Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Θετική εξέλιξη οι δεσμεύσεις της ιταλικής κυβέρνησης για σεβασμό των κανόνων της ΕΕ

DBRS: Θετική εξέλιξη οι δεσμεύσεις της ιταλικής κυβέρνησης για σεβασμό των κανόνων της ΕΕ
Ο οίκος αξιολόγησης, DBRS, αναλύει πως το πολιτικό ρίσκο επηρεάζει το κόστος χρηματοδότησης της Ιταλίας
Τον αντίκτυπο του πολιτικού ρίσκου -μετά και τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία- στα κόστη χρηματοδότησης, αναλύσει ο οίκος αξιολόγησης DBRS.
Όπως επισημαίνεται ο κίνδυνος αθέτησης αποπληρωμής του χρέους (sovereign risk premia) έχει αυξηθεί σημαντικά μετά τα μέσα Μαΐου όταν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα άρχισαν τις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Αυτή η αύξηση αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες της αγοράς σχετικά με τα δημοσιονομικά και τη βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους και αναμφίβολα τη δέσμευση της Ιταλίας για την παραμονή της στο ευρώ.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το σταθμισμένο μέσο επιτόκιο κατά την έκδοση μετά τον Ιανουάριο έφθασε το 0,16% και το 2,37% για το 2ετές και το 10ετές ιταλικό κρατικό ομόλογα τον Αύγουστο έναντι -0,24% και 1,97% αντίστοιχα, που ήταν μόνο λίγους μήνες πριν, τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με την DBRS, οι συνολικές δαπάνες για τόκους επί του ΑΕΠ ενδέχεται να περιοριστούν ελαφρώς φέτος σε σχέση με το 3,8% του ΑΕΠ που ήταν το 2017.
Ωστόσο, ο αντίκτυπος του υψηλότερους κόστους χρηματοδότησης στο δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι μεγαλύτερος από ό,τι έχει προβλέψει αρχικά η κυβέρνηση.



Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι ηγέτες των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας επανειλημμένως επεσήμαιναν την πρόθεση τους να ξεπεράσουν το στόχο του 3% για το έλλειμμα, κάτι που εκτόξευσε το spread των ιταλικών ομολόγων.
Στη συνέχεια, το spread ταλαντεύτηκε σε ένα εύρος τιμών 200-300 μονάδων βάσεις πάνω από τα γερμανικά ομόλογα.
Πιο πρόσφατα, οι ηγέτες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να τηρήσουν τους κανόνες της ΕΕ κάτι που -κατά την DRBS- είναι θετική εξέλιξη.

Διαπραγματεύσεις με Κομισιόν

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, μακρές και πολύπλοκες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσαν να συμβούν εάν η κυβέρνηση δεν μειώσει σημαντικά τις δαπάνες.
Η νέα δημοσιονομική πορεία μπορεί να αποκλίνει ουσιαστικά από το διαρθρωτικό δημοσιονομικό στόχο που συμφωνήθηκε στο παρελθόν και θα μπορούσε να κάνει την Κομισιόν να απορρίψει το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας.
Σε αυτή την περίπτωση, η ιταλική κυβέρνηση ενδέχεται να αποφασίσει να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ, στοχεύοντας σε πιο συντηρητική δημοσιονομική πορεία. Αντίθετα, αν εφαρμοστούν πλήρως τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης η βιωσιμότητα του χρέους της Ιταλίας θα υποστεί -σύμφωνα με την DBRS- σημαντική ζημία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης