Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει την πολιτική στήριξη των ΗΠΑ, την ανοχή των Βρυξελλών αλλά δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών

tags :
Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει την πολιτική στήριξη των ΗΠΑ, την ανοχή των Βρυξελλών αλλά δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών
Γιατί οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα
Η ελληνική κυβέρνηση Τσίπρα, όπως διαπιστώνεται από τις τελευταίες εξελίξεις, έχει την πολιτική στήριξη των ΗΠΑ, έχει την ανοχή των Βρυξελλών που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα με επιφυλακτικότητα αλλά….το κυριότερο όλων η Ελλάδα δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Εάν κάποιος πιστεύει ότι ο Trump ο αμερικανός πρόεδρος θα σηκώσει το τηλέφωνο και θα πει στα αμερικανικά funds επενδύστε στην Ελλάδα θα είναι 100% λάθος.
Οι επενδυτές δεν λειτουργούν έτσι ειδικά όταν έχουν χάσει σωρευτικά πάνω από 7-8 δισεκ. τα τελευταία 8 χρόνια από την Ελλάδα.
Ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός έχει την στήριξη των ΗΠΑ και ειδικά της αμερικανικής κυβέρνησης αλλά να θυμίσουμε ότι ο W. Ross ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου ήταν επενδυτής στην Ελλάδα, είχε επενδύσει στην Eurobank και επειδή έχασε τα κεφάλαια που είχε επενδύσει περίπου 50 εκατ αποχώρησε.
Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα για δύο λόγους
1)Γιατί ελέγχουν την Ελλάδα ενεργειακά και αποκόπτουν τους ρώσους.
2)Γιατί η Ελλάδα ανοίγει τον δρόμο να διεισδύσει το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, όπως στην περίπτωση της FYROM.
Η στήριξη των αμερικανών λοιπόν είναι πολιτική και εν μέρει οικονομική αλλά στην πράξη η Ελλάδα δίνει περισσότερα στους αμερικανούς από ότι λαμβάνειν.
Στις Βρυξέλλες όπως αποδεικνύεται και με την ομιλία Τσίπρα στο ευρωκοινοβούλιο αντιμετωπίζουν την ελληνική κυβέρνηση με ανοχή.
Στην πράξη οι Βρυξέλλες διατηρούν την Ελλάδα σε καθεστώς επιτήρησης και δεν είναι τυχαίο
1)ότι η Ελλάδα παραμένει σε καθεστώς αυξημένης εποπτείας
2)Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 και πλεονάσματα 2,2% από το 2023 έως το 2060
3)Οι Βρυξέλλες έχουν ξεκαθαρίσει στην Ελλάδα ότι οποιαδήποτε απόκλιση από τις μεταρρυθμίσεις θα σηματοδοτήσει την άρση των μέτρων ελάφρυνσης για το χρέος.
Αυτά τα 3 μέτρα επιβεβαιώνουν την στάση ανοχή των Βρυξελλών στην Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κερδίσει την μάχη των αγορών

Μπορεί βραχυπρόθεσμα να καταγράφεται βελτίωση στα ομόλογα και από 4,55% να έχει υποχωρήσει το 10ετές στο 4,10% - που αποτελεί και το fair value – ωστόσο οι επενδυτές όπως δείχνουν με την στάση τους στο χρηματιστήριο δεν είναι ακόμη πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα αποτελεί success story.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δείξει δείγματα γραφής τέτοια που να ενθουσιάσει τις αγορές.
Μια από τις βασικές – δομικές αδυναμίες της κυβέρνησης Τσίπρα είναι ότι δεν έχει πείσει τις αγορές οι οποίες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα με μεγάλη καχυποψία.
Μια από τις αποτυχίες της κυβέρνησης Τσίπρα είναι ότι οι τράπεζες δεν έχουν αναρρώσει από τις βαριές ασθένειες τους οπότε δεν μπορούν να συνδράμουν στην ανάκαμψη.
Στα ομόλογα η βελτίωση που σημειώνεται εσχάτως είναι τεχνική κίνηση που επαναφέρει το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 110-120 μονάδες βάσης στα φυσιολογικά επίπεδα άπαξ και η παροχολογία Τσίπρα στην ΔΕΘ μετριάστηκε.
Το συμπέρασμα είναι ότι ο διάλογος Ελλάδος με τις αγορές θα συνεχίσει να είναι δύσκολος και επώδυνος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης