Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνάντηση Merkel – Macron για τη δημιουργία προοδευτικού «μετώπου» κατά του εθνικισμού

Συνάντηση Merkel – Macron για τη δημιουργία προοδευτικού «μετώπου» κατά του εθνικισμού
Στο επίκεντρο μεταναστευτικό, μεταρρύθμιση Ευρωζώνης, Brexit
Τη δημιουργία ενός «κοινού προοδευτικού μετώπου» ενάντια στους εθνικιστές και λαϊκιστές επιδιώκουν η Angela Merkel και ο Emmanuel Macron, στη σημερινή (7/9) συνάντησή τους στη Μασσαλία, η οποία αναμένεται ότι θα διαρκέσει αρκετές ώρες. 
"Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν ίδια προσέγγιση στα προβλήματα (...)
Πρέπει να συνεχίσουμε να ενεργούμε για την κυριαρχία της Ευρώπης" είπε η Merkel μετά τη θερμή υποδοχή που της επιφύλαξε ο Γάλλος πρόεδρος στο Μέγαρο του Φάρου, ένα μνημείο με εντυπωσιακή θέα στο Παλιό Λιμάνι της Μασσαλίας.
Οι συνομιλίες των δύο ηγετών θα διαρκέσουν τέσσερις ώρες, αρχικά μόνοι τους, στη συνέχεια με την παρουσία των συμβούλων τους. Θα ολοκληρωθούν με δείπνο όπου αναμένεται ότι θα συζητηθούν πολλά από τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν την Ευρώπη, όπως η μετανάστευση, η κοινή άμυνα, το Brexit ή το μέλλον της ευρωζώνης.
Το μεταναστευτικό ζήτημα "η πόλη της Μασσαλίας το γνωρίζει πολύ καλά, όπως όλη η Μεσόγειος", είπε χαρακτηριστικά ο Macron.
Η Μασσαλία, ένα λιμάνι υποδοχής ανθρώπων εδώ και χιλιετίες, είναι "το κατάλληλο μέρος για να συζητήσουμε αυτό το θέμα", συμφώνησε και η Merkel.
Κατευθυνόμενοι προς το Μέγαρο του Φάρου οι δύο ηγέτες πέρασαν με τα οχήματά τους κοντά από το Aquarius, το πλοίο της μη κυβερνητικής οργάνωσης SOS Mediterranee που το καλοκαίρι βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης της Ιταλίας με την άλλες χώρες της ΕΕ για την υποδοχή των μεταναστών.
Να σημειωθεί ότι πριν ξεκινήσει η σύνοδος αυτή, ο ηγέτης του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία Ζαν-Λικ Μελανσόν, κατήγγειλε την πολιτική και των δύο ηγετών, στο περιθώριο μιας διαδήλωσης κατά του Macron στο Παλιό Λιμάνι.
"Αυτοί οι ίδιοι (...) που επιβάλλουν σε όλη την Αφρική οικονομικές εταιρικές σχέσεις, που καταργούν τους τελωνειακούς δασμούς και ωθούν στην ανέχεια τους αγρότες, αυτοί οι ίδιοι παριστάνουν τους πονηρούς εδώ λέγοντας «είμαστε ανθρωπιστές» αλλά, κάθε άλλο, αυτοί είναι αντιανθρωπιστές".
Σύμφωνα με πηγές από την γαλλική προεδρία, Macron και Merkel θα εστιάσουν σε βασικά ζητήματα και προβλήματα που απασχολούν την ΕΕ, όπως το μεταναστευτικό, η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ.
Το μεταναστευτικό και το Brexit αναμένεται να είναι τα κύρια ζητήματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας ενώ ο Macron αναμένεται να επαναλάβει τις φιλόδοξες προτάσεις του για την Ευρωζώνη, προσδοκώντας στη στήριξη της Merkel.
Σημειώνεται πως τον περασμένο Ιούνιο Macron και Merkel είχαν συμφωνήσει σε έναν κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό από το 2021 και μετά μέσα στο υπάρχον οικονομικό πλαίσιο της ΕΕ αλλά και στα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για ένα ενιαίο τραπεζικό σύστημα και για τη μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως οι δύο ηγέτες θα επιχειρήσουν και ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου να διαμορφώσουν και να εδραιώσουν ένα κοινό  ευρωπαϊκό προοδευτικό μέτωπο προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ενίσχυση των εθνικιστικών δυνάμεων που καταγράφεται σε όλη την Ευρώπη.
Χαρακτηριστική άλλωστε ήταν και η τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου προς τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Manfred Weber, τον οποίο και κάλεσε ενόψει της υποψηφιότητας του για την προεδρία της Κομισιόν, να διευκρινίσει αν είναι με την «προοδευτική» Merkel ή με τον «εθνικιστή» Orban.
«Το ΕΛΚ πρέπει να επιλέξει μεταξύ της υποστήριξης της καγκελαρίου Merkel ή του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, V.Orban.
Η Merkel είναι απολύτως στην πλευρά της προόδου.
Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για αυτό.
Το ΕΛΚ υποστήριξε όμως και την εθνικιστική πορεία του Orban.
Δεν μπορείτε επομένως να υποστηρίζετε και τη Merkel και τον Orban ταυτόχρονα.
Το ΕΛΚ πρέπει να το διευκρινίσει τη θέση του, εναπόκειται στους συντηρητικούς να το διευκρινίσουν» υπογράμμισε ο Macron, ο οποίος κατά τη συνάντηση που είχε στο Λουξεμβούργο, με τους πρωθυπουργούς του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, ανακοίνωσε πως και οι τέσσερις υπερασπίστηκαν την «προοδευτική» Ευρώπη έναντι στην «εθνικιστική υποχώρηση» και ότι αποφάσισαν να προτείνουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 20ης Σεπτεμβρίου  συγκεκριμένες λύσεις για να περιοριστούν οι αφίξεις μεταναστών, θέμα που προβληματίζει όλη την Ευρώπη και ενισχύει τις ακροδεξιές φωνές.
Όπως έγινε γνωστό, βασική τους ιδέα είναι να προσφέρουν σημαντική οικονομική βοήθεια σε αφρικανικές χώρες από τις οποίες προέρχονται ή διέρχονται οι μετανάστες που επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης