Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zaev στο Ευρωκοινοβούλιο: Πετύχαμε αναγνώριση μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας - Κίνδυνος έκρηξης στα Βαλκάνια

tags :
Zaev στο Ευρωκοινοβούλιο: Πετύχαμε αναγνώριση μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας - Κίνδυνος έκρηξης στα Βαλκάνια
Ιστορικών διαστάσεων χαρακτήρισε το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου ο Zaev
(upd) Εάν η ΠΓΔΜ μπει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, θα έχουμε σταθερότητα και ευημερία διατύπωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω το παρελθόν και ότι το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου είναι ιστορικών διαστάσεων.
Ο Zoran Zaev δήλωσε περήφανος Μακεδόνας με γλώσσα και ταυτότητα, ενώ τόνισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι συμβιβαστική και και αξιοπρεπής.
Παράλληλα προειδοποίησε για εκρηκτική κατάσταση στα Βαλκάνια, καθώς «όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει στα βόρεια σύνορά μας».
«Έχουμε κάνει πρόοδο.
27 χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 1991 τα όνειρα μας δεν έχουν εκπληρωθεί.
Ως μια μικρή και νεόδμητη δημοκρατία έχουμε προβλήματα
Αν μπούμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια θα έχουμε σταθερότητα και ευημερία.
Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια
Η ευρωπαϊκή προοπτική ήταν ένα επιπλέον κίνητρο για τη συμφωνία μας με την Ελλάδα και την Βουλγαρία» είπε ο κ.Zaev.
«Η συμφωνία με την Ελλάδα έφτασε ακριβώς σε μία περίοδο που η ΕΕ είναι το ζωντανό παράδειγμα της διακρατικής συνεργασίας στον κόσμο
Τις παρανοήσεις που υπήρχαν με την Ελλάδα τις μετατρέπουμε σε ευκαιρίες.
Ευχαριστώ τον Αλέξη Τσίπρα για τη συνεργασία.
Και οι δύο κάναμε παραχωρήσεις, αλλά πετύχαμε πολλά
Βελτιώνουμε τη συνεργασία, την ασφάλεια και την οικονομία.
Μπορούμε να καθορίσουμε τα στοιχεία της ταυτότητάς μας.
Είναι αξιοπρεπής η συμφωνία των Πρεσπών.
Είναι εξαιρετικό υπόδειγμα για τις διεθνείς σχέσεις
Η συμφωνία των Πρεσπών είναι συμβιβαστική, αλλά μπορούν οι πολίτες των δύο χωρών να στραφούν στο μέλλον» υποστήριξε ο Zaev, ο οποίος χαρακτήρισε το δημοψήφισμα της 30ης/9 ως δημοψήφισμα ιστορικών διαστάσεων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν μπορεί να υπάρχει ισχυρή Ευρώπη χωρίς επιτυχή δυτικά Βαλκάνια.
«Μακεδόνες, Αλβανοί, τουρκογενείς, Βλάχοι, όσοι ζουν στη χώρα μου υποστηρίζουν την ένταξη στην ΕΕ.
Νιώθουν Ευρωπαίοι.
Απευθύνομαι στη δική μου, τη μακεδονική γλώσσα μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο.
Το όνειρο της ΕΕ να γίνει πραγματικότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Zaev εντείνει τις προσπάθειες του προκειμένου να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των πολιτών της ΠΓΜΔ στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία εφόσον υπογραφεί θα ανοίξει το δρόμο για την πορεία της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Πάντως, όλα τα τελευταία στοιχεία φαίνεται να συνηγορούν με το μέρος του.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το «Ναι» προηγείται ενώ και το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα το VMRO-DPMNE, το οποίο απορρίπτει τη Συμφωνία των Πρεσπών, κάλεσε τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα, κάτι που αν μη τι άλλο μόνο θετικά μπορεί να εκληφθεί από την κυβέρνηση Zaev.
Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, το «ναι» θα επικρατήσει στο δημοψήφισμα με μεγάλη διαφορά κι αυτό διότι μεγάλος αριθμός Σλάβων ψηφοφόρων, που διαφωνεί με τη συμφωνία, δεν πρόκειται να προσέλθει στις κάλπες.
Το ζητούμενο για την κυβέρνηση του Zaev είναι το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 50%, προκειμένου να μην υπάρξουν παρερμηνείες για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της χώρας μας - Εκρηκτική η κατάσταση στα Βαλκάνια

Σε αυτό το πλαίσιο ο Zaev ρίχνει όλα του τα τελευταία χαρτιά.
Ύστερα από τις τοποθετήσεις του ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα πρέπει να είναι περήφανοι και ήρεμοι για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε την ανησυχία του για την ακεραιότητα και την ασφάλεια της χώρας.
«Στο παρελθόν η κατάσταση στα Βαλκάνια ήταν δυναμική, επαναστατική αλλά και εκρηκτική. 
Βλέπουμε πάλι πως είναι εκρηκτική η κατάσταση.
Ολοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει στα βόρεια σύνορά μας.
Ως πρόεδρος της κυβέρνησης και έχοντας όλες τις πληροφορίες είμαι ανήσυχος για τη χώρα και έχω κάθε λόγο να είμαι ανήσυχος.
Πρέπει να είμαστε σίγουροι πως η χώρα είναι ασφαλής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Zaev, αφήνοντας να εννοηθεί ακόμα και το ενδεχόμενο πολεμικών συρράξεων.

Στα Σκόπια ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, J. Mattis – Ναι στη Συμφωνία των Πρεσπών, φόβοι για ρωσική ανάμειξη

Επίσκεψη στα Σκόπια θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, James Mattis προκειμένου να εκφράσει τη στήριξη του στη Συμφωνία των Πρεσπών ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου.
Εντύπωση πάντως προκάλεσε η τοποθέτηση του περί ανησυχίας των ΗΠΑ για ανάμειξη της Ρωσίας στο εν λόγω δημοψήφισμα δεδομένου άλλωστε ότι πρόσφατα η Ρωσία – μέσω του πρεσβευτή της στα Σκόπια - έχει εκφράσει την αντίθεση της στην πρόθεση της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αναφέροντας μάλιστα πως η ΠΓΔΜ θα μπορούσε να αποτελέσει «στόχο» εάν επιδεινωθούν οι σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ.
«Είμαι ανήσυχος…
Αυτό το είδος κακόβουλων ενεργειών που εφαρμόζει η Ρωσία από την Εσθονία μέχρι τις ΗΠΑ, από την Ουκρανία και τώρα στη Μακεδονία, έχει καταφέρει να προσαρμοστεί στις ειδικές συνθήκες κατά περίπτωση» είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Mattis, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου, όπως είπε, να εκφράσει τη στήριξη του στο μακεδονικό λαό.
Σημειώνεται πως ο Mattis είναι ο πλέον υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται τα Σκόπια ενώ την περασμένη εβδομάδα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump με επιστολή του είχε εκφράσει τη στήριξη του στη Συμφωνία των Πρεσπών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης