Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Υποβαθμίζει σε «B2» την Intralot - Διατηρεί αρνητικό το outlook

tags :
Moody's: Υποβαθμίζει σε «B2» την Intralot - Διατηρεί αρνητικό το outlook
Moody's: Υποβαθμίζει σε «B2» την Intralot - Διατηρεί αρνητικό το outlook
O αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's προχώρησε σήμερα (12/9) στην υποβάθμιση σε «B2» της Intralot, διατηρεί αρνητικό το outlook.
Ταυτόχρονα, η Moody's έχει υποβαθμίσει σε Β2 από την Β1 τις βαθμολογίες του ομολόγου ύψους 250 εκατ. ευρώ που ωριμάζει το 2021 και του ομολόγου  ύψους 500 εκατ. ευρώ που ωριμάζει το 2024, και οι δύο ομολογίες έχουν εκδοθεί από την Intralot Capital Luxemburg S.A.
Οι προοπτικές των αξιολογήσεων είναι αρνητικές.
Η υποβάθμιση του ομολόγου της Intralot στο Β2 αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη υψηλή προσαρμοσμένη μόχλευση της Moody's, η οποία παρέμεινε πάνω από  4 φορές για το 2017 (4,2 φορές την LTM τον Ιούνιο του 2018), καθώς και την προσδοκία της Moody's ότι η μόχλευση θα αυξηθεί προς 5 φορές το 2018 λόγω της μείωσης του EBITDA που οφείλεται κυρίως στις δυσμενείς νομισματικές κινήσεις, ιδιαίτερα την πτώση της τουρκικής λίρας.
Η προσδοκία της Moody's είναι ότι δεν θα υπάρξει απομόχλευση πριν από το 2020, εκτός αν χρησιμοποιηθούν σημαντικά έσοδα για την εξόφληση του χρέους.
Εκτός από την υψηλή μόχλευση, η υποβάθμιση οφείλεται στην συνεχιζόμενη αρνητική παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών από το 2015 η οποία αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το 2020 ως αποτέλεσμα των κεφαλαιουχικών δαπανών που απαιτούνται για την ανάπτυξη της επιχείρησης και την επίτευξη νέων συμβάσεων.
Η αξιολόγηση B2 της Intralot αντανακλά επίσης τη σημαντική παρουσία της εταιρείας σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές, όπως η Αργεντινή, το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία, οι οποίες συνεισέφεραν το 23% του 2017 EBITDA (20,6% το α 'εξάμηνο του 2007).
(ii) περιορισμένο ιστορικό ανάπτυξης
(iii) έκθεση σε κανονιστικούς και φορολογικούς κινδύνους που ενυπάρχουν στη βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών
(iv) ο κίνδυνος περαιτέρω δυσμενών συναλλαγματικών διακυμάνσεων λόγω της απόκλισης μεταξύ του κύριου νομίσματος του χρέους και της δημιουργίας ταμειακών ροών του, και
(v) την ύπαρξη σημαντικών συμφερόντων μειοψηφίας, με αποτέλεσμα η αναλογία της μόχλευσης να είναι σημαντικά υψηλότερη από την αναφερόμενη (πλήρως ενοποιημένη) μόχλευση, καθώς και σημαντική διαρροή μετρητών μέσω εκροών μερισμάτων προς τις μειονότητες.
Πιο θετικά, η αξιολόγηση B2 της Intralot λαμβάνει υπόψη
(i) την ηγετική θέση της εταιρίας στην αγορά ως παγκόσμιος προμηθευτής ολοκληρωμένων συστημάτων και υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών
(ii) ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο συμβάσεων με 87 συμβάσεις και άδειες
(iii) την ευρεία γεωγραφική παρουσία της σε 50 χώρες με ισχυρό αναπτυξιακό δυναμικό μετά την άμβλωση της αμερικανικής ομοσπονδιακής απαγόρευσης των αθλητικών στοιχημάτων, αν και με εξάρτηση από ορισμένες χώρες σε αναδυόμενες αγορές όπως η Τουρκία και η Αργεντινή
(iv) καλή προβολή των εσόδων ως αποτέλεσμα μεγάλου αριθμού μακροπρόθεσμων συμβάσεων και
v) αποδεδειγμένο ιστορικό της ανανέωσης των υφιστάμενων συμβάσεων και της απόκτησης νέων επιχειρήσεων, με δυνατότητες ανάπτυξης από την περαιτέρω ελευθέρωση των τομέων τυχερών παιχνιδιών σε λιγότερο ώριμες αγορές.

 Ρευστότητα

Η Moody's θεωρεί το προφίλ ρευστότητας της Intralot αδύναμη.
Οι σημαντικές ανάγκες της εταιρείας σε βραχυπρόθεσμες ταμειακές ροές για την υποστήριξη κεφαλαίου κίνησης, κεφαλαιουχικών δαπανών και πληρωμών μερισμάτων αναμένεται να οδηγήσουν σε αρνητικές ταμειακές ροές μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2019.
Παρότι υπάρχει σημαντικό ενοποιημένο ταμειακό υπόλοιπο 195 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2018, τα κεφάλαια αυτά δεν είναι πλήρως διαθέσιμα, καθώς περίπου το 30% ανήκει σε μειοψηφίες ανάλογα με τις σχετικές συμμετοχές τους και υπάρχει επίσης μικρός κίνδυνος υποτίμησης του νομίσματος έναντι του ευρώ.
Η Moody's σημειώνει επίσης την απαίτηση για μετρητά περίπου 60 εκατ. ευρώ για βασικές επιχειρησιακές ανάγκες και αναμένει ότι η εταιρεία θα πρέπει να έχει πρόσβαση στις ανανεούμενες πιστωτικές διευκολύνσεις (RCF) τους επόμενους 18 μήνες.
Τα RCF περιλαμβάνουν δύο διευκολύνσεις ύψους 40 εκατ. ευρώ, οι οποίες λήγουν στις 30/6/2021 και περιλαμβάνουν συμφωνίες μόχλευσης και κάλυψης επιτοκίων, οι οποίες επί του παρόντος βρίσκονται υπό αναδιαπραγμάτευση, λόγω του κινδύνου παραβίασης τους εάν δοκιμαστούν.
Η Moody's αναμένει ότι τα RCF θα μειωθούν σε συνδυασμένη κλίμακα από 60 εκατ. ευρώ σε 70 εκατ. ευρώ και θα επαναδιαπραγματευθούν με επιτυχία, αλλά προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε αποτυχία να επαναδιαπραγματευθούν έγκαιρα οι συμφωνίες θα ασκήσει άμεση περαιτέρω πίεση στις αξιολογήσεις. Η εταιρεία δήλωσε ότι το μερίδιό της 20% στην Gamenet Group S.p.A. (B1, σταθερό) το οποίο εκτιμάται σε 53 εκατ. ευρώ με βάση την κεφαλαιοποίηση της Gamenet στις 11 Σεπτεμβρίου 2018 θα πωληθεί σε εύθετο χρόνο και αυτό θα μπορούσε να μειώσει την πίεση στη ρευστότητα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης