Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται 1 δισ. κέρδη τον χρόνο για να αντιστρέψουν την θνησιγενή πορεία και 1,5 δισ προβλέψεις

Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται 1 δισ. κέρδη τον χρόνο για να αντιστρέψουν την θνησιγενή πορεία και 1,5 δισ προβλέψεις
Γιατί όμως είναι ορόσημο το 1 δισεκ. κέρδη για τις ελληνικές τράπεζες;
Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται 1 δισεκ. ευρώ κέρδη τον χρόνο – κατ΄ ελάχιστο – για να αντιστρέψουν την πορεία απαξίωσης, για να αντιστρέψουν την φθίνουσα πορεία.
Για το 2018 με βάση την πορεία του α΄ 6μήνου θα καταγράψουν νέες προβλέψεις για προβληματικά δάνεια περίπου 2,6 με 2,8 δισεκ. ενώ θα έπρεπε να είχαν μειωθεί στο 1,5 δισεκ. και για τις 4 συστημικές τράπεζες.
Γιατί όμως είναι ορόσημο το 1 δισεκ. κέρδη για τις ελληνικές τράπεζες;
1)Γιατί θα είναι απόδειξη ότι οι νέες προβλέψεις μειώνονται αισθητά και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σταδιακά επανέρχεται στην κανονικότητα.
Για το 2018 θα έπρεπε αντί για 2,6 με 2,8 δισεκ. νέες προβλέψεις για προβληματικά δάνεια να είναι 1,5 δισεκ.
2)Η επίτευξη κερδοφορίας σημαίνει ότι θα αρχίσει να μειώνεται η αναβαλλόμενη φορολογία και να αναβαθμίζεται η υποβαθμισμένη ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών.
Με tangible book κεφάλαια 24,5 δισεκ. με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας 3 η αναβαλλόμενη φορολογία είναι 22,2 δισεκ. ευρώ.
3)Χρηματιστηριακά ο κλάδος θα αρχίσει να εμφανίζει αποτιμώμενο P/E.
Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν κεφαλαιοποίηση 6,5 δισεκ. και tangible book κεφάλαια 24,5 δισεκ. που σημαίνει P/BV περί το 0,26.
Με όρους P/E…δεν υφίσταται πρακτικά αποτίμηση γιατί οι τράπεζες συνολικά εμφανίζουν ζημίες.
4)Με 1 δισεκ. κέρδη σε ετήσια βάση και με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 6,5 δισεκ. θα πρόεκυπτε P/E 6,5, οι τράπεζες θα χαρακτηρίζονταν φθηνές και θα δικαιολογούσαν P/E 10-12 που σημαίνει έως 12 δισεκ. κεφαλαιοποίηση στο ελληνικό χρηματιστήριο.
5)Τα προ προβλέψεων έσοδα επίσης πρέπει σχεδόν να διπλασιαστούν εξέλιξη μη ρεαλιστική όσο τα τοκοφόρα έσοδα είναι περιορισμένα και δεν ανανεώνονται με νέα δάνεια ή με έκτακτα από κρατικά ομόλογα.

Για να μπορέσουν να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια στα δάνεια, να μειωθούν τα επιτόκια στις καταθέσεις και να μειωθεί εκ νέου το προσωπικό....δυστυχώς.
Επίσης θα πρέπει από 88 δισεκ. τα προβληματικά ανοίγματα να μειωθούν κάτω από 40 δισεκ. γιατί π.χ. οι πωλήσεις NPEs επιδρούν και στις τοκοφόρες δραστηριότητες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης