Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brainard (Fed): Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα επιταχυνθούν εάν υπάρξουν ανισορροπίες

Brainard (Fed): Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα επιταχυνθούν εάν υπάρξουν ανισορροπίες
Εάν ο πληθωρισμός σημείωνε μια απότομη και απροσδόκητη άνοδο, ίσως θα ήταν σκόπιμο να απομακρυνθούμε από το μονοπάτι των σταδιακών αυξήσεων, διευκρίνισε η αξιωματούχος της Fed
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) θα συνεχίσει πιθανώς την προσέγγιση των σταδιακών αυξήσεων των επιτοκίων, αλλά θα επιταχύνει τον ρυθμό των αυξήσεων εάν υπάρξουν ενδείξεις ότι συνεχίζουν να εντείνονται οι δημοσιονομικές ανισορροπίες, δήλωσε σήμερα (12/9/2018) η Lael Brainard, κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.
Μιλώντας από το Ντιτρόιτ, η αξιωματούχος της Fed επανέλαβε τις πρόσφατες παρατηρήσεις του προέδρου της κεντρικής τράπεζας, Jerome Powell, ότι, ενώ η σημερινή προσέγγιση των σταδιακών αυξήσεων είναι η κατάλληλη, οι αξιωματούχοι παρακολουθούν για μια ενδεχόμενη επιτάχυνση του πληθωρισμού ή για στρεβλώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, που θα πυροδοτούσαν μια πιο επιθετική δράση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
«Ενώ οι πληροφορίες που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας υποδηλώνουν ότι μια σταδιακή πορεία είναι η κατάλληλη, δεν θα διστάσουμε να δράσουμε αποφασιστικά εάν αλλάξουν οι συνθήκες», δήλωσε η Brainard.
«Εάν, για παράδειγμα, ο υποκείμενος πληθωρισμός σημείωνε μια απότομη και απροσδόκητη άνοδο, ίσως θα ήταν σκόπιμο να απομακρυνθούμε από το μονοπάτι των σταδιακών αυξήσεων», διευκρίνισε η ίδια.
H Brainard ανέφερε επίσης ότι η πρόοδος της οικονομίας, με το ΑΕΠ να κινείται πάνω από την τάση, την ανεργία χαμηλή και τον πληθωρισμό σταθερό και γύρω στο 2% που αποτελεί τον στόχο της Fed, αποτελούν θετικά στοιχεία.
Ωστόσο, όπως είπε η ίδια, διάφορα τμήματα των χρηματοπιστωτικών αγορών παρουσιάζουν υπερβολές.
«Τις τελευταίες φορές που η ανεργία έπεσε σε επίπεδα τόσο χαμηλά όσο αυτά που έχουν προβλεφθεί για το επόμενο έτος, σημάδια υπερθέρμανσης εμφανίστηκαν σε ανισορροπίες του χρηματοπιστωτικού τομέα και όχι στην επιτάχυνση του πληθωρισμού», ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης