Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Το δολάριο θα παραμείνει το κυρίαρχο νόμισμα συναλλαγματικών αποθεμάτων

Moody’s: Το δολάριο θα παραμείνει το κυρίαρχο νόμισμα συναλλαγματικών αποθεμάτων
Σταθερή η «σύσταση» των συναλλαγματικών αποθεμάτων: 63% σε δολάριο και 20% σε ευρώ – Αυξάνεται η δύναμη του γουάν
Σταθερά υπέρ της δύναμης του δολαρίου ως του βασικού νομίσματος το οποίο επιλέγεται για τα συναλλαγματικά αποθέματα, παραμένει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, προσθέτοντας, πάντως, ότι το κινεζικό γουάν συνεχίζει να ενισχύει σταδιακά τη δύναμή του.
«Η διαφάνεια των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών αγορών καθώς και η σταθερότητα και η προβλεψιμότητα της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής ενισχύουν την κληρονομιά του ασφαλούς καταφυγίου που κατέχει το αμερικανικό δολάριο », τονίζει ο Colin Ellis, κορυφαίο στέλεχος του οίκου.
«Οι κυβερνήσεις που εκδίδουν αποθεματικά νομίσματα απολαμβάνουν μεγαλύτερη ρευστότητα, γεγονός που οδηγεί σε μεγαλύτερη πρόσβαση στο κεφάλαιο.
Ωστόσο, αυτές οι χώρες πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν τις εμπορικές επιπτώσεις της ασυνήθιστα έντονης ζήτησης για τα νομίσματά τους.
Οι κεντρικές τράπεζες που εκδίδουν αποθεματικά νομίσματα είναι ουσιαστικά σε θέση να καθορίσουν τους όρους χρηματοδότησης πέρα από τη χώρα τους λόγω της ισχυρής και συνεπούς ζήτησης για το νόμισμά τους.
Συνολικά, η κατάταξη των παγκόσμιων αποθεματικών νομισμάτων παρουσίασε ελάχιστες αλλαγές την τελευταία δεκαετία.
Το ευρώ κατέχει τη δεύτερη θέση με μερίδιο 20% - το αμερικανικό δολάριο διατηρεί την κορυφαία θέση με τρέχον μερίδιο 63%.
Η μελλοντική ζήτηση για το ευρώ θα εξαρτηθεί από τη δύναμη των θεσμικών οργάνων και από τους μηχανισμούς μετριασμού των κινδύνων.
Σε γενικές γραμμές, τα αποθεματικά νομίσματα αναμένεται να εκτιμηθούν κατά τη διάρκεια μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς η ζήτηση για αντιστάθμισμα ασφαλούς καταφυγίου αυξάνεται.
Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση της βρετανικής στερλίνας στην προηγούμενη παγκόσμια κρίση, γεγονός που θα μπορούσε να υποδηλώσει ότι η κατάσταση της λίρας ως αποθεματικού νομίσματος βασίζεται στην κληρονομική της θέση από την αποικιακή εποχή πριν από το Bretton Woods και όχι αντιπροσωπευτική της τρέχουσας άποψη της αγοράς.
Οι αυξημένες σχέσεις μεταξύ Κίνας και άλλων χωρών θα αυξήσουν τη χρήση του γουάν ως μέσο ανταλλαγής, αλλά ένα ευρύτερο άνοιγμα του λογαριασμού κεφαλαίου της Κίνας θα απαιτούσε αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κίνας.
Θα είναι πιθανόν αρκετές δεκαετίες πριν η παγκόσμια κατάσταση του δολαρίου ΗΠΑ αμφισβητηθεί από οποιοδήποτε νόμισμα», υπογραμμίζει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης