Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Διαψεύδει ο ΥΠΟΙΚ Tria ότι απείλησε με παραίτηση για τον προϋπολογισμό

tags :
Ιταλία: Διαψεύδει ο ΥΠΟΙΚ Tria ότι απείλησε με παραίτηση για τον προϋπολογισμό
Κανένα πρόβλημα, εργαζόμαστε από κοινού με τον Tria είπε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Luigi Di Maio
(upd2) Για άλλη μια φορά ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Luigi Di Maio και ο ΥΠΟΙΚ Giovanni Tria σπεύδουν να διαμηνύσουν πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στις μεταξύ τους σχέσεις στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2019, ύστερα από δημοσιεύματα που ήθελαν τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλία να συνομιλεί με τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte και να απειλεί με παραίτηση.
Δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Stampa ανέφερε ότι ο Giovanni Tria είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte, στον οποίο και μετέφερε την πρόθεση του να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Οικονομικών αν δεν υπάρξουν συναινέσεις ως προς τα όρια που έχει ο προϋπολογισμός του 2019 μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.
Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Reuters, πηγές από το υπουργείο Οικονομικών έσπευσαν να διαψεύσουν το δημοσίευμα, υποστηρίζοντας πως ουδέποτε ο Tria έθεσε ζήτημα παραίτησης του από τη θέση του ΥΠΟΙΚ ενώ λίγο αργότερα και το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μετέδωσε δηλώσεις του Luigi Di Maio, ο οποίος υποστήριξε πως δεν έχει πρόβλημα με τον G. Tria και ότι συνεχίζουν να εργάζονται από κοινού.
Το δημοσίευμα της La Stampa υποστήριζε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η λέξη «παραίτηση» ταράσσει τα νερά στην κυβέρνηση του Giuseppe Conte ούτε είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τόσο τον περασμένο Ιούλιο όσο και πριν από 10 ημέρες αλλά ακόμα και χθες ο Tria δέχθηκε σφοδρά πυρά από τον Luigi Di Maio και από το Κίνημα των 5 Αστέρων ότι αν δεν δοθούν τα αναγκαία κονδύλια στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2019 προκειμένου να υλοποιηθεί η βασική τους προεκλογική δέσμευση για το «εισόδημα των πολιτών», θα πρέπει να παραιτηθεί.
Μόνο που όπως έγραψε η La Stampa, αυτήν την φορά η απειλή για παραίτηση διατυπώθηκε από τον ίδιο τον Tria.
Βάσει του δημοσιεύματος ο Tria είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Conte, στον οποίο και μετέφερε την πρόθεση του να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Οικονομικών αν δεν υπάρξουν συναινέσεις ως προς τα όρια που έχει ο προϋπολογισμός του 2019 μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.
Ο Tria υποστηρίζει πως ο προϋπολογισμός του 2019 θα πρέπει να προβλέπει έλλειμμα της τάξης του 1,5% με 1,8% του ΑΕΠ, πολύ κάτω δηλαδή από το όριο του 3% που ζητά η ΕΕ από την Ιταλία προκειμένου να χρηματοδοτεί κανονικά το δημόσιο χρέος της.
Οι Salvini και Di Maio μετά τις απειλές τους και τις πλουσιοπάροχες προεκλογικές τους δεσμεύσεις, υπαναχώρησαν και διεμήνυσαν πως η Ιταλία θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ, ότι δεν θα ξεπεράσει σε καμία περίπτωση το 3% αλλά την ίδια στιγμή πιέζουν έτσι ώστε το έλλειμμα να διαμορφωθεί όσο το δυνατόν πιο κοντά στο 3% και σε κάθε περίπτωση πολύ πάνω από το όριο που βάζει ο Tria προκειμένου να περιορίσουν όσο το δυνατόν την πολιτική τους έκθεση απέναντι στη ιταλική κοινή γνώμη.
Από την πλευρά του ο Tria επισημαίνει πως οι δεσμεύσεις του Salvini για τον ενιαίο φόρο και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και αυτές του Di Maio για το «εισόδημα των πολιτών» δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό, εφόσον η Ιταλία θέλει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ και να μην προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές και στις αγορές.

(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 09:28)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης