Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο η υποχρεωτική δημόσια πρόταση για το 100% των μετοχών των ΕΛΠΕ

tags :
Χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο η υποχρεωτική δημόσια πρόταση για το 100%  των μετοχών των ΕΛΠΕ
Η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχει στείλει το μήνυμα προς τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ
Θεωρητική  είναι επί της ουσίας η υποχρεωτική δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών των ΕΛΠΕ για το νέο αγοραστή παρότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγορά ως θεματοφύλακας της νομοθεσίας επιβάλλει τη δημόσια πρόταση για το 100% των μετοχών ενώ η αρχική διαδικασία πώλησης προέβλεπε την πώληση του 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου από τους δύο  βασικούς μετόχους  που είναι το ελληνικό  Δημόσιο  δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ και ο όμιλος Λάτση μέσω της  εταιρείας Paneuropean Oil and Industrial Holdin.
Η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχει στείλει το μήνυμα προς τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ  και αναμένεται στο επόμενο  ή στο μεθεπόμενο διοικητικό  συμβούλιο να οριστικοποιήσει την απόφαση της με σχετική ανακοίνωση.
Αρχικά η δημόσια πρόταση αναγνώσθηκε  ως εμπόδιο στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ  αλλά μια πιο ψύχραιμη  ματιά  από στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι διασφαλίζει στην ουσία τη διαδικασία πώλησης διότι σε άλλη περίπτωση  αρκετοί μέτοχοι που θα θεωρούσαν ότι ήταν άνιση μεταχείριση ανάμεσα σε αυτούς και στο μέτοχο Λάτση, θα τους έδινε το δικαίωμα προσφυγής αρχικά στην ελληνική  Δικαιοσύνη  και στη  συνέχεια στο Ευρωπαϊκό  Δικαστήριο για άνιση  μεταχείριση ζητώντας οικονομικές αξιώσεις  από τον πωλητή που είναι το κράτος
Η τήρηση της νομοθεσίας από τα θεσμικά όργανα της πολιτείας κλείνουν το κεφάλαιο των νομικών  προσφυγών  και δίνετε η  ευκαιρία στους ιδιώτες επενδυτές να αποφασίσουν οι ίδιοι αν θέλουν να πουλήσουν τις μετοχές τους στο νέο «αφεντικό» των ΕΛΠΕ. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν  ότι η δημόσια πρόταση είναι καταδικασμένη να αποτύχει διότι οι  βασικοί μέτοχο  το Δημόσιο  και ο όμιλος Λάτση  δεν πρόκειται  να πουλήσουν  το υπόλοιπο  ποσοστό  μετοχών  που κατέχουν και ανέρχεται στο 30%  και  για τους δύο  Έτσι  στην ελεύθερη διασπορά βρίσκεται ποσοστό   μετοχών που φθάνει  στο 19%.  
Το ερώτημα  που τίθεται  είναι ποιοι επενδυτές και ποια Funds  θα αποδεχθούν  τη  δημόσια πρόταση όταν οι δύο βασικοί  μέτοχοι στο νέο καθεστώς θα κατέχουν το 30% του μετοχικού  κεφαλαίου των ΕΛΠΕ..
Είναι προφανές ότι η συμμετοχή των ιδιωτών  θα είναι σχεδόν μηδενική καθώς δεν θα πληρείται  ο  όρος της δημόσιας  πρότασης για  έξοδο  της μετοχής από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου  Αθηνών καθώς απαιτείται η συγκέντρωση  του 90% των μετοχών για την έξοδο της εισηγμένης.
Οι υποψήφιος αγοραστές δεν πρόκειται να ξοδέψουν επιπλέον χρήματα για το υπόλοιπο  49% ενώ όσοι επενδυτές αποδεχθούν τη δημόσια  πρόταση και δώσουν τα «χαρτιά» θα έχουν χάσει το μέλλον της εταιρείας καθώς θα είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση των ΕΛΠΕ θα περάσει σε χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Αναλυτές εκτιμούν  ότι η υποχρεωτική δημόσια πρόταση δεν θα μειώσει το τίμημα για αρχικό ποσοστό πώλησης του 50,1%.
Οι  πωλητές  είναι  το ελληνικό Δημόσιο που δίνει το 20% από το 35,5% των μετοχών που κατέχει  και  η Paneuropean Oil and Industrial Holdings  διαθέτει το 30,1% από το 45,5% των μετοχών.
Την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου η τιμή της μετοχής των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,17 ευρώ σημειώνοντας πτώση 1,21%.
Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ανήλθε στα 2,1 δις. ευρώ.
Οι δύο «μνηστήρες» Vitol και Glencore  θέλουν να επισκεφθούν το διυλιστήριο  στον Ασπρόπυργο  ενώ  οι εργαζόμενοι  εμπόδισαν την είσοδο τους  και αναμένεται να γίνει νέο ραντεβού για να το επισκεφθούν έτσι ώστε να έχον άμεση  εικόνα για τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης