Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αθώοι όσοι ενεπλάκησαν στα δομημένα ομόλογα - Τελεσίδικη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου

tags :
Αθώοι όσοι ενεπλάκησαν στα δομημένα ομόλογα - Τελεσίδικη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου
Τα δομημένα ομόλογα είχαν εκδοθεί βάσει του Αγγλικού δικαίου δεν υπόκειντο σε καμίας μορφής «κουρέματος» και μείωσης του κεφαλαίου τους
Έπεσε η αυλαία στην πολύκροτη δίκη  των δομημένων ομολόγων τελεσίδικα πλέον στο πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών.
Μετά την αθωωτική πρόταση του Εισαγγελέα, την θετική για τους κατηγορούμενους έκθεση πραγματογνωμοσύνης των ειδικών που είχε διορίσει το δικαστήριο, αλλά και τις μαρτυρίες 100 περίπου τεχνοκρατών στα χρηματοοικονομικά που κατέθεσαν στο ακροατήριο, η απόφαση των δικαστών ήταν αθωωτική για όλους του εμπλεκόμενους στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων, πλην δύο διευθυντικών στελεχών της Ακρόπολις χρηματιστηριακής.
Από το 2007 μέχρι σήμερα η διαδρομή ενός δήθεν «κρυφού» ομολόγου αξίας 280 εκατ ευρώ, που μετά από τέσσερις ενδιάμεσους κατέληξε στα ασφαλιστικά Ταμεία,  ταλάνισε την δικαιοσύνη γιατί ήταν δύσκολο να κατανοηθεί ένα τεχνικό θέμα από μη-ειδικούς.
Αυτό φάνηκε στην πρωτόδικη απόφαση του τριμελούς Εφετείου η οποία επέβαλε βαριές ποινές σε όλους τους κατηγορούμενους αφού οι δικαστές πίστεψαν ότι τα ασφαλιστικά Ταμεία μπορούσαν και θα έπρεπε να αγοράσουν το ομόλογο σε χαμηλότερη τιμή.
Έτσι η πράξη τους αυτή οδήγησε σε βλάβη της περιουσίας των Ταμείων.
Η ετυμηγορία του πενταμελούς Εφετείου όμως ήλθε και αποκατέστησε την αλήθεια καθώς βάσισε την απόφασή του σε έκθεση εμπειρογνωμόνων που ασχολήθηκαν επί μήνες να τεκμηριώσουν τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς και να αξιολογήσουν τις πράξεις των εμπλεκομένων.
Επίσης κατέστη σαφές στους δικαστές ότι αν είχαν κρατήσει τα Ταμεία το συγκεκριμένο δομημένο ομόλογο, λήξης Ιανουαρίου 2019, θα είχαν κερδίσει από την απόδοση της δόμησης αλλά πρωτίστων από το γεγονός ότι εφόσον αυτά είχαν εκδοθεί βάσει του Αγγλικού δικαίου δεν υπόκειντο σε καμίας μορφής «κουρέματος» και μείωσης του κεφαλαίου τους.
Ένα γεγονός που εφαρμόστηκε στα κοινά ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου το 2012 και έτσι έχασαν τα Ταμεία 12 δις ευρώ από την περιουσία τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης