Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτική αβεβαιότητα στη Σουηδία, αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης – Πρώτοι οι Σοσιαλδημοκράτες με 28,3%

Πολιτική αβεβαιότητα στη Σουηδία, αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης – Πρώτοι οι Σοσιαλδημοκράτες με 28,3%
Αναπάντητο το ποιος θα κυβερνήσει με ποιον
Σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας λόγω της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές εισέρχεται η Σουηδία.
Διότι από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα αυτό που προκύπτει είναι ότι καμία από τις δύο μεγάλες συμμαχίες, αυτή της κεντροαριστεράς και η έτερη της κεντροδεξιάς, δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας.
Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, η κεντροαριστερή συμμαχία των Σοσιαλδημοκρατών (έλαβαν το 28,3%), των Πράσινων και του αριστερού κόμματος λαμβάνει το 40,6% των ψήφων, ενώ η κεντροδεξιά συμμαχία λαμβάνει το 40,3%.
Αυτό σε έδρες σημαίνει πως η Κεντροαριστερά κερδίζει 144 έδρες έναντι 142 της Κεντροδεξιάς επί συνόλου 349 εδρών.
Απέναντι τους βρίσκεται το ενισχυμένο εθνικιστικό, ακροδεξιό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες, οι οποίοι έλαβαν το 17,6% των ψήφων, δηλαδή 63 έδρες (από 12,9% και 49 έδρες που είχαν κερδίσει στις προηγούμενες εκλογές), με τον αρχηγό του κόμματος, Jimmie Akesson να υποστηρίζει πως το κόμμα του είναι ο νικητής των εκλογών.
Σε κάθε περίπτωση και με το ερώτημα του ποιος είναι ο νικητής των χθεσινών εκλογών να μην μπορεί να απαντηθεί με ασφάλεια, αυτό που παραμένει μετέωρο είναι ποιος θα κυβερνήσει και με ποιον, με σουηδικά ΜΜΕ να υποστηρίζουν πως θα χρειαστεί αρκετή φαντασία από εδώ και πέρα.
Ασφαλείς απαντήσεις δεν μπορούν να δοθούν ακόμα και για τον τελικό νικητή, καθώς και δεδομένου ότι η κεντροαριστερά φέρεται να προηγείται με μια ή δύο έδρες της κεντροδεξιάς συμμαχίας, ακόμα δεν έχουν ενσωματωθεί οι ψήφοι των Σουηδών του εξωτερικού που συνήθως «πάνε» στη Δεξιά.
Υπενθυμίζεται πως η διαφορά των δύο συμμαχιών είναι περίπου 30.000 ψήφοι.
Πάντως, ο πρωθυπουργός και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Stefan Lofven υπογράμμισε πως «είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα της Σουηδίας».
 «Αυτές οι εκλογές σηματοδοτούν τον ενταφιασμό της πολιτικής των συνασπισμών (...).
Κανείς δεν εξασφάλισε πλειοψηφία.
Είναι επομένως φυσικό να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των συνασπισμών» είπε ο Lofven.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης