Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Εξαΰλωση Τραπεζικών αποτιμήσεων

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Εξαΰλωση Τραπεζικών αποτιμήσεων
Οι λόγοι που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων οι τράπεζες και η τεχνική εικόνα της αγοράς
Στο ίδιο έργο θεατές οι εμπλεκόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Με συνεχές σφυροκόπημα πωλήσεων από ξένους Θεσμικούς επενδυτές, παρά την καλή εικόνα των Διεθνών αγορών την  τρέχουσα εβδομάδα, με βασικότερα αίτια:

• τα μέτρια αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσαν,
• τις καθυστερήσεις στην διαχείριση των κόκκινων δανείων,
• την φημολογία για νέες αναγκαίες αυξήσεις κεφαλαίων,
• αλλά και την αργή ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας, που δεν δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για γρήγορη ανάκαμψη των μεγεθών τους.
 
Παρά ότι χθες 13/9 ανακοινώθηκε και νέα μείωση του ELA από την Κεντρική τράπεζα, οι αγορές αγνόησαν παντελώς το γεγονός και αρχίζουμε να υποψιαζόμαστε ότι η πλήρης απεξάρτηση των τραπεζών από την ΕΚΤ δημιουργεί μπορεί να δημιουργεί ανασφάλεια σε Θεσμικούς επενδυτές κρίνοντας από το αποτέλεσμα...
Οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών αθροιστικά ανέρχονται μόλις σε 5,7 δισ. ευρώ δηλαδή  το ½ περίπου της κεφαλαιοποίησης της ΕΕΕ  και λίγο πάνω από την κεφαλαιοποίηση του ΟΤΕ…  
Η καμπύλη επιτοκίων του Ελληνικού χρέους παρά την μικρή αποκλιμάκωση της, δεν άλλαξε την μεσοχρόνια εικόνα της, συντηρώντας  το 10ετές ομόλογο άνω του 4,0%.
Οι αχτίδες φωτός που αρχίζουν να φαίνονται από πρόδρομους οικονομικούς Δείκτες, δεν ήταν αρκετές  να συντηρήσουν τον Γενικό Δείκτη πάνω από την σημαντική τεχνική στήριξη των 700 μον.
Το γεγονός ότι  η ανάπτυξη κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα  των στόχων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Ιδιωτών συνεχίζουν να γράφουν νέα ιστορικά υψηλά (εξαιτίας της υπέρ φορολόγησης) και τα υπέρ πλεονάσματα στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την Ελληνική οικονομία, λειτουργούν αρνητικά για τον τραπεζικό κλάδο αλλά και κατ΄επέκταση  για το σύνολο της Ελληνικής χρηματαγοράς.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον,  οι εισηγμένες προσπαθούν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα τους όπως φαινεται από το πρώτο δείγμα, αν και περιμένουμε την ολοκλήρωση των ανακοινώσεων για τα τελικά συμπεράσματα μας.
Ο δείκτης τραπεζών συνεχίζει να αποτελεί  ταυτόχρονα «Λυδία λίθο» και «Πίθο των Δαναΐδων» για την Ελληνική χρηματαγορά.  
Διασπά σημαντικά τεχνικά επίπεδα χωρίς καμία αντίσταση και αν εντός των επομένων 2-3 ημερών δεν δούμε αντίδραση και επαναφορά πάνω από αυτά ΑΛΦΑ (1,35) ΕΤΕ (1,80) ΠΕΙΡ(2.00) ΕΥΡΩΒ (0,60) τότε οι κλυδωνισμοί θα ενταθούν, με τους επόμενους τεχνικούς στόχους να απέχουν αρκετά..
O Γενικός Δείκτης διέσπασε με ευκολία και τις 685 μονάδες σε ημερήσιο γράφημα, επιδεινώνοντας  την τεχνική αρνητική εικόνα του, κάνοντας τον στόχο των 660 μονάδων να φαίνεται εύκολος.
Τα επίπεδα των 700 και 740 μονάδων φαντάζουν δύσκολα να διασπαστούν την δεδομένη χρονική περίοδο και καθίστανται ισχυρές αντιστάσεις.
Αντίστοιχα η έγκυρη διάσπαση των 1800 μον. στον Δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE25, μεγαλώνει τις πιθανότητες για προσέγγιση  αρχικά των 1780-1770 μον. και στη συνέχεια, των 1690 μονάδων.
Οι 1.860 μονάδες αποτελούν  το πρώτο ισχυρό επίπεδο αντίστασης για τον δείκτη.
Εκτιμούμε ότι μία έστω και τεχνικού τύπου αντίδραση στις τράπεζες, είναι πολύ πιθανή από τα συγκεκριμένα επίπεδα τιμών, μιας και όπως αναφέραμε ανωτέρω οι αποτιμήσεις παρουσιάζουν υποτιμητική στρέβλωση σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, παρά τα γνωστά θέματα που τις βασανίζουν.
Είναι βέβαιο δε, ότι αν η πίεση των τραπεζικών κεφαλαιοποιήσεων συνεχιστεί δεν θα μείνει αλώβητη η υπόλοιπη αγορά…  
Συμπερασματικά, όπως είχαμε επισημάνει επανειλημμένως και σε προηγούμενες επικοινωνίες μας, είναι προτιμότερο οι επενδυτές στην παρούσα συγκυρία να αυξήσουν τα αντανακλαστικά τους, χρησιμοποιώντας στρατηγικές αντιστάθμισης και τεχνικές stop loss  και profit taking σε κερδοφόρες θέσεις..  
Η μελέτη των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων θα μας βοηθήσει στην επανεκτίμηση των υφιστάμενων επενδυτικών  μας θέσεων, αλλά και στην επιλογή νέων τοποθετήσεων. Επιλέγουμε μετοχές και όχι Δείκτες και  η βοήθεια των επενδυτικών μας συμβούλων αλλά και τεχνικών εργαλείων είναι μονόδρομος.
Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι υπερβολές πολλάκις δημιουργούν ευκαιρίες, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει πάντα μια προδιαγεγραμμένη στρατηγική…

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor
Msc Banking & Finance
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης