Τελευταία Νέα
Διεθνή

Regling στην Die Presse: Θα διακόψουμε τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους εάν τα προγράμματα προσαρμογής δεν συνεχιστούν

tags :
Regling στην Die Presse: Θα διακόψουμε τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους εάν τα προγράμματα προσαρμογής δεν συνεχιστούν
Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ υπομονετικοί πιστωτές, αναφέρει ο Regling
Μπορούμε να σταματήσουμε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφασίστηκαν για την Ελλάδα εάν τα προγράμματα προσαρμογής δεν συνεχιστούν όπως συμφωνήθηκε, προειδοποίησε ο επικεφαλής του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης, του ESM, Klaus Regling.
Σε συνέντευξή του στην αυστριακή Die Presse, ο επικεφαλής του ESM, τόνισε ότι η Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Είμαστε πολύ υπομονετικοί πιστωτές.
Ωστόσο, πρέπει να συνεχιστεί η υλοποίηση των δεσμεύσεων.
"Είμαι αισιόδοξος μετά τις πιο πρόσφατες συνομιλίες μου με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα.
Το επίπεδο του χρέους φαίνεται να είναι τρομακτικά υψηλό.
Αλλά η Ελλάδα μπορεί να ζήσει με αυτό, καθώς οι λήξεις των δανείων είναι πολύ μεγάλες και τα επιτόκια των δανείων είναι πολύ χαμηλότερα από ό, τι στις περισσότερες άλλες χώρες", πρόσθεσε.
Μάλιστα, επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι το 2015 η Ελλάδα ήταν λίγα λεπτά μακριά από το Grexit.
Σε ερώτηση σχετικά με τη νέα ιταλική κυβέρνηση και αν θα πρέπει να αποτελέσει αιτία για ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία, ο κ. Regling ανέφερε ότι "και οι δύο αρχηγοί των κομμάτων, Salvini και Di Maio, δήλωσαν επίσης ότι τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά διαφορετικά: Είπαν ότι θέλουν να σέβονται τους δημοσιονομικούς κανόνες και ότι δεν θα παραβιαστεί το όριο του 3% για το έλλειμμα.
Επομένως, δεν φαίνεται να εφαρμόζουν τα εκλογικά τους προγράμματα, ασφαλώς όχι αμέσως. πρόσθεσε ο Regling.
Αναφορικά με την αντικατάσταση του ΔΝΤ από ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, στο οποίο θα μετεξελιχθεί ο ESM, ο Regling ανέφερε ότι σε τέσσερις χώρες η συνεργασία με το ΔΝΤ λειτουργούσε καλά.
Μόνο στην Ελλάδα υπήρχαν περιστασιακά ζητήματα.
Αλλά τα χρήματα του ΔΝΤ δεν επαρκούν εξαιτίας της στενής οικονομικής διασύνδεσης στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης.
Επίσης, το 70% των μετόχων του ΔΝΤ είναι μη ευρωπαϊκές χώρες. Οι Κινέζοι, οι Ινδοί ή οι Βραζιλιάνοι δεν ήταν ευχαριστημένοι που το ΔΝΤ ήταν τόσο εμπλεκόμενο.
Ρώτησαν: Δεν μπορούσαν οι Ευρωπαίοι να το αντιμετωπίσουν μόνοι τους. Πρέπει να γίνουμε πιο ανεξάρτητοι, πρόσθεσε ο επικεφαλής του ESM.
Επίσης, η αυστριακή εφημερίδα έθεσε και ένα επιπλέον ερώτημα στον επικεφαλής του ESM, σχετικά με την εκτίμηση των αναλυτών ότι η ΕΚΤ έχει λύσει την κρίση του ευρώ, όχι τα ταμεία διάσωσης.
Αλλά ο κ. Draghi στη Φρανκφούρτη δεν έχει κανένα μέσο να ασκήσει πίεση για να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν λογικές οικονομικές πολιτικές.
Είναι αυτό ένας κίνδυνος;
Στο παραπάνω συμφώνησε ο Regling, επισημαίνοντας ότι η νομισματική πολιτική δεν εξαρτάται από τις προϋποθέσεις, εφαρμόζεται συμμετρικά για όλα τα κράτη μέλη.
Κατά τη διάρκεια του Ecofin, ήταν σαφές για όλους τους υπουργούς Οικονομικών σήμερα ότι πρέπει να προετοιμαστούν για αύξηση των επιτοκίων.
Αλλά το γεγονός ότι καταφέραμε να ξεπεράσουμε την κρίση ήταν ότι συνδυάστηκαν ορισμένα μέτρα: οι προσπάθειες των μεμονωμένων χωρών, η ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, τα ταμεία διάσωσης και τα αντισυμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής.
Κανένα από αυτά τα στοιχεία μόνο δεν θα μας έφερνε έξω από την κρίση.
Μόνο αυτή η συνδυασμένη στρατηγική είχε ως αποτέλεσμα ότι η ζώνη του ευρώ είναι πιο ισχυρή σήμερα από ό, τι πριν από 10 χρόνια.
Αλλά πρέπει να γίνει ακόμα πιο ισχυρή.
Εντούτοις, είναι σαφές ότι τα προβλήματα, όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα πρέπει να μειωθούν σε μεγάλο βαθμό.
Αλλά χρειαζόμαστε το δίκτυ ασφαλείας της τραπεζικής ένωσης επειδή εξαλείφει τον κίνδυνο μιας τράπεζας.
Στα προγράμματα διάσωσης, έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε το ένα τρίτο των χρημάτων μας για τη σταθεροποίηση των τραπεζών, ειδικά επειδή είχαν χάσει τις καταθέσεις τους.
Τα προγράμματα ESM θα μπορούσαν να ήταν πολύ μικρότερα εάν είχαμε ήδη ένα οκταετίας ασφαλιστικό σύστημα καταθέσεων.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης