Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι παροχές Τσίπρα μείγμα φόβου να μην συγκρουστεί με τις αγορές και πολιτικού καιροσκοπισμού με υποσχετικές 4ετίας – Αρχικά ανοδικά μετοχές, ομόλογα

Οι παροχές Τσίπρα μείγμα φόβου να μην συγκρουστεί με τις αγορές και πολιτικού καιροσκοπισμού με υποσχετικές 4ετίας – Αρχικά ανοδικά μετοχές, ομόλογα
Πως θα αντιδράσουν οι αγορές στις παροχές Τσίπρα; - Θετικά γιατί έδωσε υποσχετικές που θα υλοποιήσει άλλη κυβέρνηση
Οι παροχές Τσίπρα όπως ανακοινώθηκαν από τον έλληνα πρωθυπουργό στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στις 8 Σεπτεμβρίου 2018 ήταν μείγμα φόβου να μην συγκρουστεί με τις αγορές και πολιτικού καιροσκοπισμού με υποσχετικές 4ετίας.
Από την μια κυριάρχησε ο φόβος, η πρόσφατη εικόνα στις αγορές ομολόγων και μετοχών ανησύχησαν την κυβέρνηση, θορυβήθηκε ότι και λόγω της παροχολογίας σε συνδυασμό με την κρίση στις αναδυόμενες και την Ιταλία εάν προκαλέσουν με τις παροχές οι αγορές θα τιμωρήσουν την Ελλάδα.
Λόγω φόβου λοιπόν ο Τσίπρας έκανε ένα βήμα πίσω.
Οι έλληνες τραπεζίτες πάντως θεωρούν ότι η στάση του Τσίπρα να μην εκτεθεί στις αγορές ήταν ορθή γιατί σε μια μάχη ελληνικής κυβέρνησης και αγορών....ο χαμένος θα ήταν η Ελλάδα και οι τράπεζες.

Από την άλλη κυριάρχησε ο πολιτικός καιροσκοπισμός καθώς σχεδόν το 50% των εξαγγελιών Τσίπρα θα εφαρμοστεί σε βάθος 4ετίας και ουσιαστικά από την νέα κυβέρνηση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.
Το τελευταίο διάστημα οι επενδυτές – μεταξύ άλλων αρνητικών παραγόντων – πουλούσαν Ελλάδα, ομόλογα και μετοχές επειδή ανησυχούσαν ότι θα κυριαρχήσει ο πολιτικός λαϊκισμός αντί ο πολιτικός ρεαλισμός ενόψει της 83ης ΔΕΘ.
Οι αγορές πίστευαν ότι ο αριστερός έλληνας πρωθυπουργός στην προσπάθεια του να μειώσει την ψαλίδα από την ΝΔ του Μητσοτάκη θα επιδοθεί σε παροχολογία ζημιώνοντας χρηματιστήριο και ομόλογα.
Ο κίνδυνος να χαθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική κυβέρνηση είχε αυξηθεί κατακόρυφα.
Με τις ανακοινώσεις των παροχών Τσίπρα βγήκαν ορισμένα συμπεράσματα.
Ο Τσίπρας βλέποντας ότι δεν τον παίρνει να ρισκάρει και να έρθει σε κόντρα με τις αγορές και να χάσει κάθε ελπίδα να μειώσει σε λογικά επίπεδα την διαφορά από την ΝΔ…αποφάσισε να ακολουθήσει την κλασσική παπανδρεική τακτική (υποσχετικές στο μέλλον ή απλά ελληνικά θα, θα, θα….).
Έτσι λοιπόν ανακοίνωσε παροχές ορισμένες εμπροσθοβαρείς και ορισμένες σε βάθος 4ετίας όταν όλοι γνωρίζουν ότι το αργότερο σε ένα χρόνο από σήμερα θα διεξαχθούν εκλογές και θα τις χάσει αλλά όχι με μεγάλη διαφορά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί με 7% με 8% από την ΝΔ του Μητσοτάκη.
Το bankingnews πολύ έγκαιρα είχε αναλύσει τι θα συμβεί από τις 10 Σεπτεμβρίου λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους που επέδρασαν αρνητικά στα ελληνικά assets.
Ο κίνδυνος ακραίας παροχολογίας, η Ιταλία, η Τουρκία και η κρίση στις αναδυόμενες επέδρασαν στην αποτίμηση των ελληνικών assets.

Τι θα συμβεί στο ελληνικό χρηματιστήριο και στα ομόλογα;

Είχαμε ως bankingnews θέσει ένα δίλημμα τι είναι πιθανότερο να συμβεί από τις 10 Σεπτεμβρίου οι 630 μονάδες ή οι 750 μονάδες;
Η απάντηση είναι ξεκάθαρη.
Το σενάριο καταστροφής των 630 μονάδων δεν υποστηρίζεται.
Το πιθανότερο σενάριο είναι οι επενδυτές να αντιδράσουν θετικά στο χρηματιστήριο, ανεβάζοντας τραπεζικές και μη τραπεζικές μετοχές.
Όμως προσοχή ο λόγος μετράει.
Όχι τα μέτρα δεν είχαν αναπτυξιακή διάσταση, ούτε αλλάζουν την πορεία του ΑΕΠ.
Οι αγορές θα αντιδράσουν θετικά γιατί ο Τσίπρας αποφάσισε να κατεβάσει τον πήχη της παροχολογίας.
Όταν ανακοινώνονται παροχές που θα εφαρμοστούν μετά από 2 ή 3 χρόνια με πολιτικούς όρους ονομάζεται πολιτικός τυχοδιωκτισμός αλλά με οικονομικούς όρους αγοράς ονομάζεται…ότι ο Τσίπρας δεν ρίσκαρε να πάρει σε ευθεία κόντρα με τους διεθνείς επενδυτές.
Η φοβία Τσίπρα να συγκρουστεί με τις αγορές θα αντιμετωπιστεί θετικά από τους διεθνείς επενδυτές.
Θα δούμε κάποιας μορφής αντίδραση στην αγορά και πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων αλλά όχι σπουδαία πράγματα.
Το χρηματιστήριο θα κινηθεί πάνω από τις 720 μονάδες βραχυπρόθεσμα και στα ομόλογα το 10ετές θα επανέλθει πέριξ του 4% με 4,15%.
Όμως ο Τσίπρας έκανε ένα λάθος, πέρασε ένα λάθος μήνυμα.
Έχουμε κεφαλαιακό απόθεμα 30 δισεκ. οπότε δεν βιαζόμαστε για έξοδος στις αγορές.
Αυτό το μήνυμα εκλαμβάνεται ως αδυναμία εξόδου στις αγορές.
Συν τοις άλλοις η Ελλάδα δεν έχει 30 δισεκ. cash buffer καθώς τα 24,1 δισεκ. δόθηκαν για να μην χρησιμοποιηθούν.
Ο Τσίπρας προσπάθησε να ισορροπήσει μεταξύ παροχών, πολιτικού καιροσκοπισμού και ταυτόχρονα να μην έρθει σε σύγκρουση με τις αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης