Διεθνή

Στήριξη Merkel σε Zaev για το δημοψήφισμα στις 30/9 για την ονομασία - Μόνο μέσα από τη συμφωνία των Πρεσπών η ένταξη στην ΕΕ

Στήριξη Merkel σε Zaev για το δημοψήφισμα στις 30/9 για την ονομασία - Μόνο μέσα από τη συμφωνία των Πρεσπών η ένταξη στην ΕΕ
Η Merkel κάλεσε, τους πολίτες της ΠΓΔΜ να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα και να επιλέξουν το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας τους
(upd)Τη στήριξή της στην κυβέρνηση των Σκοπίων εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος αναφορικά με το δημοψήφισμα για την ονομασία της χώρας που διεξάγεται στις 30 Σεπτεμβρίου.
Η A. Merkel κατά την επίσκεψή της σήμερα (8/9) στα Σκόπια και τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Zaev δήλωσε πως «η έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών για την ονομασία, στο δημοψήφισμα, αποτελεί προϋπόθεση για την προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας».
Η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε τη στήριξή της στη συμφωνία των Πρεσπών και τόνισε οτι μόνο μέσα από αυτή τη συμφωνία θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.
Κάλεσε, δε, τους πολίτες της ΠΓΔΜ να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα και να επιλέξουν το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας τους.
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η επίσκεψη της κ. Μέρκελ στα Σκόπια συμπίπτει με την εθνική επέτειο της χώρας του (Ημέρα της Ανεξαρτησίας) και σημείωσε ότι οι πολίτες θα «ανταποδώσουν» την επίσκεψη αυτή με ένα επιτυχές δημοψήφισμα, στις 30 Σεπτεμβρίου.
ΗMerkel κατά την επίσκεψή της στα Σκόπια θα συναντηθεί και με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, το κόμμα αυτό επικρίνει τη συμφωνία των Πρεσπών, όχι όμως και με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Ivanov ο οποίος έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας.



Reuters: H Merkel κάλεσε σε υπερψήφιση του Ναι

Στην πρόσκληση, που απεύθυνε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel στους κατοίκους της FYROM να εγκρίνουν τη Συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου 2018, αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters.
Η Merkel κατά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Zoran Zaev τόνισε πως η έγκριση της συμφωνίας και η αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία» αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της FYROM στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
«Χωρίς μια λύση σε αυτό το θέμα (ονομασία), τα άλλα δύο πράγματα (ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν μπορούν να συμβούν», είπε στους δημοσιογράφους.
Τον Ιούνιο, το ΝΑΤΟ προσκάλεσε τη FYROM να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με τη συμμαχία, αλλά δήλωσε ότι θα πρέπει να αλλάξει το σύνταγμά της και να υιοθετήσει πρώτα το νέο όνομα.
Η ΕΕ ανακοίνωσεπίσης πως θα ορίσει μια ημερομηνία για τις ενταξιακές συνομιλίες της ΠΓΔΜ εν αναμονή της εφαρμογής της συμφωνίας ονόματος, σημειώνει το Reuters.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης