Τελευταία Νέα
Διεθνή

Abe (πρωθ. Ιαπωνίας): Οι συνομιλίες με τον Putin κινούνται προς την επίτευξη μιας συμφωνίας ειρήνης

Abe (πρωθ. Ιαπωνίας): Οι συνομιλίες με τον Putin κινούνται προς την επίτευξη μιας συμφωνίας ειρήνης
Ο Putin διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να αναπτύξει τη συνεργασία με το Τόκιο στη βάση των αρχών καλής γειτονίας
Οι συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin, κινούνται προς τη σύναψη μιας συνθήκης ειρήνης, δήλωσε σήμερα (10/9/2018) ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία και η Ιαπωνία δεν έχουν υπογράψει συμφωνία ειρήνης μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, επειδή υπάρχει το ζήτημα των διαφιλονικούμενων νήσων Κουρίλων στον Ειρηνικό, τα οποία η Σοβιετική Ένωση προσάρτησε και τα οποία η Ιαπωνία θεωρεί ότι ανήκουν στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Οι Κουρίλες ή Κουρίλες νήσοι, είναι νησιωτικό αρχιπέλαγος στη βορειοανατολική Ασία. Εκτείνονται σε μήκος 1.200 περίπου χιλιομέτρων, από το Χοκάιντο της Ιαπωνίας μέχρι την χερσόνησο Καμτσάτκα της Σιβηρίας.
Όλα τα νησιά βρίσκονται στην δικαιοδοσία της Ρωσίας, όμως η Ιαπωνία διεκδικεί τα τέσσερα νοτιότερα, τα Ιτουρούπ, Κουνασίρ, Σικοτάν καθώς και τις νησίδες Χαμπομάι, τα οποία έχουν οδηγήσει στην διαμάχη των Κουρίλων.
«Οι νέες μας προσεγγίσεις μεταβάλλουν τα γνωρίσματα της ιαπωνο-ρωσικής συνεργασίας.
Χωρίς να καταπατούνται τα δικαιώματα τω δύο πλευρών, υλοποιείται αυτό που μπορούμε να κάνουμε.
Σωρεύοντας μια τέτοια εμπειρία, οδεύουμε προς αυτό που επιδιώκουμε με τον πρόεδρο Putin, σε μια ειρηνική συμφωνία», δήλωσε ο Abe.
Από την πλευρά του, ο Putin είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βρει λύσεις για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, και διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να αναπτύξει τη συνεργασία με το Τόκιο στη βάση των αρχών καλής γειτονίας και του σεβασμού των συμφερόντων ο ένας του άλλου.
Μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Putin, ο ιάπωνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο υπουργός των Δυνάμεων Αυτοάμυνας της Ιαπωνίας θα επισκεφθεί τη Ρωσία τον Οκτώβριο, ενώ ανέφερε επίσης ότι είναι αναγκαίο να λυθεί το ζήτημα των απαγωγών Ιαπώνων πολιτών στις οποίες είχε προβεί κατά το παρελθόν η Βόρεια Κορέα και πως το θέμα αυτό είχε την υποστήριξη του ρώσου προέδρου.
Σημειώνεται ότι ο Abe βρίσκεται στη Ρωσία για να συμμετάσχει στο Οικονομικό φόρουμ της Ανατολής που θα πραγματοποιηθεί στο Βλαδιβοστόκ στις 11-13 Σεπτεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης