Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Metron Analysis: Εννιά στους δέκα αμφισβητούν το αφήγημα Τσίπρα για το τέλος των πολιτικών λιτότητας

tags :
Metron Analysis: Εννιά στους δέκα αμφισβητούν το αφήγημα Τσίπρα για το τέλος των πολιτικών λιτότητας
Σε λάθος κατεύθυνση κινείται η χώρα σύμφωνα με το 67%
Δεν πείθει το κυβερνητικό αφήγημα περί του τέλους της λιτότητας και των μνημονίων και περί μιας νέας μεταμνημονιακής εποχής καθώς εννιά στους δέκα πολίτες υποστηρίζουν πως οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχιστούν, ενώ το 67% των Ελλήνων εκτιμά πως η χώρα εξακολουθεί να κινείται σε λάθος κατεύθυνση.
Αυτά είναι τα βασικά ευρήματα της δημοσκόπησης που διενήργησε η Metron Analysis  για λογαριασμό της ΓΣΕΕ το διάστημα 28 -30 Αυγούστου, μετά δηλαδή και το επίσημο τέλος των μνημονίων στην Ελλάδα.

Σε ερώτηση αν η ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου είναι μια θετική, ουδέτερη ή αρνητική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία, μόλις το 30% υποστήριξε ότι είναι κάτι θετικό, το 41% ότι είναι ουδέτερο και το 25% ότι είναι αρνητικό.
Είναι χαρακτηριστικό πως εκείνοι που εκφράζουν την πιο θετική άποψη είναι οι μισθωτοί δημόσιοι υπάλληλοι και αυτοί που διατυπώνουν την πιο αρνητική θέση είναι οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Ωστόσο, αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι το 89% των πολιτών υποστηρίζει πως οι πολιτικές λιτότητες θα συνεχιστούν παρά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου.

 
Επιπλέον, στην έρευνα αναφέρεται ότι η πλειοψηφία (72%) τάσσεται υπέρ του καθορισμού του κατώτατου μισθού και από τα τρία μέρη (κυβέρνηση, εργοδότες, εργαζόμενοι) ενώ το 83% επισημαίνει ότι θέλει να συναντάται ο πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών για να ανταλλάσσουν απόψεις και να ακούει η κυβέρνηση τις προτάσεις τους για θέματα της αγοράς εργασίας.
«Το τελικό μας συμπέρασμα είναι ότι το τέλος της τυπικής «μνημονιακής» περιόδου, παρά την βελτίωση των αξιολογήσεων για την πορεία της χώρας, δεν δημιουργεί μία αίσθηση «αλλαγής εποχής» κυρίως λόγω των υφιστάμενων υποχρεώσεων της χώρας έναντι των δανειστών, οι οποίες παραμένουν.


 
Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύεται η ανάγκη συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων με την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό ώστε να υπάρξουν οι καλύτερες δυνατές διευθετήσεις.
Εξάλλου ο «πήχης» των δυνατοτήτων της Οικονομίας παραμένει χαμηλά και δεν δημιουργεί ιδιαίτερες προσδοκίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η σχετική πλειοψηφία των ερωτωμένων θεωρεί ότι ο Πρωθυπουργός
αποφεύγει να συναντήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων γιατί δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων ή
δεν του το επιτρέπουν οι εταίροι μας (αθροιστικά
30% αυθόρμητες αναφορές).
Σημειώνουμε τέλος και τις σημαντικές διαφοροποιήσεις στις προσλαμβάνουσες και τις αντιλήψεις μεταξύ των
μισθωτών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.
Διαφοροποιήσεις που σίγουρα αδυνατίζουν τον ειδικό τους ρόλο στη χώρα και αναδεικνύουν και την «απόσταση» δικαιωμάτων και συνθηκών εργασίας» αναφέρει στο σχόλιο της η Metron Analysis.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης