Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Διαδικασίες εξυγίανσης, το παρελθόν διδάσκει: Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι

Διαδικασίες εξυγίανσης, το παρελθόν διδάσκει: Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι
Δεκάδες εισηγμένες ανακοίνωσαν προγράμματα εξυγίανσης αλλά σχεδόν καμία δεν πέτυχε να γίνει turnaround story
Δεκάδες εισηγμένες έχουν μπει τα τελευταία χρόνια σε διαδικασίες εξυγίανσης.
Άλλες μέσω συμφωνίας με τις τράπεζες για αναδιάρθρωση δανεισμού και άλλες μέσω δικαστηρίων.
Άλλες πάλι κατέληξαν στις τράπεζες, οι οποίος στόχευαν στο να βελτιώσουν τα οικονομικά τους μέσω διαγραφών και μετατροπής δανείων σε μετοχές, αλλά αντί να βελτιώνονται χειροτερεύουν.
Η πραγματικότητα είναι πως οι εισηγμένες δεν είδαν βελτίωση λογιστικών καταστάσεων και οι μέτοχοι φυσικά δεν είδαν βελτίωση αποτιμήσεων.
Πολλές τέθηκαν εκτός διαπραγμάτευσης και το πλάνο που παρουσιαζόταν από τη διοίκηση άφηνε ελπίδες επιστροφής αλλά ακόμα οι μέτοχοι τις περιμένουν.
Μία τέτοια περίπτωση δύναται να είναι και η Folli Follie, με τους μετόχους πάντως ακόμα να περιμένουν να δουν την πραγματική εικόνα του ισολογισμού.
Οι εισηγμένες Νηρεύς και Σελόντα πουλήθηκαν προς 10 εκατ. ευρώ και οι δύο, αλλά οι ισολογισμοί δείχνουν ακόμα πως ο νέος αγοραστής πρέπει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να… ισιώσει το καράβι.
Η ΕΒΖ, έχει σημαντική καθυστέρηση στη δημοσίευση αποτελεσμάτων, η κυβέρνηση έβαλε 30 εκατ. ευρώ τα οποία χάθηκαν, αν και υποστήριζε πως την έσωσε, και το μέλλον της είναι εξαιρετικά αβέβαιο, όπως δείχνουν και οι αντιδράσεις των εργαζομένων.
Lavipharm, Ακρίτας, Σφακιανάκης, Λιβάνης είναι μερικές ακόμα περιπτώσεις όπου υπάρχει σχέδιο αλλά τα θετικά αποτελέσματα θα αργήσουν.
Στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις όπως η Ελληνική Υφαντουργία ή η εταιρεία Ελληνικές Ιχυοκαλλιέργειες που τέθηκαν εκτός διαπραγμάτευσης και δεν έχουν επιστρέψει.
Μεγαλύτερο ήταν το πλήγμα των μετόχων στην περίπτωση της Βωβός.
Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες παίρνουν τα περιουσιακά στοιχεία αλλά η ζημιά τους παραμένει μεγάλη καθώς αυτά συνήθως δεν καλύπτουν το σύνολο του δανεισμού.
Μία εξαίρεση θα μπορούσε να αποτελέσει η Νίκας, όπου μπήκε φρέσκο χρήμα μέσω αύξησης κεφαλαίου, έγιναν διαγραφές δανείων με αντάλλαγμα περιουσιακά στοιχεία και ο ισολογισμός δείχνει κάποια βελτίωση.
Η Creta Farms που ανήκει στον ίδιο κλάδο ήρθε ξανά σε συμφωνία με τις τράπεζες για μείωση επιτοκίων και αναδιάρθρωση δανεισμού, αλλά προχωρά σε πολύ μικρή αύξηση κεφαλαίου που δεν βελτιώνει την εικόνα και δεν μειώνει το μεγάλο δανεισμό.
Μικρή άλλωστε ήταν και η αύξηση κεφαλαίου της Σφακιανάκης, αφού τα δάνεια είναι πολλαπλάσια.
Επίλεκτος, Pasal, Βιοτέρ είναι σε διαδικασία εξυγίανσης με την τελευταία να στοχεύει σε μηδενικό δανεισμό σε λίγα χρόνια, αλλά τον βασικό μέτοχο να είναι καθημερινά πωλητής στο ταμπλό.
Επομένως, οι επενδυτές θα πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι και να μην περιμένουν μεγάλες βελτιώσεις αν ο βασικός μέτοχος δεν βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να στηρίξει την εταιρεία του.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης