Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: H Merkel κάλεσε τους πολίτες της FYROM να ψηφίσουν «Ναι» στο δημοψήφισμα (30/9)

tags :
Reuters: H Merkel κάλεσε τους πολίτες της FYROM να ψηφίσουν «Ναι» στο δημοψήφισμα (30/9)
Όρος για την ένταξη της FYROM σε ΝΑΤΟ και ΕΕ αποτελεί το Ναι στο δημοψήφισμα, είπε η Γερμανίδα καγκελάριος
Στην πρόσκληση, που απεύθυνε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel στους κατοίκους της FYROM να εγκρίνουν τη Συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου 2018, αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters.
Η Merkel κατά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Zoran Zaev τόνισε πως η έγκριση της συμφωνίας και η αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία» αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της FYROM στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
«Χωρίς μια λύση σε αυτό το θέμα (ονομασία), τα άλλα δύο πράγματα (ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν μπορούν να συμβούν», είπε στους δημοσιογράφους.
Τον Ιούνιο, το ΝΑΤΟ προσκάλεσε τη FYROM να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με τη συμμαχία, αλλά δήλωσε ότι θα πρέπει να αλλάξει το σύνταγμά της και να υιοθετήσει πρώτα το νέο όνομα.
Η ΕΕ δήλωσε επίσης πως θα ορίσει μια ημερομηνία για τις ενταξιακές συνομιλίες της ΠΓΔΜ εν αναμονή της εφαρμογής της συμφωνίας ονόματος, σημειώνει το Reuters.
Η Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αρνήθηκε να δεχθεί το όνομα της Βαλκανικής χώρας, λέγοντας ότι συνεπάγεται εδαφικές αξιώσεις στην ελληνική επαρχία της Μακεδονίας και ισοδυναμεί με την οικειοποίηση του αρχαίου πολιτισμού της.
Η κυβέρνηση του Zaev, που εκλέχθηκε το 2017, έδωσε ώθηση στη συμφωνία με την Ελλάδα και οι δύο πλευρές συμφώνησαν για το νέο όνομα τον Ιούνιο, υπενθυμίζει το Reuters.
«Μακεδόνες εθνικιστές, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Gjorge Ivanov, αντιτίθενται στη συμφωνία», λέγοντας πως είναι αντισυνταγματική, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων.
Από την πλευρά του ο Zaev δήλωσε ότι η επίσκεψη της Merkel έστειλε «ένα ισχυρό μήνυμα και ενθάρρυνση» στους πολίτες πριν από το δημοψήφισμα, όπου θα να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης