Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μark Menezes (υφυπ. Ενέργειας ΗΠΑ): Απαραίτηση η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία - Στηρίζουμε ενεργειακά project στην Ελλάδα

tags :
Μark Menezes (υφυπ. Ενέργειας ΗΠΑ): Απαραίτηση η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία - Στηρίζουμε ενεργειακά project στην Ελλάδα
Το μήνυμα του υφυπ. Ενέργειας Μark Menezes των ΗΠΑ που συνδέει ενεργειακή ασφάλεια με εθνική ασφάλεια
Oι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ενεργειακή ασφάλεια των συμμάχων τους, προωθώντας την ενεργειακή πολυμορφικότητα σε ότι αφορά τις πηγές προμήθειας, το ενεργειακό μείγμα αλλά και την εμπορία της ενέργειας.
Αυτή η στρατηγική επιλογή συνεπάγεται τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία, « η οποία μετά την κατάληψη της Κριμαίας, από 30%  ξεπέρασε το 40% στο φυσικό αέριο», σύμφωνα με το Voria.gr
Τα παραπάνω τόνισε ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ κ. Μark Menezes, κεντρικός ομιλητής στο ενεργειακό forum για τη Ν.Α. Ευρώπη, που διοργάνωσε το Ελληνο- Αμερικανικό Επιμελητήριο, ως μέρος του μεγάλου προγράμματος παράλληλων εκδηλώσεων που γίνονται στο πλαίσιο της συμμετοχής των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στη 83η ΔΕΘ.
Ο κ. Menezes ήταν πολύ σαφής στη τοποθέτησή του και δεν έκρυψε το αμερικανικό ενδιαφέρον για πώληση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, λέγοντας «οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη παραγωγή φυσικού αερίου και θέλουμε να μοιραστούμε αυτόν τον ενεργειακό πλούτο με εσάς, με τους συμμάχους μας, αλλά είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε τις γνώσεις, την τεχνολογία και τεχνογνωσία μας. Είμαστε αξιόπιστος εταίρος που ποτέ δεν θα χρησιμοποιήσει την ενέργεια σαν μέσο εξαναγκασμού».
Οι ΗΠΑ, είπε ο κ. Menezes, είναι πρώτη δύναμη στη συνδεδεμένη παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου ενώ προέβλεψε ότι οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν Ρωσία και Σαουδική Αραβία στα αποθέματα αργού.
Ο Αμερικανός υπουργός, προσδιόρισε ποια ενεργειακά project υποστηρίζουν οι ΗΠΑ και ποια όχι.
Οι ΗΠΑ λοιπόν αντιτίθενται στα πρότζεκτ που προωθεί η Ρωσία και συγκεκριμένα στον Τurkish Stream και στον Nord Stream II, γιατί θα καταστήσουν τη Ρωσία μονοπωλιακό προμηθευτή με τα 2/3 του φυσικού αερίου που θα εξάγεται να διατίθεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που θα καταστρατηγεί τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ και θα υπονομεύει τους θεσμούς της.
Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα έργα: TAP, τον Transanatolian Pipeline(TANAP), τον κάθετο αγωγό διασύνδεσης Βουλγαρίας  - Ελλάδας δηλαδή τoν IGB, τον αγωγό Ισπανίας – Γαλλίας που θα δέχεται αμερικανικό φ/α από τις ΗΠΑ και, τον αγωγό της Βαλτικής που από τη Νορβηγία, μέσω Δανίας, θα τροφοδοτεί την Πολωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης