Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με 46 δισ. ρευστότητα για το 2018 ο Τσίπρας μπορεί να λαϊκίσει αλλά θα χάσει κάθε αξιοπιστία στις αγορές

Με 46 δισ. ρευστότητα για το 2018 ο Τσίπρας μπορεί να λαϊκίσει αλλά θα χάσει κάθε αξιοπιστία στις αγορές
Η κυβέρνηση Τσίπρα θα έχει αποτύχει εάν οι αγορές – όπως συμβαίνει τώρα – κλείσουν την πόρτα και η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στο διεθνές κεφάλαιο.
Το ισχυρό χαρτί του Τσίπρα του έλληνα πρωθυπουργού δεν είναι η έξοδος από τα μνημόνια.
Το ισχυρό χαρτί είναι η ρευστότητας 46 δισεκ. που διαθέτει για το 2018.
Πως προκύπτουν τα 46 δισεκ;
-Τα 24,1 δισεκ. αποτελούν το cash buffer που έχει χορηγηθεί από τους δανειστές ως κεφαλαιακό μαξιλάρι ασφαλείας.
-Περίπου 6 δισεκ. διαθέτουν ήδη τα κρατικά ταμεία από παρελθούσες δημοπρασίες ομολόγων και άλλα έσοδα.
-Περί τα 10 δισεκ. συγκεντρώνονται από δανεισμό μέσω repos που αύξησε το δημόσιο χρέος σημαντικά αλλά δημιουργεί ένα ελληνικό μαξιλάρι ρευστότητας.
-Η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τουλάχιστον για το 2018 περί τα 6,8 δισεκ. τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Συνολικό άθροισμα 46 δισεκ. ευρώ.
Αν και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθεί το μεγαλύτερος μέρος αυτής της ρευστότητας, ο Τσίπρας έχει την δυνατότητα – με οικονομικούς όρους – να λαϊκίσει δηλαδή να εξαγγείλει παροχές ή κατά το ορθότερο υποσχετικές με αβέβαιη εφαρμογή καθώς πλησιάζουν οι εκλογές και την ΝΔ δεν μπορεί να νικήσει.
Ο σκοπός με 46 δισεκ. δεν είναι να ξεκινήσει ένα κύκλο ανούσιων παροχών που μικροπολιτικά θα βοηθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν θα στηρίξουν τα εθνικά συμφέροντα.
Ο σκοπός είναι με 46 δισεκ. να στείλει ο Τσίπρας ένα μήνυμα στις αγορές ότι αντιμετωπίζει την κοινωνική πολιτική με φειδώ γιατί με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίσει αξιοπιστία απέναντι στους επενδυτές.
Εάν ο Τσίπρας παρασυρθεί από τις σειρήνες του λαϊκισμού τότε με μαθηματική ακρίβεια θα χάσει κάθε αξιοπιστία στις αγορές και τόσο το ελληνικό χρηματιστήριο όσο και τα ομόλογα θα διαμορφώσουν αποτιμήσεις τιμωρητικές στα σχέδια για άντληση κεφαλαίων από τους διεθνείς επενδυτές.
Η κυβέρνηση Τσίπρα θα έχει αποτύχει εάν οι αγορές – όπως συμβαίνει τώρα – κλείσουν την πόρτα και η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στο διεθνές κεφάλαιο.
Οι τράπεζες θα βρεθούν σε επικίνδυνη περιδίνηση και εάν ξεκινήσει πάλι ένας φαύλος κύκλος καχυποψίας για τις ελληνικές τράπεζες η προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας θα καταρρεύσει.
Μια νέα κρίση στις τράπεζες θα αποτελέσει την ταφόπλακα στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυρίως ταφόπλακα στην 8ετή προσπάθεια των ελλήνων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης