Η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει κλονιστεί, οι ισχυρές τραπεζικές απώλειες επανήλθαν επιβεβαιώνοντας την θέση του bankingnews.
(upd20)Ισχυρές τραπεζικές απώλειες σημειώθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς σύμφωνα με πληροφορίες γαλλικό fund μέσω Goldmah Sachs, Morgan Stanley και J.P. Morgan προέβη σε πωλήσεις σε Εθνική -8% και τράπεζες -7% παρασύροντας τον Γενικό Δείκτη στην ζώνη των 690 μονάδων.
Την προβληματική εικόνα των τραπεζών την επιβεβαόωσαν και οι εκθέσεις των ξένων οίκων Citigroup, Deutsche bank κ.α. οι οποίες μείωσαν αισθητά τις τιμές στόχους.
Οι πιέσεις επεκτάθηκαν και σε δεικτοβαρείς τίτλους του FTSE 25 όπως ΔΕΗ -5%, ΕΥΔΑΠ, Lamda, ΟΠΑΠ και οι οποίες συνέβαλαν στην αρνητική εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς.
Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα υποδηλώνει ότι η εμπιστοσύνη εγχώριων και ξένων επενδυτών έχει κλονιστεί και δεν είναι διατεθειμένοι για νέο ρίσκο ακόμη, και σε αυτές τις ακραίες διακυμάνσεις τιμών των μετοχών.
Πάντως στα ελληνικά ομόλογα όπως έχει προβλεφθεί σημειώνεται ανάκαμψη με αποδόσεις στην 10ετία να έχουν βελτιωθεί στο 4,09% ενώ και στην Ιταλία στο 10ετές εμφανίζει απόδοση 2,89% μειώνοντας την διαφορά του spread Ελλάδος – Ιταλίας στο 1,20%.
Με το φόβο να μην έρθει σε ρήξη με τις αγορές και τους δανειστές η ελληνική κυβέρνηση δεν ρίσκαρε και μετρίασε την παροχολογία, γεγονός που αποτυπώθηκε μόνο για μια ημέρα στην χρηματιστηριακή αγορά χωρίς την απαιτούμενη δυναμική για ουσιαστική αλλαγή του αρνητικού κλίματος
Πιθανότατα ίσως παρατηρηθούν τις προσεχείς ημέρες κάποιες εισροές λόγω ότι η Πολωνία αναβαθμίσετε σε αναπτυγμένη αγορά από αναδυόμενη στις 21 Σεπτεμβρίου, οπότε θα αυξηθεί το ειδικό βάρος των άλλων αναδυόμενων αγορών όπως και της Ελλάδος
Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν οι τράπεζες με χαμηλό όγκο και τζίρο συναλλαγών.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Εθνική -8,59% και η Πειραιώς -8,14% οι οποίες έκλεισαν στο χαμηλό της ημέρας στην δημοπρασία και ακολούθησε η Alpha Bank -7,24% και η Eurobank -4,29%
Στα τραπεζικά νέα που παραμένουν αγκάθι στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι τράπεζες στο γ΄ τρίμηνο του 2018 δεν εμφανίζουν ουσιώδεις διαφοροποιήσεις στα αποτελέσματα τους σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2018 που ήταν φτωχό ποιοτικά.
Οι τράπεζες με πρόβλημα στα προ προβλέψεων έσοδα και πρόβλημα στα κεφάλαια τα οποία μειώνονται και είναι χαμηλής στάθμης ποιοτικά δεν μπορούν να αποτελέσουν επενδυτικό κίνητρο.
Στον FTSE 25 επικράτησε πτωτική εικόνα στην πλειοψηφία των τίτλων με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Sarantis, Lamda ,ΟΛΠ ενώ με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι ΕΛΠΕ, Coca Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Aegean
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε πτωτικά στις 692 μονάδες με πτώση -1,84% έχοντας υψηλό στις 706,53 μονάδες και χαμηλό στις 689,62 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 34 εκατ. ευρώ και ο όγκος 15 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 11 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1 εκατ. ευρώ και όγκου 362 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 255 χιλ. τεμάχια αξίας 346 χιλ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 107 χιλ. τεμάχια αξίας 661 χιλ. ευρώ
Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς
Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ζήτησαν χθες τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών την πλήρη ποσοτικοποίησή τους, ανοίγοντας έτσι δυναμικά την «αυλαία» των συζητήσεων που θα ακολουθήσουν στη μεταμνημονιακή εποχή.
Επίσης ενημερώνονται για την πορεία υλοποίησης των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.
Αμέσως μετά το τέλος της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου θα εκδοθούν δύο εκθέσεις.
Η πρώτη της ενισχυμένης εποπτείας θα δημοσιευτεί τον Νοέμβριο και η δεύτερη στα τέλη Φεβρουαρίου.
Στο ευρωπαϊκό ακροατήριο στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα τα κατάφερε, ενώ δεσμεύθηκε ότι δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν στην κρίση και ότι θα συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια.
Τόνισε ότι ήδη από την περασμένη χρονιά η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη, με τις προβλέψεις για φέτος να προσεγγίζουν το 2,5% ενώ έκανε αναφορά για τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας στην εξυγίανση στα δημόσια οικονομικά, σε έργα και επενδύσεις, ανεργία, υγεία κ.α
Τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας αλλά και την ικανοποίησή του για την σημαντική παρουσία των αμερικανικών επιχειρήσεων στην ΔΕΘ εξέφρασε ο πρέσβης της Ουάσιγκτον στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, υπογράμμισε πως ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα, ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ανάκαμψη της οικονομίας της Ελλάδας.
Πρόσθεσε, δε, ότι η Ελλάδα είναι σημαντική και ως πύλη για την ευρύτερη περιοχή, στα Δυτικά Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και αναφερόμενος στην πορεία των οικονομικών και εμπορικών διμερών σχέσεων, εξέφρασε την πεποίθηση πως μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω.
Οι τράπεζες κατήγγειλαν τα ενήμερα δάνεια 45 εκατ της Folli Follie όταν μάλιστα πριν λίγο καιρό είχαν εξασφαλίσει πρόσθετες εγγυήσεις το Attica Πολυκαταστήματα
Τα δάνεια με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια δηλαδή εάν εξυπηρετούνται οι όροι της δανειακής σύμβασης, εξυπηρετούνται κανονικότατα, όμως με όρους SSM επειδή η εταιρία Folli Follie έχει περιέλθει σε επιχειρηματική περιπέτεια λόγω της γνωστής κρίσης θεωρείται υψηλού κινδύνου και τυπικά θεωρείται NPEs.
Οι τράπεζες με την καταγγελία των συμβάσεων ουσιαστικά θέλουν να αποφύγουν την διελκυστίνδα του άρθρου 106 και ταυτόχρονα να μην υποστούν haircut που θα μπορούσε να φθάσει και το 50% των υποχρεώσεων της Folli Follie προς ομολογιούχους και πιστωτές.
Σημειώνεται πως σήμερα οι μετοχές της ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ είναι εκτός διαπραγμάτευσης, λόγω reverse split.σε αναλογία 1 νέα μετοχή στις 7 παλαιές, έως την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου
Με μεικτά πρόσημα οι ασιατικές αγορές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο +1,26%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε πτωτικά στο -0,18% στις 2.664,84 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε στο -0,77% στις 26409 μονάδες
Με πτωτικές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Με αρνητικά πρόσημα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ειδικότερα ο DAX καταγράφει πτώση -0,41%, ο CAC 40 στο -0,02%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται με πτώση -0,59%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,06% ενώ ο FTSE 100 κινείται πτωτικά στο -0,50%
Στην Wall ο Dow κινείται με οριακή άνοδο +0,04% ο S&P 500 καταγράφει οριακά κέρδη +0,01% και το ETF GREC στο -2,95% (8,23 δολ.)
Η εικόνα τεχνικής ευφορίας στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά την ΔΕΘ, κράτησε μόνο μια ημέρα
Η εξαγγελία των μέτρων με την στρατηγική των μεταχρονολογημένων επιταγών…με ορίζοντα 4ετίας δεν προκάλεσε τις αγορές ούτε τους δανειστές.
Όμως ο συνδυασμός πολλών παραμέτρων θα κρίνει το αποτέλεσμα για το μέλλον στο ελληνικό χρηματιστήριο
Οι παράμετροι είναι πολλοί και δεν εξαρτώνται μόνο από τα εσωτερικά δρώμενα της χώρας
1)Οι τράπεζες στο γ΄ τρίμηνο του 2018 δεν εμφανίζουν ουσιώδεις διαφοροποιήσεις στα αποτελέσματα τους σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2018 που ήταν φτωχό ποιοτικά.
2)Οι δανειστές βρίσκονται στην Ελλάδα για τον πρώτο μεταμνημονιακό έλεγχο – αξιολόγηση καθώς εάν αποχωρήσουν χωρίς προβλήματα και παρατηρήσεις θα είναι καλό νέο.
3)Τι εισροές στις αναδυόμενες αγορές καθώς η Πολωνία αναβαθμίζεται στις 21 Σεπτεμβρίου σε ανεπτυγμένη αγορά οπότε θα υπάρξει κινητικότητα.καθώς θα αυξηθεί το ειδικό βάρος των άλλων αναδυόμενων αγορών όπως και της Ελλάδος, οπότε αναμένονται εισροές έως 180 εκατ. ευρώ.
4)Η Ιταλία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης με το Ιταλικό 10ετές στο 2,90% ενώ η τουρκική λίρα έχει σταθεροποιηθεί στις 6,45 ανά δολάριο.
Υπό αυτές τις παραμέτρους θα μπορούσε η αγορά να έχει ακόμη κάποια ανοδικά περιθώρια αλλά όχι κάτι σπουδαίο.
Αυτό όμως που δεν αλλάζει βραχυπρόθεσμα είναι η προβληματική εικόνα των τραπεζών καθώς έχουν περιοριστεί σε ένα στενό εύρος τιμών και κάτω από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015
Με ισχυρές απώλειες οι τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα - Μεγαλύτερες πιέσεις στην Εθνική και στην Πειραιώς
Με ισχυρές πιέσεις έκλεισαν οι τραπεζικές με χαμηλό τζίρο και όγκο συναλλαγών και με την Εθνική και Πειραιώς να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,8740 ευρώ με πτώση -8,59% με όγκο 1,7 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,71 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0066 ευρώ προ RS ή 0,099 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1νέα).
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1νέα δωρεάν στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 0,99 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,3450 ευρώ με πτώση -7,24% με όγκο 3,07 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,08 δισεκ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Alpha Βank είναι στα 0,9490 ευρώ ή προ RS στα 0,01898 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1νέα)
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,0300 ευρώ με πτώση -8,14% με όγκο 990 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 886 χιλ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,00067 ευρώ προ RS ή 0,067 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) . Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 1,34 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,6700 ευρώ με πτώση -4,29% με όγκο 5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,46 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,35 ευρώ με πτώση -1,05% και με κεφαλαιοποίηση 1,05 δισ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1908 ευρώ με πτώση -3,73% με όγκο 153 χιλ. μετοχές και κεφαλαιοποίηση 88 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 14 ευρώ με πτώση -2,10% και κεφαλαιοποίηση 278 εκατ. ευρώ.
Πτωτική εικόνα στις μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα - Ισχυρές απώλειες στην ΔΕΗ -5,63%
Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειοψηφία στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Sarantis, Lamda, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ
Στον αντίποδα με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν ΕΛΠΕ, Coca Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλές μετοχές του FTSE 25 θεωρούνται ακραία υπερτιμημένες ακόμη και σε αυτές τις τιμές.
Η Coca Cola έκλεισε στα 28,50 ευρώ με άνοδο +1,06% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,58 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,72 ευρώ με πτώση -0,46% και αποτίμηση 5,25 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,5100 ευρώ με πτώση -5,63% και αποτίμηση 350 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,5500 ευρώ με πτώση -1,90% και κεφαλαιοποίηση 360 εκατ ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,0200 ευρώ με πτώση -1,20% έχοντας κεφαλαιοποίηση στα 2,88 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 20 ευρώ με πτώση -0,50% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,54 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,34 ευρώ με άνοδο +1,66% και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,75 ευρώ με άνοδο +0,24% και κεφαλαιοποίηση 2,30 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,61 ευρώ με άνοδο +0,35% και κεφαλαιοποίηση 1,23 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,62 ευρώ με πτώση -2,02% και κεφαλαιοποίηση 1,72 δισ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,40 ευρώ αμετάβλητη και με την κεφαλαιοποίηση στα 279 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0958 ευρώ με πτώση -3,13% με την κεφαλαιοποίηση 90 εκατ. ευρώ
Ανάκαμψη στα ομόλογα το 10ετές στο 4,09% με το 25ετές στο 5,21% - Οι αποδόσεις παραμένουν ακόμη σε επικίνδυνη ζώνη
Νέα ανάκαμψη σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,09%.
Ωστόσο οι αποδόσεις παραμένουν ακόμη σε επικίνδυνη ζώνη.
Τα ελληνικά ομόλογα μειώνουν το spread – την διαφορά απόδοσης με την Ιταλία – στις 120 μονάδες βάσης από 130 μονάδες βάσης.
Εάν σήμερα το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων θα είχε απόδοση 4,40% σίγουρα δεν θα ήταν καλό επιτόκιο.
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 102,27 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,89%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 104,92 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,01% με απόδοση αγοράς 3,05% και απόδοση πώλησης 2,96%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 101,28 μονάδες βάσης και απόδοση 3,18%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 98,28 μονάδες βάσης και απόδοση 3,68% επαναπροσεγγίζει το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 97,43 μονάδες βάσης και απόδοση 4,08% με απόδοση αγοράς 4,09% και απόδοση πώλησης 4,05%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 90,43 μονάδες βάσης και απόδοση 4,84%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 86,58 μονάδες βάσης και απόδοση 5,14%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 86,50 μονάδες βάσης και απόδοση 5,21%
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 367 μονάδες βάσης από 376 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Μεικτή εικόνα στην Ιταλία το 10ετές στο 2,89% η αβεβαιότητα παραμένει
Μεικτή εικόνα καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, καταβάλλεται προσπάθεια ανάκαμψης αλλά ακόμη οι αβεβαιότητες διατηρούνται.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 11/9/2018 στο 0,43% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,91% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,83% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,88% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το παλαιό 10ετές το 2016 είχε φθάσει έως το 4,18% και ιστορικό χαμηλό 1,74% στις 20 Δεκεμβρίου 2017….
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,48% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,89% από 2,84% νωρίτερα σήμερα, με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
www.bankingnews.gr
Την προβληματική εικόνα των τραπεζών την επιβεβαόωσαν και οι εκθέσεις των ξένων οίκων Citigroup, Deutsche bank κ.α. οι οποίες μείωσαν αισθητά τις τιμές στόχους.
Οι πιέσεις επεκτάθηκαν και σε δεικτοβαρείς τίτλους του FTSE 25 όπως ΔΕΗ -5%, ΕΥΔΑΠ, Lamda, ΟΠΑΠ και οι οποίες συνέβαλαν στην αρνητική εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς.
Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα υποδηλώνει ότι η εμπιστοσύνη εγχώριων και ξένων επενδυτών έχει κλονιστεί και δεν είναι διατεθειμένοι για νέο ρίσκο ακόμη, και σε αυτές τις ακραίες διακυμάνσεις τιμών των μετοχών.
Πάντως στα ελληνικά ομόλογα όπως έχει προβλεφθεί σημειώνεται ανάκαμψη με αποδόσεις στην 10ετία να έχουν βελτιωθεί στο 4,09% ενώ και στην Ιταλία στο 10ετές εμφανίζει απόδοση 2,89% μειώνοντας την διαφορά του spread Ελλάδος – Ιταλίας στο 1,20%.
Με το φόβο να μην έρθει σε ρήξη με τις αγορές και τους δανειστές η ελληνική κυβέρνηση δεν ρίσκαρε και μετρίασε την παροχολογία, γεγονός που αποτυπώθηκε μόνο για μια ημέρα στην χρηματιστηριακή αγορά χωρίς την απαιτούμενη δυναμική για ουσιαστική αλλαγή του αρνητικού κλίματος
Πιθανότατα ίσως παρατηρηθούν τις προσεχείς ημέρες κάποιες εισροές λόγω ότι η Πολωνία αναβαθμίσετε σε αναπτυγμένη αγορά από αναδυόμενη στις 21 Σεπτεμβρίου, οπότε θα αυξηθεί το ειδικό βάρος των άλλων αναδυόμενων αγορών όπως και της Ελλάδος
Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν οι τράπεζες με χαμηλό όγκο και τζίρο συναλλαγών.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Εθνική -8,59% και η Πειραιώς -8,14% οι οποίες έκλεισαν στο χαμηλό της ημέρας στην δημοπρασία και ακολούθησε η Alpha Bank -7,24% και η Eurobank -4,29%
Στα τραπεζικά νέα που παραμένουν αγκάθι στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι τράπεζες στο γ΄ τρίμηνο του 2018 δεν εμφανίζουν ουσιώδεις διαφοροποιήσεις στα αποτελέσματα τους σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2018 που ήταν φτωχό ποιοτικά.
Οι τράπεζες με πρόβλημα στα προ προβλέψεων έσοδα και πρόβλημα στα κεφάλαια τα οποία μειώνονται και είναι χαμηλής στάθμης ποιοτικά δεν μπορούν να αποτελέσουν επενδυτικό κίνητρο.
Στον FTSE 25 επικράτησε πτωτική εικόνα στην πλειοψηφία των τίτλων με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Sarantis, Lamda ,ΟΛΠ ενώ με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι ΕΛΠΕ, Coca Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Aegean
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε πτωτικά στις 692 μονάδες με πτώση -1,84% έχοντας υψηλό στις 706,53 μονάδες και χαμηλό στις 689,62 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 34 εκατ. ευρώ και ο όγκος 15 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 11 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1 εκατ. ευρώ και όγκου 362 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 255 χιλ. τεμάχια αξίας 346 χιλ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 107 χιλ. τεμάχια αξίας 661 χιλ. ευρώ
Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς
Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ζήτησαν χθες τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών την πλήρη ποσοτικοποίησή τους, ανοίγοντας έτσι δυναμικά την «αυλαία» των συζητήσεων που θα ακολουθήσουν στη μεταμνημονιακή εποχή.
Επίσης ενημερώνονται για την πορεία υλοποίησης των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.
Αμέσως μετά το τέλος της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου θα εκδοθούν δύο εκθέσεις.
Η πρώτη της ενισχυμένης εποπτείας θα δημοσιευτεί τον Νοέμβριο και η δεύτερη στα τέλη Φεβρουαρίου.
Στο ευρωπαϊκό ακροατήριο στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα τα κατάφερε, ενώ δεσμεύθηκε ότι δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν στην κρίση και ότι θα συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια.
Τόνισε ότι ήδη από την περασμένη χρονιά η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη, με τις προβλέψεις για φέτος να προσεγγίζουν το 2,5% ενώ έκανε αναφορά για τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας στην εξυγίανση στα δημόσια οικονομικά, σε έργα και επενδύσεις, ανεργία, υγεία κ.α
Τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας αλλά και την ικανοποίησή του για την σημαντική παρουσία των αμερικανικών επιχειρήσεων στην ΔΕΘ εξέφρασε ο πρέσβης της Ουάσιγκτον στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, υπογράμμισε πως ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα, ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ανάκαμψη της οικονομίας της Ελλάδας.
Πρόσθεσε, δε, ότι η Ελλάδα είναι σημαντική και ως πύλη για την ευρύτερη περιοχή, στα Δυτικά Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και αναφερόμενος στην πορεία των οικονομικών και εμπορικών διμερών σχέσεων, εξέφρασε την πεποίθηση πως μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω.
Οι τράπεζες κατήγγειλαν τα ενήμερα δάνεια 45 εκατ της Folli Follie όταν μάλιστα πριν λίγο καιρό είχαν εξασφαλίσει πρόσθετες εγγυήσεις το Attica Πολυκαταστήματα
Τα δάνεια με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια δηλαδή εάν εξυπηρετούνται οι όροι της δανειακής σύμβασης, εξυπηρετούνται κανονικότατα, όμως με όρους SSM επειδή η εταιρία Folli Follie έχει περιέλθει σε επιχειρηματική περιπέτεια λόγω της γνωστής κρίσης θεωρείται υψηλού κινδύνου και τυπικά θεωρείται NPEs.
Οι τράπεζες με την καταγγελία των συμβάσεων ουσιαστικά θέλουν να αποφύγουν την διελκυστίνδα του άρθρου 106 και ταυτόχρονα να μην υποστούν haircut που θα μπορούσε να φθάσει και το 50% των υποχρεώσεων της Folli Follie προς ομολογιούχους και πιστωτές.
Σημειώνεται πως σήμερα οι μετοχές της ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ είναι εκτός διαπραγμάτευσης, λόγω reverse split.σε αναλογία 1 νέα μετοχή στις 7 παλαιές, έως την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου
Με μεικτά πρόσημα οι ασιατικές αγορές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο +1,26%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε πτωτικά στο -0,18% στις 2.664,84 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε στο -0,77% στις 26409 μονάδες
Με πτωτικές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Με αρνητικά πρόσημα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ειδικότερα ο DAX καταγράφει πτώση -0,41%, ο CAC 40 στο -0,02%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται με πτώση -0,59%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,06% ενώ ο FTSE 100 κινείται πτωτικά στο -0,50%
Στην Wall ο Dow κινείται με οριακή άνοδο +0,04% ο S&P 500 καταγράφει οριακά κέρδη +0,01% και το ETF GREC στο -2,95% (8,23 δολ.)
Η εικόνα τεχνικής ευφορίας στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά την ΔΕΘ, κράτησε μόνο μια ημέρα
Η εξαγγελία των μέτρων με την στρατηγική των μεταχρονολογημένων επιταγών…με ορίζοντα 4ετίας δεν προκάλεσε τις αγορές ούτε τους δανειστές.
Όμως ο συνδυασμός πολλών παραμέτρων θα κρίνει το αποτέλεσμα για το μέλλον στο ελληνικό χρηματιστήριο
Οι παράμετροι είναι πολλοί και δεν εξαρτώνται μόνο από τα εσωτερικά δρώμενα της χώρας
1)Οι τράπεζες στο γ΄ τρίμηνο του 2018 δεν εμφανίζουν ουσιώδεις διαφοροποιήσεις στα αποτελέσματα τους σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2018 που ήταν φτωχό ποιοτικά.
2)Οι δανειστές βρίσκονται στην Ελλάδα για τον πρώτο μεταμνημονιακό έλεγχο – αξιολόγηση καθώς εάν αποχωρήσουν χωρίς προβλήματα και παρατηρήσεις θα είναι καλό νέο.
3)Τι εισροές στις αναδυόμενες αγορές καθώς η Πολωνία αναβαθμίζεται στις 21 Σεπτεμβρίου σε ανεπτυγμένη αγορά οπότε θα υπάρξει κινητικότητα.καθώς θα αυξηθεί το ειδικό βάρος των άλλων αναδυόμενων αγορών όπως και της Ελλάδος, οπότε αναμένονται εισροές έως 180 εκατ. ευρώ.
4)Η Ιταλία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης με το Ιταλικό 10ετές στο 2,90% ενώ η τουρκική λίρα έχει σταθεροποιηθεί στις 6,45 ανά δολάριο.
Υπό αυτές τις παραμέτρους θα μπορούσε η αγορά να έχει ακόμη κάποια ανοδικά περιθώρια αλλά όχι κάτι σπουδαίο.
Αυτό όμως που δεν αλλάζει βραχυπρόθεσμα είναι η προβληματική εικόνα των τραπεζών καθώς έχουν περιοριστεί σε ένα στενό εύρος τιμών και κάτω από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015
Με ισχυρές απώλειες οι τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα - Μεγαλύτερες πιέσεις στην Εθνική και στην Πειραιώς
Με ισχυρές πιέσεις έκλεισαν οι τραπεζικές με χαμηλό τζίρο και όγκο συναλλαγών και με την Εθνική και Πειραιώς να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,8740 ευρώ με πτώση -8,59% με όγκο 1,7 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,71 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0066 ευρώ προ RS ή 0,099 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1νέα).
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1νέα δωρεάν στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 0,99 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,3450 ευρώ με πτώση -7,24% με όγκο 3,07 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,08 δισεκ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Alpha Βank είναι στα 0,9490 ευρώ ή προ RS στα 0,01898 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1νέα)
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,0300 ευρώ με πτώση -8,14% με όγκο 990 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 886 χιλ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,00067 ευρώ προ RS ή 0,067 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) . Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 1,34 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,6700 ευρώ με πτώση -4,29% με όγκο 5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,46 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,35 ευρώ με πτώση -1,05% και με κεφαλαιοποίηση 1,05 δισ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1908 ευρώ με πτώση -3,73% με όγκο 153 χιλ. μετοχές και κεφαλαιοποίηση 88 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 14 ευρώ με πτώση -2,10% και κεφαλαιοποίηση 278 εκατ. ευρώ.
Πτωτική εικόνα στις μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα - Ισχυρές απώλειες στην ΔΕΗ -5,63%
Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειοψηφία στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Sarantis, Lamda, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ
Στον αντίποδα με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν ΕΛΠΕ, Coca Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλές μετοχές του FTSE 25 θεωρούνται ακραία υπερτιμημένες ακόμη και σε αυτές τις τιμές.
Η Coca Cola έκλεισε στα 28,50 ευρώ με άνοδο +1,06% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,58 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,72 ευρώ με πτώση -0,46% και αποτίμηση 5,25 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,5100 ευρώ με πτώση -5,63% και αποτίμηση 350 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,5500 ευρώ με πτώση -1,90% και κεφαλαιοποίηση 360 εκατ ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,0200 ευρώ με πτώση -1,20% έχοντας κεφαλαιοποίηση στα 2,88 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 20 ευρώ με πτώση -0,50% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,54 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,34 ευρώ με άνοδο +1,66% και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,75 ευρώ με άνοδο +0,24% και κεφαλαιοποίηση 2,30 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,61 ευρώ με άνοδο +0,35% και κεφαλαιοποίηση 1,23 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,62 ευρώ με πτώση -2,02% και κεφαλαιοποίηση 1,72 δισ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,40 ευρώ αμετάβλητη και με την κεφαλαιοποίηση στα 279 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0958 ευρώ με πτώση -3,13% με την κεφαλαιοποίηση 90 εκατ. ευρώ
Ανάκαμψη στα ομόλογα το 10ετές στο 4,09% με το 25ετές στο 5,21% - Οι αποδόσεις παραμένουν ακόμη σε επικίνδυνη ζώνη
Νέα ανάκαμψη σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,09%.
Ωστόσο οι αποδόσεις παραμένουν ακόμη σε επικίνδυνη ζώνη.
Τα ελληνικά ομόλογα μειώνουν το spread – την διαφορά απόδοσης με την Ιταλία – στις 120 μονάδες βάσης από 130 μονάδες βάσης.
Εάν σήμερα το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων θα είχε απόδοση 4,40% σίγουρα δεν θα ήταν καλό επιτόκιο.
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 102,27 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,89%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 104,92 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,01% με απόδοση αγοράς 3,05% και απόδοση πώλησης 2,96%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 101,28 μονάδες βάσης και απόδοση 3,18%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 98,28 μονάδες βάσης και απόδοση 3,68% επαναπροσεγγίζει το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 97,43 μονάδες βάσης και απόδοση 4,08% με απόδοση αγοράς 4,09% και απόδοση πώλησης 4,05%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 90,43 μονάδες βάσης και απόδοση 4,84%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 86,58 μονάδες βάσης και απόδοση 5,14%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 86,50 μονάδες βάσης και απόδοση 5,21%
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 367 μονάδες βάσης από 376 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Μεικτή εικόνα στην Ιταλία το 10ετές στο 2,89% η αβεβαιότητα παραμένει
Μεικτή εικόνα καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, καταβάλλεται προσπάθεια ανάκαμψης αλλά ακόμη οι αβεβαιότητες διατηρούνται.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 11/9/2018 στο 0,43% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,91% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,83% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,88% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το παλαιό 10ετές το 2016 είχε φθάσει έως το 4,18% και ιστορικό χαμηλό 1,74% στις 20 Δεκεμβρίου 2017….
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,48% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,89% από 2,84% νωρίτερα σήμερα, με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών