Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος +0,6% για το ευρώ μετά τις δηλώσεις Draghi, στο 1,169 δολ. - Πιέσεις στο δολάριο από πληθωρισμό ΗΠΑ

Άνοδος +0,6% για το ευρώ μετά τις δηλώσεις Draghi, στο 1,169 δολ. - Πιέσεις στο δολάριο από πληθωρισμό ΗΠΑ
Ανοδικά κινείται την τελευταία ώρα το ευρώ έναντι του δολαρίου, στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης μετά τη σημερινή (13/9/2018) συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, που αποφάσισε να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια, ο Draghi χαρακτήρισε ισορροπημένη την αβεβαιότητα για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, προειδοποίησε, ωστόσο, ότι ο προστατευτισμός αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή.
Η ΕΚΤ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, για το 2018 υποβάθμισε την εκτίμηση στο 2% από 2,1% προηγουμένως και για το 2019 στο +1,8% από 1,9%.
Για τον πληθωρισμό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμηση για 1,7% την τριετία 2018-2020.
Περί τις 16:15, το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,6% έναντι του δολαρίου, με τη μεταξύ τους ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,169 δολ., ενώ ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι κύριων νομισμάτων- υποχωρούσε κατά 0,3% στις 94,6 μονάδες.


Εξάλλου, πιέσεις στο δολάριο άσκησαν και τα στοιχεία που έδειξαν μια μικρότερη από ό,τι αναμενόταν αύξηση στις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να δημιουργήσει δεύτερες σκέψεις στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) κατέγραψε αύξηση για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, σημειώνοντας συγκεκριμένα άνοδο 0,2% σε μηνιαία βάση, έναντι αντίστοιχης αύξησης του Ιουλίου.
Στους 12 μήνες έως τον Ιούνιο, ο CPI αυξήθηκε κατά 2,7%, σημειώνοντας επιβράδυνση σε σχέση με την αύξηση 2,9% του Ιουλίου, που ήταν ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης των τελευταίων έξι ετών.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ο δομικός CPI αυξήθηκε κατά 0,1%, ενώ σε ετήσια βάση σημείωσε αύξηση 2,2%, μετά από αύξηση 2,4% τον Ιούλιο.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση του CPI κατά 0,3% και του δομικού CPI κατά 0,2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης