Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τι κρύβει η εξαγορά 85 στρεμμάτων από τη Motor Oil

tags :
Τι κρύβει η εξαγορά 85 στρεμμάτων από τη Motor Oil
Η τεράστια ρευστότητα του ομίλου, οι τεράστιες δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων και το πακέτο επενδύσεων επέκτασης του Διυλιστηρίου και αναβάθμισης των logistics - Ο ρόλος της επένδυσης στη σιδηροδρομική γραμμή από το Διυλιστήριο προς τον Ισθμό της Κορίνθου
Μεγάλες επενδύσεις σε logistics και υποδομές αλλά και επέκταση του Διυλιστηρίου προοιωνίζουν οι τελευταίες κινήσεις της Motor Oil η οποία τον περασμένο Ιούλιο αγόρασε έκταση 85 στρεμμάτων έναντι12,6 εκ ευρώ  που είναι όμορη με τις εγκαταστάσεις του Διυλιστηρίου  της.
Ήδη ο όμιλος  προανήγγειλε ενώ απομένουν λιγότερο από τέσσερις μήνες για την ολοκλήρωση της τρέχουσας χρήσης ότι οι επενδύσεις φέτος είναι πιθανό να υπερβούν το αρχικό πλάνο που προέβλεπε ποσό 70 εκ ευρώ. Ήδη στο πρώτο εξάμηνο η εταιρία έχει δαπανήσει για επενδύσεις 30,6 εκ ευρώ και αν σε αυτά προστεθεί και η εξαγορά της έκτασης οι επενδύσεις ξεπερνούν τα 45 εκ ευρώ στο επτάμηνο.
Στα έργα που τρέχουν ιδιαίτερης σημασίας είναι η σύνδεση του Διυλιστηρίου με το σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ που αφορά τον εκσυγχρονισμό τμήματος μήκους περίπου 9,5 χιλιομέτρων της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει το διυλιστήριο της Εταιρείας στους Αγίους Θεοδώρους με το σταθμό στον Ισθμό Κορινθίας.
Το έργο είναι ύψους 13 εκ ευρώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τη Motor Oil  και έχει ως στόχο  να διευκολύνει τη μεταφορά πετρελαϊκών προϊόντων στη Βόρεια Ελλάδα, τις Βαλκανικές χώρες και την Κεντρική Ευρώπη μέσω του Ευρωπαϊκού Σιδηροδρομικού Διαδρόμου 7 (RFC-7) μέλος του οποίου είναι ο ΟΣΕ.
Ουσιαστικά με το έργο αυτό διευκολύνεται η ενίσχυση των πωλήσεων του ομίλου η οποία θα υποστηριχθεί με την επέκταση του Διυλιστηρίου και την αναβάθμιση των logistics και των υποδομών.
Οι δυνατότητες άλλωστε για την πραγματοποίηση επενδύσεων από τη Motor Oil δείχνουν απεριόριστες καθώς ο όμιλος έχει καθαρό δανεισμό μόλις 160 εκ ευρώ. Μάλιστα στο εξάμηνο του 2018 ο καθαρό δανεισμό μειώθηκε θεαματικά κατά 120 εκ ευρώ με την αποπληρωμή υποχρεώσεων. Παρά την αποπληρωμή υποχρεώσεων τα διαθέσιμα του ομίλου αυξήθηκαν ως αποτέλεσμα των ισχυρών ταμειακών ροών και διαμορφώθηκαν στα 758 εκ ευρώ.
Έτσι η εταιρία έχει μεγάλες δυνατότητες σε επίπεδο διανομής μερισμάτων ( η UBS αναμένει μερισματική απόδοση 8% για το 2008) πέρα από την πραγματοποίηση επενδύσεων.
Σημειώνεται ότι με βάση τα τρέχοντα πιστωτικά όρια η εταιρία έχει δυνατότητα άμεσης άντλησης κεφαλαίων άνω των 400 εκ ευρώ που μαζί με τα διαθέσιμά της δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα δυνατοτήτων πραγματοποίησης επενδύσεων.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης