Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Berenberg, Wells Fargo: Δέκα χρόνια μετά τη Lehman Brothers, οι τράπεζες δεν είναι απόλυτα ασφαλείς - Υψηλά NPLs, χαμηλή κερδοφορία

Berenberg, Wells Fargo: Δέκα χρόνια μετά τη Lehman Brothers, οι τράπεζες δεν είναι απόλυτα ασφαλείς - Υψηλά NPLs, χαμηλή κερδοφορία
Τα NPLs παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε κάποιες χώρες της ευρωζώνης
Μπορεί να είναι σε καλύτερη κατάσταση αλλά δεν έχουν ξεπεράσει όλα τα προβλήματα.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι αναλυτές, στην προσπάθεια τους να περιγράψουν την εικόνα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, δέκα χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Στην Ευρώπη, οι τράπεζες που αντιμετώπιζαν αυξημένους κινδύνους, προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της χρηματοδότησης και σε πολλές διασώθηκαν μέσω κρατικών προγραμμάτων διάσωσης.
«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες απομοχλεύθηκαν και αύξησαν τους κεφαλαιακούς δείκτες μετά τη Lehman.
Έτσι, θεωρητικά είναι σε πιο ασφαλή κατάσταση από ό,τι ήταν δέκα χρόνια πριν» δήλωσε στο CNBC ο Carsten Hesse της Berenberg.
«Αλλά σε κάποιες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα ή Ιταλία, τα NPLs παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, προκαλώντας πονοκέφαλο και η κερδοφορία κάποιων τραπεζών, μεταξύ των οποίων στη Γερμανία, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα» επισημαίνει.
Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου από τον περασμένο Μάρτιο, τα επίπεδα των κόκκινων δανείων έχουν μειωθεί κατά κάποιον τρόπο κατά τα τελευταία χρόνια, από το 6,4% τον Δεκέμβριο του 2014 στο 4,2% στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2017.
«Ωστόσο, τα σημερινά επίπεδα των NPLs στην ΕΕ παραμένει υψηλότερο από ό,τι σε άλλες αναπτυγμένες χώρες» επισημαίνεται στην έκθεση.

Που κρύβονται οι κίνδυνοι;

Πλέον, δέκα χρόνια μετά τη Lehman, το ερώτημα που απασχολεί τους παράγοντες της αγοράς είναι το που κρύβονται οι κίνδυνοι και κατά συνέπεια που θα ξεσπάσει η επόμενη κρίση.
«Δεν πιστεύω ότι η επόμενη κρίση θα είναι σαν την τελευταία, υπό την έννοια ότι ο κόσμος δεν είναι τόσο μοχλευμένος όσο ήταν 10 χρόνια πριν» δήλωσε στο CNBC, ο Jay Bryson της Wells Fargo.
Ενώ ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Κίνα θα μπορούσε να είναι η επόμενη Lehman Brothers, άλλοι εκτιμούν ότι τα υψηλά επίπεδα παγκόσμιου χρέους που σήμερα ανέρχονται στα 247 τρισ. δολ. θα είναι η αφετηρία της επόμενης κρίσης.
Παράλληλα, έντονη ανησυχία προκαλούν οι μη ρεαλιστικές τιμές των μετοχών αλλά και οι αναδυόμενες οικονομίες.
«Είναι η Κίνα μια ακόμα Lehman Brothers;
Δεν θα το έλεγα.
Το μεγαλύτερο χρέος στην Κίνα παραμένει στην Κίνα, δεν είναι σαν τα ενυπόθηκα χρεόγραφα που υπήρχαν δέκα χρόνια» επεσήμανε ο Bryson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης