Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi: Απειλή ο προστατευτισμός - Οι δηλώσεις της ιταλικής κυβέρνησης προκάλεσαν ζημιά, περιμένουμε τα γεγονότα

tags :
Draghi: Απειλή ο προστατευτισμός - Οι δηλώσεις της ιταλικής κυβέρνησης προκάλεσαν ζημιά, περιμένουμε τα γεγονότα
Κριτική στην ιταλικη κυβέρνηση από τον κεντρικό τραπεζίτη της Ευρωζώνης
(upd) Ισορροπημένη χαρακτήρισε την αβεβαιότητα για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης  μετά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου, προειδοποίησε ωστόσο ότι ο προστατευτισμός αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή.
Η ΕΚΤ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.
Όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ιταλία, ο κεντρικός τραπεζίτης άσκησε κριτική στην ιταλική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι η ιταλική κυβέρνηση προκάλεσε ζημιά οδηγώντας σε αύξηση των επιτοκίων.
Ο Draghi τόνισε ότι η ΕΚΤ αναμένει τα γεγονότα και τον προϋπολογισμό του 2019, καθώς οι Ιταλοί πολιτικοί αλλάζουν συνεχώς τις θέσεις τους.
Όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν συζήτησε το timing.
Ο Draghi τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι ενέργειες για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, ενώ σημείωσε ότι ακόμη και αν ολοκληρωθούν οι αγορές τίτλων από την ΕΚΤ, η νομισματική πολιτική θα παραμείνει χαλαρή.
Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναθεωρήσει τη νομισματική της πολιτική, εφόσον κριθεί αναγκαίο, δήλωσε ο διοικητής της ΕΚΤ.
Όσον αφορά τη στρατηγική επανεπένδυσης, ο Draghi σημείωσε ότι δεν συζητήθηκε ο χρόνος έναρξης της σχετικής συζήτησης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019, ανέφερε ο Draghi.
Μετά τον Σεπτέμβριο του 2018, το Διοικητικό Συμβούλιο θα μειώσει το ύψος των μηνιαίων καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού σε 15 δισεκ. ευρώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Σύμφωνα με τον Dragh, τα στοιχεία από την οικονομία της Ευρωζώνης έως και τον Σεπτέμβριο δείχνουν ότι οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό επιβεβαιώνονται.
Οι μακροοικονομικές εξελίξεις είναι θετικές, τόσο στην Ευρωζώνη όσο και παγκοσμίως, σημείωσε, ενώ τόνισε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη για αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Όσον αφορά τις διεθνείς εξελίξεις, ο Draghi εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την τουρκική κρίση αλλά και για την κρίση στην Αργεντινή, κάνοντας λόγο για περιορισμένη μετάδοση.
Ο κεντρικός τραπεζίτης διευκρίνισε ότι οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ έχουν λάβει υπόψη τα μέτρα προστατευτισμού που έχουν ήδη επιβληθεί και όχι τις απειλές για νέα μέτρα.

Σημείωσε επίσης ότι θα επανεπενδυθούν τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού.

Υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, όπως αναμενόταν.
Ειδικότερα, για το 2018 υποβάθμισε την εκτίμηση στο 2% από 2,1% προηγουμένως, για το 2019 στο +1,8% από 1,9%.
Αμετάβλητες παρέμειναν οι εκτιμήσεις για το 2020, στο 1,7%.
Για τον πληθωρισμό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμηση για 1,7% την τριετία 2018-2020.

«Οι θέσεις της ιταλικής κυβέρνησης έχουν προκαλέσει ζημιά»

«Δυστυχώς οι θέσεις της ιταλικής κυβέρνησης έκαναν προκάλεσαν κάποια ζημιά, τα επιτόκια αυξήθηκαν για τα νοικονυριά και τις επιχειρήσεις.
Ωστόσο αυτό δεν επηρέασε τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. και παραμένει κυρίως ένα «ιταλικό επεισόδιο», τόνισε ο Draghi ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση Conte.
Ο Draghi ξεκαθάρισε επίσης ότι σκοπός της ΕΚΤ δεν είναι να διασφαλίσει ότι τα ελλείμματα των κυβερνήσεων θα χρηματοδοτηθούν κάτω από όλες τις συνθήκες, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον τερματισμό του QE.

«Να ενισχύσουμε τον ρόλο του ευρώ»

«Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με την Κομισιόν και τα μέλη της Ευρωζώνης για την ενίσχυση του ρόλου που διαδραματίζει το ευρώ», τόνισε ο διοικητής της ΕΚΤ.
Όσον αφορά τις τράπεζες, υπογράμμισε ότι είναι ισχυρότερες σήμερα σε σχέση με το ξέσπασμα της κρίσης το 2008.
«Το επόμενο βήμα είναι η ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου κατά του σκιώδους τραπεζικού συστήματος», υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης.

Αμετάβλητα επιτόκια, λήξη QE τέλη Δεκεμβρίου 2018

Αμετάβλητα διατήρησε τα βασικά επιτόκιά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς.
Ειδικότερα, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα
Σε ό,τι αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο θα διατηρήσει το ύψος των καθαρών αγορών που διενεργεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP), το οποίο επί του παρόντος ανέρχεται σε 30 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος αυτού του μήνα.
Μετά τον Σεπτέμβριο του 2018, το Διοικητικό Συμβούλιο θα μειώσει το ύψος των μηνιαίων καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού σε 15 δισεκ. ευρώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018 και προβλέπει ότι, με την επιφύλαξη εισερχόμενων στοιχείων που να επιβεβαιώνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό, οι καθαρές αγορές θα λήξουν.
Το Διοικητικό Συμβούλιο προτίθεται να επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, θα αναλύσει τις σκέψεις που οδήγησαν στη λήψη αυτών των αποφάσεων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 15:30 ώρα Ελλάδος.

Η ΕΚΤ αντιμέτωπη με τις διεθνείς εξελίξεις

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, αμετάβλητη θα διατηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη νομισματική της πολιτική, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, με την ΕΚΤ να επιβεβαιώνει την πρόθεσή της για τερματισμό του QE έως τα τέλη του 2018 και αύξηση των επιτοκίων το φθινόπωρο του 2019.
Η ΕΚΤ αναμένεται να διαμηνύσει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης είναι ικανή πλέον να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια χωρίς τα μέτρα στήριξης.
Με τον πληθωρισμό να σταθεροποιείται και την ανάπτυξη να επανέρχεται σε μια σχετικά υγιή πορεία, η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης έχει ξεκινήσει τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης εδώ και μήνες.
Όπως σχολιάζει το Reuters, η ΕΚΤ εκτιμά ότι το ρίσκο που απορρέει από τον Brexit και τον προστατευτισμό, δεν αρκεί για να ανακόψει την αναπτυξιακή πορεία της Ευρωζώνης.
Ωστόσο η επιδείνωση του αναπτυξιακού outlook λόγω των διεθνών εξελίξεων,  αναμένεται να «δοκιμάσει» τις προθέσεις της ΕΚT
Παρά την αισιοδοξία Draghi, η ΕΚΤ είναι πιθανό να υποβαθμίσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη,μετά από μια σειρά αδύναμων μακροοικονομικών στοιχείων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
Σε μια τεχνική κίνηση, η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης είναι πιθανό να μειώσει τις αγορές ομολόγων στα 15 δισ. ευρώ από τον Οκτώβριο.
Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν οι εξελίξεις στην Ιταλία, πατρίδα του Mario Draghi, με τις απειλές παραίτησης  του υπουργού Οικονομικών Giovanni Tria λόγω διαφωνιών για τον προϋπολογισμό 2019, να επανέρχονται στο προσκήνιο.
Ο κεντρικός τραπεζίτης αναμένεται να ερωτηθεί για τις εξελίξεις, ωστόσο εκτιμάται ότι δεν θα τοποθετηθεί.

Οι εκτιμήσεις των επενδυτικών οίκων

Στην εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική κατά τη σημερινή (13/9/2018) της συνεδρίαση καθώς ο πληθωρισμός δεν ενισχύθηκε και η ανάπτυξη παραμένει σταθερή.
«Είναι σαφές ότι τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν υποδηλώνουν με κανέναν τρόπο ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να παρεκκλίνει από το μόνο της σύνεσης, της υπομονής και της επιμονής» επισημαίνει σε σχετική του ανάλυση ο Dirk Schumacher της Natixis.
«Ωστόσο, η μοναδική εξέλιξη που συνεχίζει να δείχνει την ανάκαμψη του δομικού πληθωρισμού είναι η αύξηση των μισθών, που έχει επιταχυνθεί μετά τις αρχές του έτους» πρόσθεσε.
Όσον αφορά στη συνέντευξη που θα ακολουθήσει της συνεδρίαση της ΕΚΤ ο Franck Dixmier της Allianz επισημαίνει «περιμένουμε να ακούσουμε ερωτήσεις για το πως η κεντρική τράπεζα σκοπεύουν να επανεπενδύσουν τα έσοδα από τα ομόλογα που ωριμάσουν».
«Θα ήταν έκπληξη εάν οι αξιωματούχοι παρέχουν συγκεκριμένα στοιχεία σε αυτό το στάδιο, από τη στιγμή που είναι προς το συμφέρον της ΕΚΤ να κρατήσουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά στο σημερινό τεταμένο γεωπολιτικό περιβάλλον» πρόσθεσε.
«Η ποσοτική χαλάρωση πλησιάζει στο τέλος της εντός του 2018 - κυρίως για πολιτικούς λόγους», σχολιάζει η Bank of America - Merrill Lynch.
«Κατά συνέπεια για να είναι συνεπές το μήνυμα, οι προοπτικές πρέπει να παραμείνουν σταθερές», συμπληρώνουν οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης