Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μήπως η ΕΕ πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσει την ακροδεξιά με πράξεις;

Μήπως η ΕΕ πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσει την ακροδεξιά με πράξεις;
Οι Ευρωπαίοι είναι απογοητευμένοι με τον τρόπο που η ΕΕ έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής το μεταναστευτικό
Μπορεί η Σουηδία να κατάφερε να αποφύγει τα χειρότερα… με τους ακροδεξιούς Σουηδούς Δημοκράτες να μην επιβεβαιώνουν τους φόβους και να τερματίζουν τελικά τρίτοι αντί για δεύτεροι, ωστόσο η σημαντική αύξηση στα ποσοστά τους –σε 17,6% από 12,9% στις προηγούμενες εκλογές- ήρθε για να μας θυμίσει για μία ακόμη φορά ότι η ακροδεξιά στην Ευρώπη ζει και… βασιλεύει.
Στην Ουγγαρία, την Αυστρία, την Πολωνία και την Ιταλία, ακροδεξιές παρατάξεις βρίσκονται ήδη στην εξουσία, ενώ το Εθνικό Μέτωπο της Le Pen στη Γαλλία και η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, λαμβάνουν πολύ ισχυρά ποσοστά αποδοχής.
Την ίδια ώρα, ανησυχητική άνοδο καταγράφει η Εναλλακτική για τη Γερμανία -το πρώτο εθνικιστικό και ακροδεξιό κόμμα που εκπροσωπείται στη γερμανική Βουλή για πρώτη φορά έπειτα από πάνω από 50 χρόνια.
Κι ενώ σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου η κρίση έχει οδηγήσει στην άνοδο ευρωσκεπτικιστικών και λαϊκίστικων κομμάτων, η άνοδος της ακροδεξιάς στη Σουηδία -μια χώρα που βιώνει οικονομική άνθηση και χαμηλή ανεργία- προκαλεί έκπληξη.
Ενδεχομένως η άνοδος της ακροδεξιάς να είναι το αποτέλεσμα μιας γενικότερης παρακμής και αποτυχίας των μέχρι τώρα κυρίαρχων και ηπιότερων παρατάξεων.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη αιτία πίσω από την άνοδο της ακροδεξιάς -στη Σουηδία αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη- είναι η αλματώδης αύξηση που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια στις μεταναστευτικές ροές, κυρίως λόγω του πολέμου στη Συρία.
Βεβαίως δημοσίως καταδικάζουν την ακροδεξιά, ωστόσο αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι οι Ευρωπαίοι είναι απογοητευμένοι με τον τρόπο που η ΕΕ έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής το μεταναστευτικό και με την ψήφο τους, η πλειοψηφία θέλει να στείλει αυτό το μήνυμα.
Ίσως μάλιστα με το να δαιμονοποιούμε την ακροδεξιά, να καταφέρνουμε το ακριβώς αντίθετο: να ενδυναμώνουμε δηλαδή τέτοια φρονήματα.
Το να χαρακτηρίζεις ένα κόμμα ως «ακροδεξιό» ή ακόμη και «φασιστικό» και να αποδίδεις την ελκυστικότητά του στην έλλειψη παιδείας είναι, σίγουρα, πολύ εύκολο και βολικό για όλους και ειδικά για τα κυβερνώντα κόμματα που, με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγουν να αναλάβουν ευθύνες.
Όμως ο μόνος σωστός τρόπος καταπολέμησης της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού είναι οι πράξεις.
Και όταν λέμε πράξεις, εννοούμε μια σωστή απάντηση στη ρίζα του προβλήματος, που να λαμβάνει ταυτόχρονα υπόψη και τις ανησυχίες των πολιτών.
Αν μη τι άλλο, τότε δεν θα υπάρχει καμιά δικαιολογία...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης