Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε τροχιά αυξήσεων 14.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι με την επέκταση της σύμβασης

Σε τροχιά αυξήσεων 14.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι με την επέκταση της σύμβασης
Εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει έκδοση της απόφαση από την υπουργό Εργασίας
Το «πράσινο φως» για την επέκταση δύο τοπικών κλαδικών συμβάσεων, των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Λασιθίου και του νομού Χανίων έδωσε χθες το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας  ενώ τις επόμενες ημέρες η υπουργός κ. Εφη Αχτσιόγλου αναμένεται να εκδώσει  και τη σχετική υπουργική απόφαση.
Η επέκταση της σύμβασης θα καλύψει 14.000 εργαζόμενους που θα οδηγηθούν σε τροχιά αυξήσεων των μισθών τους.
Όπως εκτιμούν συνδικαλιστικά στελέχη, εντελώς ακάλυπτοι από τους όρους των εν λόγω συμβάσεων έμεναν περί το 20%, ενώ υπήρχαν ξενοδοχεία στα οποία έχουν υπογραφεί επιχειρησιακές συμβάσεις με Ενώσεις Προσώπων όπως και ατομικές.
Η τοπική κλαδική του Λασιθίου προβλέπει μισθούς 765 ευρώ έως 834 ευρώ, ενώ των Χανίων 779 ευρώ έως 850 ευρώ.
Η επέκτασή τους σημαίνει πως θα πρέπει πλέον να εφαρμόζονται σε όλο τον νόμο.
Κλειδώνει έτσι ένα μίνιμουμ παροχών, βελτιώνοντας όχι μόνο το εισόδημα των εργαζομένων αλλά και τα έσοδα του ασφαλιστικού, καθώς η υπερεργασία όπως και τμήμα του συμφωνημένου μισθού παρέχεται συχνά “μαύρα”.
Το ΑΣΕ δεν ολοκλήρωσε σήμερα την εξέταση της σύμβασης της ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων η οποία μετατίθεται για την ερχόμενη εβδομάδα.
Μέλη του ΑΣΕ επικαλέστηκαν φόρτο εργασίας καθώς  είναι χρονοβόρα η διαδικασία  που ακολουθείται για να διαπιστωθεί αν η σύμβαση καλύπτει επιχειρήσεις που απασχολούν το 51% των εργαζόμενων στον κλάδο ώστε να εγκριθεί η υποχρεωτική επέκτασή της.
Η σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων που ισχύει  έως την 31/12/2019 προβλέπει βασικούς μισθούς 780 έως 850 ευρώ για φέτος και αύξηση 1,5% για το 2019, οπότε οι ίδιοι μισθοί κλιμακώνονται από 792 έως 863 ευρώ.
Στον κλάδο απασχολούνται περίπου 136.000 εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποί τους εκτιμούν πως περίπου οι 70.000 (δηλαδή το 51,47%) καλύπτονται από την σύμβαση.
Επομένως οι υπόλοιποι 66.000 οι οποίοι έπαιρναν χαμηλότερους μισθούς, ακόμα και τον κατώτατο στις περισσότερες περιπτώσεις  θα έχουν την ευκαιρία να δουν αυξήσεις έως και 40%.
Ωστόσο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων πιστεύουν ότι οι ξενοδόχοι, κυρίως των μικρότερων ξενοδοχείων, θα χρησιμοποιήσουν τεχνάσματα όπως είναι η μερική απασχόληση ή οι «κλειστές» συμφωνίες προκειμένου να αποφύγουν να αυξήσουν τους μισθούς.
Τη Δευτέρα η υπουργός εργασίας κ  Έφη Αχτσιόγλου, υπέγραψε  τις Υπουργικές Αποφάσεις για την επέκταση τεσσάρων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας οι οποίες  κηρύσσονται γενικώς υποχρεωτικές οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας στους κλάδους των:

- Τραπεζών
- Ναυτιλιακών πρακτορείων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων
- Γραφείων ταξιδίων και τουρισμού
- Πρακτορειακών επιχειρήσεων που είναι μέλη της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης