Οικονομία

Ross (Υπ. Εμπορίου ΗΠΑ): Στόχος να μπει η Ελλάδα σε πραγματική τροχιά ανάπτυξης - Ενεργειακός κόμβος η Αλεξανδρούπολη

tags :
Ross (Υπ. Εμπορίου ΗΠΑ): Στόχος να μπει η Ελλάδα σε πραγματική τροχιά ανάπτυξης - Ενεργειακός κόμβος η Αλεξανδρούπολη
Ross (Υπ. Εμπορίου ΗΠΑ): το επόμενο βήμα είναι να μπει η Ελλάδα σε πραγματική τροχιά ανάπτυξης - Ενεργειακός κόμβος η Αλεξανδρούπολη
«Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα βήματα βγαίνοντας από τα μνημόνια.
Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία» δήλωσε, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, στην ΕΡΤ ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Wilbur Ross προσθέτοντας, επίσης, ότι «το επόμενο βήμα είναι να μπει η οικονομία σε πραγματική τροχιά ανάπτυξης».
Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, αναφερόμενος στα θέματα της ανάπτυξης υποστήριξε ότι το πιο σημαντικό το οποίο μπορεί να κάνει η Ελλάδα, στην επόμενη φάση, είναι η αλλαγή της ψυχολογίας των επιχειρήσεων.
Αναφερόμενος στο θέμα της ανεργίας ο κ. Ross περιέγραψε το παράδειγμα της Αμερικής λέγοντας: «Αυτό που κάναμε στις ΗΠΑ ήταν ότι ξεφορτωθήκαμε πολλούς ελέγχους για να βοηθήσουμε την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.
Κι ο ρυθμός αύξησης των κεφαλαιακών δαπανών κι οι προσλήψεις εργαζομένων από τις επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα.
Τώρα, ξέρω ότι η κανονιστική μεταρρύθμιση θεωρείται ότι σημαίνει απόλυση δημοσίων υπαλλήλων.
Εμείς δεν κάναμε αυτό.
Στην πραγματικότητα, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν μεγαλύτερο έργο επειδή τώρα υπάρχουν περισσότερα προγράμματα από πριν.
Οπότε, με την κανονιστική μεταρρύθμιση δεν εννοούμε την απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων.
Αυτό που εννοούμε είναι η διαύγεια της μεταρρύθμισης μόνο με τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για τη δημόσια ασφάλεια.
Έτσι, οι επιχειρήσεις αισθάνονται ελεύθερες να αναβαθμιστούν».
Ερωτηθείς «τι μήνυμα μετέφερε στο πρωθυπουργό από τον Λευκό Οίκο και τον πρόεδρο Trump;» ο κ. Ross δήλωσε, αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Πέρασα αρκετό χρόνο χθες, αλλά και σήμερα μαζί του.
Είναι, σαφώς, υπέρ της Αμερικής, όπως κι εμείς υπέρ της Ελλάδας.
Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός δεσμός φιλίας.
Έφτασε σε μεγάλο βαθμό συμφωνίας με τον πρόεδρο Trump το οποίο είναι, επίσης, πολύ σημαντικό.
Ο πρόεδρος Trump δε θα είχε συμφωνήσει να κάνουμε με τον κ. Δραγασάκη τον οικονομικό διάλογο εάν δεν επιδιώκαμε στενότερες και πιο σταθερές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες».
Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, στην τηλεοπτική τους συνέντευξη στην ΕΡΤ αναφέρθηκε και στα θέματα ενέργειας περιγράφοντας τις προτεραιότητες των ΗΠΑ στην περιοχή λέγοντας: «Νομίζουμε ότι είναι πολύ επικίνδυνη τακτική να εξαρτάται η Ευρώπη από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.
Είναι πολύ επικίνδυνο να βρίσκεται σε αυτή τη θέση.
Δείγμα καλής πολιτικής είναι η διεύρυνση των ενεργειακών πηγών.
Όμως, δημιουργείται, επίσης, γεωπολιτική εξάρτηση.
Οπότε, ενθαρρύνουμε άλλους τερματικούς σταθμούς στην ατλαντική ακτή της Ευρώπης».
Τέλος έκανε ειδική αναφορά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και συνδέοντάς το με τα θέματα της ενέργειας είπε: «Υποστηρίζουμε πολύ την ενέργεια στην Αλεξανδρούπολη.
Κατ' αρχήν είναι μια πολύ καλή θέση για τροφοδοσία καυσίμου σε όλα τα Βαλκάνια αλλά ίσως και στη βόρεια Ευρώπη.
Ο διαχειριστής αυτής της δεξαμενής, ο διαχειριστής του ιδιωτικού τομέα ανέλαβε ως επενδυτής τον μεγάλο ελληνικό αγωγό. Αυτό αποτελεί προοπτική για κάθετη ολοκλήρωση σε αυτόν τον τομέα.
Άρα, δεν είναι θεωρητική προσέγγιση.
Είναι μια πραγματική προσέγγιση με πραγματικούς αριθμούς, πραγματικά χρονοδιαγράμματα.
Επίσης, θα μπορούσε να κάνει την Ελλάδα ένα μεγάλο κόμβο για την κεντρική Ευρώπη».
(Η πλήρης συνέντευξη του κ. Ross θα μεταδοθεί αύριο Τρίτη, 11/9, μεταξύ 10:00 και 12:00, από την εκπομπή της ΕΡΤ "Απευθείας")

Pyatt: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας αλλά και την ικανοποίησή του για την σημαντική παρουσία των αμερικανικών επιχειρήσεων στο Περίπτερο 13, στην 83η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), εξέφρασε ο πρέσβης της Ουάσιγκτον στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt.
Κατά τη διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού του στις εργασίες του 3rd Export Forum USA 2018, με τίτλο «FoodUSA: Innovation & Disruption is ON» ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, υπογράμμισε πως ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα, ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ανάκαμψη της οικονομίας της Ελλάδας.
Πρόσθεσε, δε, ότι η Ελλάδα είναι σημαντική και ως πύλη για την ευρύτερη περιοχή, στα Δυτικά Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και αναφερόμενος στην πορεία των οικονομικών και εμπορικών διμερών σχέσεων, εξέφρασε την πεποίθηση πως μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω.
Το 3rd Export USA Forum με τίτλο «FoodUSA: Innovation & Disruption is ON» έχει στο επίκεντρό του, την αμερικανική βιομηχανία τροφίμων.
Στη διάρκεια των εργασιών του, εμπειρογνώμονες της αγοράς των ΗΠΑ θα αναπτύξουν θέματα σε σχέση με το πώς η καταναλωτική συμπεριφορά διαμορφώνει τις τάσεις της αγοράς, ποια είναι τα βήματα για τη δημιουργία νέων προϊόντων στην αγορά, τι ψάχνουν οι Αμερικανοί αγοραστές και πως ο συνδυασμός καινοτομίας - ανομοιογένειας είναι αναπτυξιακό «εργαλείο» για τη συγκεκριμένη βιομηχανία.

Στροφή σε specialty προϊόντα στην αγορά των ΗΠΑ

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο φόρουμ, μέχρι το 2017 η αγορά της Αμερικής διαμορφώνεται στα 140 δισεκ. ευρώ περιλαμβάνει και το λιανικό εμπόριο και την εστίαση, το 65% των καταναλωτών αγοράζουν προϊόντα specialty, δηλαδή προϊόντα, που είτε είναι σε μικρές συσκευασίες, είτε έχουν κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό μέσα, για παράδειγμα κριτσίνια με γεύση σπανάκι, είπε ο υπεύθυνος του TradeUSA Lead του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιάννης Μωύσογλου.
Από τις δέκα πρώτες κατηγορίες (προϊόντων) οι επτά βρίσκονται στα... ψυγεία και πρόκειται - όπως εξήγησε ο κ. Μωυσόγλου - για «τυριά, θαλασσινά, είναι προϊόντα με κατεύθυνση την υγιεινή διατροφή».
Εν τω μεταξύ, κριτήρια επιλογής και αγοράς προϊόντων που στο παρελθόν ήταν κυρίαρχα για την τελική απόφαση των καταναλωτών, όπως η ευκολία, η τιμή ή η γεύση, πλέον έχουν μπει στο... «ράφι», αφού έχουν αλλάξει άρδην οι «συνιστώσες» αποφάσεων αγοράς των προϊόντων.
Δηλαδή, όπως εξήγησε ο κ. Μωύσογλου, οι καταναλωτές πλέον «δεν αγοράζουν με βάση τα παλιά κριτήρια (...) έχει εξελιχθεί όλο αυτό, εξελίσσεται περισσότερο στην καθημερινή τους διατροφή, (εξετάζουν) πόσο υγιεινά τρώνε, τα συστατικά των προϊόντων, πώς οι παραγωγοί έχουν παράξει το προϊόν τους με ασφάλεια (food safety)».

Αξιόπιστος συνεργάτης επιχειρηματιών από τις ΗΠΑ οι ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων

Αυτή τη στιγμή οι ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών αποδεικνύουν το δυναμισμό τους, παρά τα όσα υπέστησαν από την οικονομική κρίση, και γι’ αυτό μπορούν να γίνουν ο αξιόπιστος συνεργάτης επιχειρηματιών από τις ΗΠΑ, τόνισε στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης.
«Έχουμε την πλήρη εικόνα των αγορών που δραστηριοποιούμαστε και γι’ αυτό τα βήματα εξωστρέφειας είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά, προσαρμόζουμε τα προϊόντα μας και τον τρόπο λειτουργίας μας στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των τοπικών αγορών, αναπτύσσουμε αποτελεσματικά δίκτυα πωλήσεων των προϊόντων μας, γεγονός που μας επιτρέπει να καλύπτουμε γρήγορα τις ανάγκες των διεθνών αγορών, διαθέτοντας έτσι πολύ μεγάλη αξιοπιστία, και, τέλος, ξεπερνάμε εύκολα τις φοβίες των πελατών μας και κερδίζουμε την εμπιστοσύνη τους, χάρη στην αξιοπιστία μας», είπε ο κ. Σαββάκης και συμπλήρωσε:
«Αυτοί οι παράγοντες καθιστούν τις ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων έναν αξιόπιστο εμπορικό εταίρο για τις επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ.
Οι συνάδελφοι επιχειρηματίες από τις ΗΠΑ σε μας θα βρουν τον κατάλληλο εταίρο, που με επαρκή γνώση των προϊόντων που παράγει και με αξιοπιστία στην παραγωγή και την παράδοση των προϊόντων του, μπορεί να συνεργασθεί μαζί μας».

Οι ΗΠΑ ο 7ος πιο σημαντικός εξαγωγικός προορισμός για την Ελλάδα

Οι ΗΠΑ αποτελούν τον έβδομο πιο σημαντικό εξαγωγικό προορισμό για την Ελλάδα «με τις εξαγωγές μας να ανέρχονται σε 1,1 δισ. ευρώ και το μερίδιο εξαγωγών σε 4% για το 2017» τόνισε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Δρ. Κυριάκος Λουφάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών από την Ελλάδα στις ΗΠΑ ανήλθαν στο ποσό των 313,4 εκατ. ευρώ για το 2017, ενώ οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 6% των παγκόσμιων εξαγωγών του κλάδου για την Ελλάδα.
Οι σημαντικότερες κατηγορίες του κλάδου που εξάγονται στις ΗΠΑ είναι τα παρασκευάσματα λαχανικών και φρούτων με μερίδιο εξαγωγών 51,7%, τα λίπη και έλαια με μερίδιο εξαγωγών 14,1%, τα γαλακτοκομικά (7,7%), τα ψάρια (6,2) και τα παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά (5,2%).
Ο κ. Λουφάκης αναφέρθηκε, επίσης, και στα πλεονεκτήματα του αγροτικού τομέα, τα οποία, βάσει και πρόσφατης μελέτης της Εθνικής Τράπεζας μπορούν να δώσουν ώθηση στην αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας.
Η μελέτη ανέδειξε 18 προϊόντα, τα οποία στήριξαν τις εξαγωγές και την ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια της κρίσης, από τα οποία τα 12 ανήκουν στον αγροδιατροφικό κλάδο.
«Μεταξύ των 18 αυτών εξαγωγικών προϊόντων εντοπίζουμε την κομπόστα ροδάκινο, ούσα πρώτη στον κόσμο με μερίδιο 20%, το φρέσκο ψάρι με μερίδιο 17% στις παγκόσμιες εξαγωγές, τις ελιές οι οποίες εξάγονται σε 88 χώρες και το διάστημα 2009-2017 παρουσίασαν αύξηση εξαγωγών κατά 110%, ενώ παράλληλα διεύρυναν το παγκόσμιο μερίδιό τους από 19% το 2009 σε 26% το 2017», σημείωσε ο κ. Λουφάκης.
Διοργανωτής της εκδήλωσης είναι το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με συνδιοργανωτές τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης