Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σαράντος Λέκκας (οικονομολόγος): Η Ελλάδα είναι δέσμια των πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2060

tags :
Σαράντος Λέκκας (οικονομολόγος): Η Ελλάδα είναι δέσμια των πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2060
Σαράντος Λέκκας (οικονομολόγος): Η Ελλάδα είναι δέσμια των πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2060
H παρουσία Τσίπρα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης επιβεβαίωσε αυτό που οι πάντες γνωρίζουν, ότι η χώρα είναι δέσμια των πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2060.
Τελεί υπό κηδεμονία και τα περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών είναι ελάχιστα για να μην ισχυριστούμε μηδενικά.
Οπότε, κάθε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων μέσω διαρροών για εξαγγελίες που θα μεταβάλλουν την δυσχερή θέση των πολιτών πάντα θα προσκρούει στον φόβο των αγορών.
Οι εξαγγελίες προσδιορίστηκαν  στην επιστροφή αναδρομικών προς συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες (ένστολοι, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί) και στη πρόθεση μείωσης του ΕΝΦΙΑ από το 2019.
Οι λοιπές ήταν εξαγγελίες που μόνο θυμηδία προκαλούν αφού προσδιορίζονται σε χρόνο που αφορά άλλο πολιτικό κύκλο και άλλη κυβέρνηση.
Το να ισχυρίζεται κάποιος ότι θα μειώσει το ΦΠΑ από το 2021 και τους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος σε βάθος τετραετίας απλά επιβεβαιώνει τα αδιέξοδα του.
Δεν θα ασχοληθούμε με την προσπάθεια ευκαιριακών εντυπώσεων τύπου τα ψηφισμένα μέτρα περιορισμού συντάξεων και αφορολόγητου δεν θα ισχύσουν διότι η διαπραγματευτική ικανότητα θα πείσει τους δανειστές ότι αφορά δίκαιο αίτημα που πρέπει να γίνει πράξη διότι μας προσβάλει ως νοήμονες ανθρώπους.
Και μόνο η αναφορά Τσίπρα ότι η όποια αναβολή υλοποίησης ενός ψηφισμένου μέτρου απαιτεί την σύμφωνη γνώμη των δανειστών υποδηλώνει την μηδενική ευχέρεια της παρούσας κυβερνητικής πλειοψηφίας να ξεφύγει από το πλαίσιο μέτρων που ικανοποιούν την συνθήκη συγκεκριμένων πρωτογενών πλεονασμάτων.
Το ευτράπελο είναι ότι οι σημερινοί κυβερνώντες νομίζουν ότι έχουν την ελευθερία κινήσεων έχοντας πριν νομοθετήσει την βρόγχο που πνιγεί τις κοινωνικές ομάδες.
Μπορεί η τάση κάθε κυβέρνησης ειδικά όταν δημοκοπικά καταρρέει να είναι προς την κατεύθυνση παροχών όμως σε σχέση με το παρελθόν η μεταβολή των συνθηκών έχει αλλάξει το τρόπο που οι δημοσιονομικά μη ορθές πρακτικές τιμωρούνται .
Όταν υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, όταν οι αγορές έχουν επικεντρωθεί σε αυτές ως το μοναδικό κριτήριο αναχρηματοδότησης των δανείων που έχουν ληφθεί στα πλαίσια των μνημονίων τότε ο πέλεκυς θα  είναι βαρύς έναντι των αποκλίσεων που θα καταγράφονται ακόμη και ως πρόθεση.
Πριν ανέβει ο Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη η διαρροή των εξαγγελιών ως μέθοδος αποκωδιποίησης των προθέσεων των αγορών είχε οδηγήσει τις αποδόσεις των ομολόγων σε επίπεδα κρίσης πράγμα που έδειξε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ο πραγματικός πρωθυπουργός της χώρας δεν είναι πρόσωπο που χειρίζεται με αυτονομία τις κυβερνητικές προοπτικές αλλά οι απρόσωπες αγορές.
Το πόσο έχει παραχωρηθεί η εθνική κυριαρχία σε τρίτους φάνηκε από την τοποθέτηση Τσίπρα σε σχέση με το Μακεδονικό όταν κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πει στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ εάν είναι διατεθειμένος να μην υλοποίηση  την συμφωνία των Πρεσπών.
Οι άνθρωποι που γαλουχήθηκαν με συνθήματα όπως «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» επικαλούνται ως φόβητρο το ΝΑΤΟ για να πείσουν τους ΄ανθρώπους της συντήρησης να υιοθετήσουν την ατζέντα υποτέλειας αναφορικά με τα εθνικά θέματα.
Η Ελλάδα πληρώνει τις πρακτικές του λαϊκισμού, από το λεφτά υπάρχουν, τους αγανακτισμένους, τα κινήματα δεν πληρώνω, τις Βαρουφάκειες λογικές έως τις υπερφίαλες δηλώσεις ότι εμείς θα χτυπούμε τα ταμπούρλα και οι αγορές θα χορεύουν.
Η Ελλάδα έχει χάσει την εθνική της κυριαρχία ,από δικά της και μόνο λάθη,  τουλάχιστον ας μην χάσει και την αξιοπρέπεια της.
Το τελευταίο δεν έχει κόστος μπορεί να αποτυπωθεί με πράξεις που θα δείχνουν ότι έχουμε συνειδητοποιήσει την σημερινή πραγματικότητα και κυρίως συνειδητοποιήσει ότι ο λαϊκισμός δεν έχει οφέλη ούτε εκλογικά ούτε φυσικά εθνικά.
                                        
Σαράντος Λέκκας, Οικονομολόγος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης