραση και ο ΓΔ θα επιστρέψει υψηλότερα, τουλάχιστον των 700 μονάδων, αν όχι των 710 μονάδων. Και με την κατάσταση να είναι αρκετά οριακή, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η μεγαλύτερη απογοήτευση έρχεται από τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες έκλεισαν χθες σε νέα χαμηλά. Και για την ακρίβεια μόλις 3,5% από τα ιστορικά χαμηλά του δείκτη, κάτι το οποίο από μόνο του τα λέει όλα.


Πάμε όμως να δούμε πως έχουνε τα πράγματα. Θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Αν κάποιος δει το πώς πέφτουν οι τράπεζες, είναι αναγκασμένος να πει ότι αυτές προεξοφλούν ειδήσεις. Όπως για παράδειγμα (αυτή είναι και η βασική πηγή ανησυχίας) νέες ΑΜΚ μέσα στους επόμενους μήνες. Και χωρίς να αποκλείουμε τίποτα, είναι λάθος να παραβλέπουμε πως μιλάμε και για ένα εξαιρετικά ρηχό χρηματιστήριο.

Να θυμίσουμε κάτι. Ότι όταν και πέρσι και για 4 μήνες (από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου) οι τράπεζες έχασαν σχεδόν τη μισή τους αξία. Είχαν και πάλι ακουστεί και γραφθεί τα ίδια. Για ΑΜΚ, συγχωνεύσεις ….. προβλήματα στην οικονομία κτλ …..

Θα σας επαναλάβουμε την άποψη μας. Η εικόνα των εξαμήνων δεν μας άρεσε καθόλου, με μια εξαιρετικά αργή βελτίωση. Και αν δεν υπάρξει κατά τα επόμενα 1-2 τρίμηνα μια ριζική βελτίωση του κλίματος (όχι ότι φαίνεται εύκολο). Πιθανόν στο β΄εξάμηνο του 2019, αν όχι νωρίτερα θα έχουμε ΑΜΚ.

Είτε έτσι όμως είτε αλλιώς. Πιστεύουμε πως σε μεγάλο βαθμό το τελευταίο sell – off των τραπεζών (και γενικά της αγοράς) είναι και στα πλαίσια της γενικής εικόνας της αγοράς, χωρίς ντε και καλά να σημαίνει ότι προεξοφλούνται καταστροφικές ειδήσεις για τις ελληνικές τράπεζες ή την χώρα. Και όπως επίσης έχουμε γράψει και φάνηκε και χθες προς τα τελευταία λεπτά (με μεγάλες πιέσεις σε μόλις 20 λεπτά). Ίσως και ο βασικότερος λόγος που η αγορά πέφτει έτσι. Είναι η κερδοσκοπία που υπάρχει. Είναι φανερό πως έχει ανοίξει η όρεξη προς τα κάτω …… Με πολλούς ξένους επενδυτές που παίζουν την αγορά κάτω να έχουνε βρει την ευκαιρία, για ακόμη μια φορά τους τελευταίους μήνες να στείλουν τις τιμές χαμηλά ….. μέχρι το σημείο που οι μικροί έλληνες, φοβισμένοι, θα βγουν πωλητές και κάπου εκεί οι τιμές θα αρχίσουν να ανεβαίνουν και πάλι.

Μια αναδρομή της περσινής πορείας ….

Και χωρίς φυσικά να σημαίνει τίποτα για τα όσα ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες και μιας και αναφερθήκαμε, να θυμίσουμε την τραγική πορεία που είχανε οι τράπεζες πριν από περίπου ένα χρόνο.

Ο τραπεζικός δείκτης λοιπόν στις 14 Ιουλίου του 2017 είχε βρεθεί στις 1.130 μονάδες (δηλαδή διπλάσια τιμή από την σημερινή) και κάπου εκεί και με αφορμή τα σχόλια του ΔΝΤ πως οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, ξεκίνησε ένα απίστευτο sell – off 4 μηνών. Αυτό έφερε τον τραπεζικό δείκτη από τις 1.130 μονάδες στις 604 μονάδες (ενδοσυνεδριακό ιστορικό χαμηλό) στις 17 Νοεμβρίου. Δηλαδή 46% χαμηλότερα σε ακριβώς 4 μήνες. Και με αρκετούς από τους επενδυτές να καίγονται και ακόμη περισσότερους τρομαγμένοι να πουλάνε, κάπου εκεί ξεκίνησε ένα μεγάλο ράλι 2,5 μηνών, το οποίο έφερε τον τραπεζικό δείκτη στις 990 μονάδες, στις αρχές Φεβρουαρίου 2018 (δηλαδή μια άνοδος περίπου 65% από τα χαμηλά των 604 μονάδων!!!



Σε καμία περίπτωση δε λέμε πως θα επαναληφθεί το ίδιο. Αυτό που λέμε είναι ότι και πέρσι όταν υπήρχε η αντίστοιχη εντυπωσιακή πτώση, γράφθηκαν και ειπώθηκαν πάρα πολλά. Για νέες ΑΜΚ, συγχωνεύσεις κτλ … Και τελικά δεν έγινε τίποτα …..

Ας περιμένουμε λοιπόν να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και ας μην προεξοφλούμε την καταστροφή ….. επαναλαμβάνοντας πάντως πως τα αποτελέσματα 6μηνου ήταν εξαιρετικά μέτρια.

ΥΓ: Προσωπικά συνεχίζουμε να φοβούμαστε μια γενικευμένη πτώση των διεθνών αγορών κατά τους επόμενους μήνες. Και δεν αποκλείεται οι μικρότερες αγορές όπως το Χ.Α. να την προεξοφλούν, με πωλήσεις από μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια.

*** *** *** ***

http://www.bankingnews.gr/a

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης