Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Ευάλωτο παραμένει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, 10 χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers

CNBC: Ευάλωτο παραμένει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, 10 χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers
Φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την κατάρρευση της Lehman Brothers 
Αν και έχουν περάσει δέκα χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και την επιβολή μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό τομέα, το χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει ευάλωτο.
«Έχουν γίνει πολλές μεταρρυθμίσεις ώστε το χρηματοπιστωτικό σύστημα να γίνει πιο ασφαλές.
Έτσι οι τράπεζες έχουν τώρα σημαντικά υψηλότερα κεφαλαιακά αποθέματα από ό,τι είχαν πριν την κρίση, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να απορροφήσουν περισσότερες απώλειες από ό,τι στην κρίση» δήλωσε στο CNBC o Charles Bean καθηγητής στο London School of Economics.
«Πολλοί από τους άλλους κανονισμούς που σχεδιάστηκαν ώστε το τραπεζικό σύστημα να είναι πιο ασφαλές, όπως το καθεστώς για το κλείσιμο των τραπεζών, έχουν βελτιωθεί σημαντικά.
Αλλά ακόμα πιστεύω ότι παραμένει ανοιχτό εάν μπορεί να αντιμετωπιστεί η χρεοκοπία μια μεγάλη πολυεθνικής τράπεζας.
Επί της αρχής, οι κανόνες υπάρχουν, αλλά δεν ξέρουμε εάν είναι επαρκείς μέχρι να τους χρησιμοποιήσουμε» πρόσθεσε.

Η επόμενη κρίση

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ρευστότητας ώστε το τραπεζικό σύστημα να διατηρείται εν ζωή μέσω της μείωση των επιτοκίων και του QE.
Από την πλευρά του, ο Paul Donovan της UBS Wealth Management εξέφρασε τους φόβους του για το ξέσπασμα μιας κρίσης διαφορετικής φύσης, κάτι για το οποίο δεν έχουν προετοιμαστεί οι επενδυτές.
«Ένα από τα ερωτήματα που έχω ότι αυτό έχει γίνει το κυρίαρχο αφήγημα, ότι η κρίση ήταν τόσο μεγάλη που έχει κατακλύσει το μυαλό των επενδυτών και των πολιτικών και όλα φαίνονται μέσα από το πρίσμα της τελευταίας κρίσης» δήλωσε ο Donovan.
«Αλλά αυτό έχει να κάνει μόνο με το παρελθόν;
Και στην πραγματικότητα, η επόμενη κρίση θα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, αλλά επειδή έχουν επηρεαστεί τόσο πολύ από αυτό που συνέβη πριν από 10, 11 χρόνια, που δεν μπορούμε να το ξεχάσουμε» πρόσθεσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Bean υποστηρίζοντας ότι είναι λογικό η επόμενη κρίση να είναι διαφορετική από όσα έχουμε ζήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης