Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα έρευνα των αμερικανικών αρχών κατά της Wells Fargo

Νέα έρευνα των αμερικανικών αρχών κατά της Wells Fargo
Συνέχεια των μπελάδων για τη Wells Fargo
Νέα έρευνα κατά της Wells Fargo ανοίγει το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, έπειτα από αποκαλύψεις πως οι υπάλληλοι της κολοσσιαίας τράπεζας μετέβαλαν παράνομα πληροφορίες πελατών, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η «Wall Street Journal».
Η εφημερίδα αναφέρει πως ορισμένοι υπάλληλοι πρόσθεσαν πληροφορίες σε έγγραφα πελατών, όπως αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης και ημερομηνίες γέννησης, χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
Ο εκπρόσωπος της Wells Fargo δεν σχολίασε την είδηση.
Πρόσφατα η τράπεζα γνωστοποίησε πως θα συρρικνώσει κατά 800 τον αριθμό των καταστημάτων της στις Ηνωμένες Πολιτείες, έως το 2020, τη στιγμή που ανταγωνίστριες, όπως η J. P. Morgan Chase, επεκτείνουν το δίκτυό τους στην εγχώρια αγορά.
Ως αποτέλεσμα, ο συνολικός αριθμός των καταστημάτων θα διαμορφωθεί σε περίπου 5.000, στα τέλη του 2020.
Στις 5 Ιουνίου 2018, η Wells συμφώνησε να πουλήσει στη Flagstar Bank 52 καταστήματα, έναντι 2,3 δισεκ. δολαρίων.
Η Wells Fargo έχει ανακοινώσει νωρίτερα μέσα στο έτος σχέδιο για μείωση δαπανών, κατά 4 δισεκ. δολαρίων ετησίως.

Νέα «καμπάνα» – Θα καταβάλει 97 εκατ. δολάρια σε εργαζομένους

Νέο πρόστιμο επέβαλαν -στις 10 Μαΐου 2018- στη Wells Fargo οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά από σχετική μήνυση που κατατέθηκε το περασμένο έτος.
Ειδικότερα, η μεγαλύτερη τράπεζα λιανικής των Ηνωμένων Πολιτειών θα καταβάλει συνολικά το ποσό των 97 εκατ. δολαρίων σε συμβούλους στεγαστικών δανείων και ιδιώτες τραπεζίτες ενυπόθηκων δανείων, οι οποίοι δεν αποζημιώθηκαν κατάλληλα, όπως κατήγγειλαν.
Η Wells γνωστοποίησε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι προτίθεται να ασκήσει έφεση.
Επισημαίνεται ότι, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες ημέρες, η Wells Fargo Advisers αναμένεται να καταβάλει το ποσό των 9,5 εκατ. δολαρίων σε 2.200 οικονομικούς της συμβούλους, μετά από καταγγελίες ότι ο αμερικανικός κολοσσός δεν είχε πληρώσει έγκαιρα τις προμήθειες που δικαιούνταν.
Οι οικονομικοί σύμβουλοι -νυν και πρώην υπάλληλοι- θα λάβουν, κατά μέσο όρο, το ποσό των 2.700 δολαρίων.

Ερευνών συνέχεια

Νέα έρευνα κατά της Wells Fargo προτίθενται να ξεκινήσουν οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, με το υπουργείο Εργασίας να «παίρνει τη σκυτάλη» και να βάζει στο στόχαστρο τα συνταξιοδοτικά προγράμματα (401 (k)) της κολοσσιαίας τράπεζας.
Ειδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο εξετάζει το κατά πόσο η Wells Fargo πιέζει τους κατόχους λογαριασμών να αγοράζουν εσωτερικά προγράμματα, αποσκοπώντας στη δημιουργία περισσότερα εσόδων, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές.
Στις 20 Απριλίου 2018, το Γραφείο Προστασίας Χρηματοοικονομικών Καταναλωτών (Consumer Financial Protection Bureau) και το Γραφείο Επιθεωρητή περί Νομισματικών Υποθέσεων (Office of the Comptroller of the Currency), επέβαλαν πρόστιμο ύψους ενός (1) δισεκ. δολαρίων εναντίον της Wells Fargo προχώρησαν, έπειτα από διακανονισμό.
Το πρόστιμο αφορά την αποτυχία του αμερικανικού κολοσσού να συμμορφωθεί με τους νόμους περί εντοπισμού και αποτροπής προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων των εσφαλμένων χρεώσεων προς τους καταναλωτές, κατά το παρελθόν.
Ειδικότερα, πρόκειται για τις περιπτώσεις στις οποίες η τράπεζα «ανάγκαζε» τους πελάτες να αγοράσουν ασφάλειες αυτοκινήτων που δεν χρειάζονταν καν, αλλά και τα περιστατικά άνευ λόγου χρέωσης υψηλότερων επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια.
Η μεγαλύτερη τράπεζα λιανικής των Ηνωμένων Πολιτειών, θα καταβάλει, επίσης, συνολικά 182 εκατ. δολάρια στους πελάτες που επλήγησαν οικονομικά από τις πρακτικές της.
Η Wells Fargo έχει δεχθεί ένα μπαράζ κυρώσεων και κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, μετά τη γνωστοποίηση του σκανδάλου αυθαίρετης δημιουργίας λογαριασμών για πελάτες.
Για το εν λόγω σκάνδαλο, η τράπεζα θα πληρώσει συνολικά 6,1 εκατ. δολάρια στους πελάτες της για τους μη εξουσιοδοτημένους λογαριασμούς, από 3,3 εκατ. προηγουμένως, ενώ υποσχέθηκε επίσης να πληρώσει 910.000 δολάρια για 528.000 δυνητικά ακατάλληλες εγγραφές πληρωμών.
Επιπλέον, έχει ήδη προχωρήσει σε διακανονισμό 142 εκατ. δολαρίων με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, τον Ιούλιο 2017.
Πρόσφατα, η Federal Reserve ανάγκασε την τράπεζα να οδηγήσει σε παραίτηση μέλη του διοικητικού της συμβουλίου, μετά από πλήθος καταγγελιών.
Ανάμεσα στους περιορισμούς που τέθηκαν σε εφαρμογή κατά της Wells Fargo είναι και το ότι δεν θα μπορεί να παρουσιάσει αύξηση πάνω από 1,95 τρισεκ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία που διέθετε μέχρι το τέλος του 2017, γεγονός που εκτιμάται ότι θα επιφέρει απώλειες της τάξεως των 300-400 εκατ. δολαρίων μέσα στο 2018, το οποίο αντιπροσωπεύει το 1,5 με 1,9% των κερδών για το 2017.

Απροσδόκητη πτώση στα καθαρά κέρδη της

Απροσδόκητη πτώση σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της αμερικανικής τράπεζας Walls Fargo για το δεύτερο τρίμηνο του 2018, με τα αποτελέσματα να αποδεικνύονται κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, τα κέρδη της Wells Fargo υποχώρησαν κατά 12% στα 4,79 δισ. δολ. ή 0,98 δολ. ανά μετοχή για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου 2018, έναντι 5,45 δισ. δολ. ή 1,08 δολ. ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Σημειώνετε ότι οι αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Thomson Reuters ανέμεναν τα κέρδη να σημειώσουν άνοδο στα 1,12 δολ. ανά μετοχή.
Παράλληλα, τα έσοδα της αμερικανικής τράπεζας υποχώρησαν στα 21,55 δισ. δολ. έναντι 22,23 δισ. δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στα 21,67 δισ. δολ.
Τα παραπάνω αποτελέσματα έρχονται σε μία χρονική περίοδο όπου η Wells Fargo προσπαθεί να ξεπεράσει το συνεχιζόμενο πλήγμα των ρυθμιστικών προβλημάτων που είχε το προηγούμενο διάστημα, την ίδια στιγμή που τόσο τα αντίστοιχα στοιχεία της JPMorgan όσο και αυτά της Citigroup αποδείχθηκαν καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Υπενθυμίζουμε ότι για το δεύτερο τρίμηνο του 2018, τα καθαρά κέρδη της JPMorgan αυξήθηκαν κατά 18,3% στα 8,32 δισ. δολ. ενώ τα καθαρά κέρδη της Citigroup ενισχύθηκαν κατά 16% στα 4,49 δισ. δολ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης