Τραπεζικά νέα

Το μοντέλο Intesa θα αποδειχθεί λύση – θαύμα για τις ελληνικές τράπεζες – Μαζική πώληση NPEs, SPV και αυξήσεις κεφαλαίου

Το μοντέλο Intesa θα αποδειχθεί λύση – θαύμα για τις ελληνικές τράπεζες – Μαζική πώληση NPEs, SPV και αυξήσεις κεφαλαίου
Ίσως να μην είμαστε μακριά από την θεραπεία σοκ από την θεραπεία θαύμα στις ελληνικές τράπεζες.
Το Ιταλικό μοντέλο είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί σωτήρια λύση για τις ελληνικές τράπεζες ως προς την μείωση των NPEs τα οποία βρίσκονται στα 88 δισεκ. ευρώ.
Το Κυπριακό μοντέλο η πρόσφατη μεγάλη συναλλαγή της Κύπρου με το Apollo έχει πλεονεκτήματα αλλά στρατηγικά ίσως το Ιταλικό μοντέλο είναι πιο ολοκληρωμένο.
Το ελληνικό μοντέλο στηρίζεται σε μια τμηματική μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων που συνδυάζει πωλήσεις όπως όλες οι τράπεζες, τιτλοποιήσεις τύπου Eurobank, αναδιαρθρώσεις κ.α.
Όμως επειδή η στοχοθεσία μείωσης των NPEs είναι οπισθοβαρής αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι τράπεζες μεταξύ 2018 έως το 2022 θα πρέπει να μειώσουν τα NPEs από 88 δισεκ. σε 18 δισεκ. ή 9% του συνόλου των δανείων.
Όμως τα διεθνή funds ανησυχούν, ότι οι ελληνικές τράπεζες τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι συνεπείς στην επίτευξη των στόχων τους και ο παράγοντας αυτός είναι η βασική αιτία…της μεγάλης πτώσης των τραπεζικών μετοχών.
Ποια λύση θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήρια για τις ελληνικές τράπεζες και να επιλύσει σε σύντομο χρονικό διάστημα το πρόβλημα και εμπροσθοβαρώς να οδηγήσει στην εξυγίανση σοκ των τραπεζών;

Η λύση αυτή ονομάζεται μοντέλο Intesa η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ιταλία....

Η Intesa σε συνεργασία με την Intrum συμφώνησαν ένα επιθετικό μοντέλο μείωσης των προβληματικών δανείων της ιταλικής τράπεζας.
Άμεσα θα μειωθούν τα NPEs της ιταλικής τράπεζας Intesa San Paolo κατά 10,8 δισεκ. θα δημιουργηθεί εν συνεχεία ενα SPV μια εταιρία ειδικού σκοπού όπου θα συμμετέχουν 51% η Intrum που εξειδικεύεται στην αξιοποίηση των NPLs και 49% η Intesa.
Το σχήμα αυτό περιλαμβάνει τις εξής κινήσεις
1)Πώληση των 10,8 δισεκ. στο 28,7% της ονομαστικής αξίας λίγο πάνω από 3 δισεκ.
2)Στο σχήμα θα επενδυθούν 1,5 δισεκ. μέσω αύξησης που κάλυψαν Intesa και Intrum.
Στην αύξηση μεταξύ άλλων συμμετείχε και το CarVal το οποίο εξειδικεύεται στα NPEs.

Πως το μοντέλο αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε μια ελληνική τράπεζα;

Ας υποθέσουμε ότι μια ελληνική τράπεζα έχει 15 δισεκ. προβληματικά δάνεια που αντιστοιχούν στο 50% των δανείων και στρατηγικός επενδυτής στα NPEs θέλει να αγοράσει τα 10 από τα 15 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα, εφάπαξ.
Αυτομάτως με ένα τέτοιο deal τα NPEs της τράπεζας από 50% μειώνονται στο 16% ουσιαστικά επέρχεται μια θεραπεία σοκ στα προβληματικά ανοίγματα.
Εν συνεχεία η τράπεζα μέσω του SPV που θα έχει δημιουργήσει εισφέρει κεφάλαια τα οποία ας υποθέσουμε ότι είναι 2 δισεκ. ευρώ.
Στην αύξηση κεφαλαίου συμμετέχει η τράπεζα και ο επενδυτής των NPEs ή σχήμα επενδυτών και έτσι η τράπεζα εξυγιαίνεται, μπορεί να συγκεντρώσει κεφάλαια γιατί θα υπάρχει επενδυτής που θα καλύψει μέρος της απαιτούμενης αύξησης κεφαλαίου και οι παλαιοί μέτοχοι της τράπεζας θα έχουν κάθε κίνητρο να συμμετάσχουν γιατί….η τράπεζα αλλάζει στην κυριολεξία σελίδα.

Το μοντέλο Κύπρου με Apollo

Η τράπεζα Κύπρου έχει συμφωνήσει να πουλήσει χαρτοφυλάκιο δανείων με ακαθάριστη λογιστική αξία 2,8 δισ. με εξασφαλίσεις ακινήτων στην Apollo Global Management.
Το χαρτοφυλάκιο έχει συμβατικό υπόλοιπο ύψους 5,7 δισ.
Η καθαρή λογιστική αξία των περιουσιακών στοιχείων που πωλούνται ανήλθε σε 1,5 δισ. ευρώ.
Κατά την ολοκλήρωση, η Κύπρου θα λάβει ακαθάριστο χρηματικό αντίτιμο ύψους περίπου 1,4 δισ. ευρώ.
Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 14.024 δάνεια σε επιχειρήσεις και ΜΜΕ δανειολήπτες, ενώ οι εξασφαλίσεις θα φθάσουν τα 9.065 ακίνητα.

Η αναγωγή των δισεκατομμυρίων

Με μια πρόχειρη αναγωγή το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαθέτει -88 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα
-46 δισεκ. προβλέψεις για προβληματικά δάνεια
-Ας υποθέσουμε ότι τα 42 δισεκ. – είναι η διαφορά 88 δισεκ. NPEs μείον σωρευμένες προβλέψεις 46 δισ – θα μπορούσαν να πωληθούν στο 30% της ονομαστικής αξίας.
- Επίσης ας υποθέσουμε ότι οι τράπεζες πρέπει να φθάσουν σε NPEs 18 δισεκ. από 88 δισεκ. ή 9% του συνόλου των δανείων.
Αυτός ο συνδυασμός καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι τράπεζες εάν ήθελαν να φθάσουν σήμερα από 88 στα 18 δισεκ. θα χρειάζονταν τουλάχιστον 8 δισεκ. νέα κεφάλαια.
Τα 8 δισεκ. νέα κεφάλαια λοιπόν δεν είναι μια αυθαίρετη προσέγγιση.

Η θεραπεία σοκ στην εξυγίανση θα είναι ένα θαύμα

Η θεραπεία σοκ στην εξυγίανση των τραπεζών θα αποτελούσε ένα θαύμα.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα εμπροσθοβαρώς θα έλυναν το πρόβλημα και θα παρουσιάζονταν εξυγιασμένες στους διεθνείς επενδυτές.
Θα υλοποιούσαν και αυξήσεις κεφαλαίου οι οποίες βραχυπρόθεσμα θα πίεζαν τις μετοχές αλλά στρατηγικά μετά την ολοκλήρωση αυτών των κινήσεων θα ήταν ακραία υποτιμημένες.
Οι τράπεζες θα μπορούσαν να διπλασιάσουν την χρηματιστηριακή τους αξία μετά από μια τέτοιας κλίμακας λύση.

Υποσημείωση

Όποια τράπεζα πρώτη αποφασίσει να πουλήσει μια και έξω το 70% των προβληματικών δανείων θα έχει κάνει ένα τεράστιο άλμα στην εξυγίανση της θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα ξαναπάρει μπρος, θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα σημειώσει ένα πραγματικό και όχι συγκυριακό ή εφήμερο ράλι στην μετοχή.
Η αύξηση κεφαλαίου θα καλυφθεί και οι παρενέργειες θα απορροφηθούν γρήγορα.
Ίσως να μην είμαστε μακριά από την θεραπεία σοκ από την θεραπεία θαύμα στις ελληνικές τράπεζες.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης