Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Πρόσθετο πλήγμα στις ιταλικές τράπεζες η μεταβλητότητα των αγορών

DBRS: Πρόσθετο πλήγμα στις ιταλικές τράπεζες η μεταβλητότητα των αγορών
Μειωμένα κέρδη για τις ιταλικές τράπεζες το δεύτερο τρίμηνο 2018
Η πρόσφατη έντονη μεταβλητότητα στις ιταλικές αγορές έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της χώρας, σχολιάζει σε έκθεσή της η DBRS Ratings.
Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος, οι μεγάλες ιταλικές τράπεζες παρουσίασαν μειωμένη κερδοφορία –σε ετήσια σύγκριση– το δεύτερο τρίμηνο 2018, εξαιτίας των χαμηλότερων εσόδων και του αυξημένου κόστους δανεισμού από τις κεφαλαιαγορές.
Ωστόσο, τα συνολικά καθαρά κέρδη των παρακάτω τραπεζών αυξήθηκαν το α' εξάμηνο 2018, καθώς διαμορφώθηκαν στα 5,7 δισ. ευρώ, από 4,2 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα.
Ο μέσος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 υποχώρησε στο 12,7% τον Ιούνιο 2018, από 13,2% στα τέλη 2017.



Συνολικά, οι υψηλότερες αποδόσεις επηρέασαν αρνητικά, κατά μέσο όρο, 35 μονάδες βάσης την κεφαλαιακή επάρκεια των ιταλικών τραπεζών.
Προς το παρόν, ο αντίκτυπος κρίνεται διαχειρίσιμος, υπογραμμίζει η DBRS.
Βέβαια, μια περαιτέρω επιδείνωση των αποδόσεων θα μπορούσε να θέσει περαιτέρω προκλήσεις όσον αφορά την αποδοτικότητα, τα επίπεδα κεφαλαίου και την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, προειδοποιεί ο οίκος.



Σε ό,τι αφορά στο παντοτινό πρόβλημα των NPLs, τα αποτελέσματα του 2ου τριμήνου έδειξαν σημαντική πρόοδο.
Οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων φαίνεται να βρίσκονται σε σταθερή καθοδική πορεία και οι τράπεζες αναζητούν ευκαιρίες για την επιτάχυνση της διαδικασίας.
Τον Ιούνιο του 2018, το συνολικό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε κατά 26%, στα 155 δισ. ευρώ, έναντι 209 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017, που αντιστοιχεί σε δείκτη 11,3%, ή 5,5% αν ληφθούν υπόψη οι προβλέψεις.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης