Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έρευνα: 27 κράτη έχουν χρεοκοπήσει από το 1960 έως το 2016

Έρευνα: 27 κράτη έχουν χρεοκοπήσει από το 1960 έως το 2016
Πόσα κράτη έχουν χρεοκοπήσει από το 1960 έως το 2016;
Τις 27 φθάνει ο αριθμός των διαφορετικών κρατών που έχουν χρεοκοπήσει από το 1960 έως το 2016, σύμφωνα με έρευνα που συνέταξε η Τράπεζα του Καναδά (Bank Of Canada).
Τα στοιχεία περιλαμβάνουν τις αθετήσεις πληρωμής χρεών που σημειώθηκαν τόσο σε τοπικό, όσο και σε ξένο νόμισμα, επισημαίνεται.
«Μια μακροχρόνια άποψη ορισμένων επενδυτών είναι ότι οι κυβερνήσεις σπάνια χρεοκοπούν σε τοπικό ή εγχώριο νόμισμα.
Εξάλλου, λένε, οι κυβερνήσεις μπορούν να εξυπηρετήσουν αυτές τις υποχρεώσεις εκτυπώνοντας χρήματα, πράγμα που με τη σειρά του μπορεί να μειώσει το πραγματικό βάρος του χρέους μέσω του πληθωρισμού.
Φυσικά, είναι αλήθεια ότι ο υψηλός πληθωρισμός μπορεί να προκαλέσει de facto χρεοκοπία.
Παρόλα αυτά, συμβατικές αθετήσεις και αναδιαρθρώσεις συμβαίνουν, και είναι πιο συχνές από ό,τι νομίζουμε», σχολιάζεται στην έκθεση.
Ιστορικά, υπάρχουν 152 κανονικά νομίσματα που απέτυχαν λόγω του υπερβολικού πληθωρισμού, σημειώνεται.
Η μέση διάρκεια ζωής τους ήταν 24,6 έτη.




Στην πραγματικότητα, 82 από αυτά τα νομίσματα διήρκεσαν λιγότερο από μια δεκαετία και 15 λιγότερο από ένα χρόνο!
Η αξία του νομίσματος δεν υπαγορεύεται από την κυβέρνηση, αλλά από τις τελευταίες συμφωνίες αγοράς που γίνονται με τέτοια μέσα πληρωμής.
Το 48% του παγκόσμιου διασυνοριακού χρέους τιμολογείται σε δολάρια ΗΠΑ, από 40% πριν από μια δεκαετία, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.
«Οι κυβερνήσεις δεν μπορούν μονομερώς να αποφασίσουν να εκδώσουν όλο το χρέος που χρειάζονται σε τοπικό νόμισμα, ακριβώς εξαιτίας της εκτεταμένης έλλειψης εμπιστοσύνης στην κεντρική τράπεζα ή του διεστραμμένου κινήτρου των κυβερνήσεων να υποτιμήσουν κατά βούληση», αναφέρεται στην έκθεση.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης